SiljeiJapan - Utveksling i Japan 2014/2015

Svar på spørsmålsrunde nr.2

Her kommer svar på spørsmålsrunden :)

Godt å høre at det verste uværet er over nå :) håper det ikke gjorde store skader ?

Det ble litt flom der jeg bodde, og ellers ble elleve mennesker drept (de fleste sør i Japan, da tyfonen var på sitt verste).. :(

Hvor lenge varer denne tyfonsesongen?

Fra juni til november.

Har du lang vei til skolen ?

Jeg går i ti minutter til togstasjonen, og tar så buss i åtte minutter. Så nei, ikke særlig lang vei da. Mange på skolen min bor i Tokyo eller Yokohama, så de har en del lengre vei. 

Er det mange utvekslingsstudenter på skolen din , eller er det flest japanere?

Som på min forrige skole er vi bare to stykker!

Hvordan er fordelingen utlendinger / japanere i klassen din ?

Selv om skolen min kaller seg "internasjonal" (egentlig fordi en del kan engelsk godt...), er det ingen andre utlendinger enn meg og Kristin blant elevene. Vi har vel rundt fire utenlandske lærere, og de er fra Beliga, USA, Australia og Storbritannia. I Japan ligger prosent utlendinger på 1 %, og rundt 0,5 % er ikke-asiatere. Så det er svært sjeldent selv blant lærere med utlendinger. 

Skolen

På skolen min er det en del som er "halvt" da, det vil si at en av foreldrene er fra utlandet. Ellers er det noen som er født i utlandet, eller har bodd der lenge.

Liker du tonkatsu?

Ja, elsker det! 

Hvilket nivå på jlpt skal du ta?

Jeg skal ta N3. Hadde tenkt til å ta N2, men kanjinivået mitt er ikke der ennå. Grammatikken og ordforrådet mitt går greit, men jeg er ikke helt der ennå når det gjelder kanji.  

Hva synes du er det vanskeligste i japansk språk bortsett fra kanji?

Tallord! De er så forvirrende at selv mange japanere sliter med dem.

Kan du oversette "jeg er sulten" til japansk. og " er du sulten?"

私はおながすいた og あなたはおながすいた?. Her skrev jeg dem begge med personlige pronomen for å gjøre det tydelig, men man ville vanligvis ikke brukt dem i det virkelige liv, spesielt når det gjelder "Er du sulten". Da holder det med "Sulten?", og man skjønner ut i fra situasjonen hvem det er personen spør.

Har du planer om å studere japansk etter videregående?

Egentlig ikke.

Er det noe du er overrasket over? både positivt og negativt med japan.

Oi, oi dette kunne jeg ha skrevet en bok om. Skal ta noen eksempler... Er overrasket over hvor direkte man kan være her, og samtidig indirekte. Når det gjelder egne meninger og tanker, som kanskje strider i mot andres, går man helst rundt grøten. Ellers kan man si rett ut til en person at h*n er feit, stor nese, dårlig i matte, har få venner eller spiser lite osv.. Dette har ofte skjedd når jeg har møtt noen for første gang! Samtidig kan japanere være kjempesensitive til ting vi i Norge aldri tenker over en gang... og omvendt.

Man spiser mye mer enn jeg trodde, og usunt (kake flere ganger i uka), tv-en står på hele tiden, mange ting som er uhøflige i Norge tenker de ikke over her;  er noen flere ting jeg kommer på i farten. 

Meg og skolen

Ville du ha anbefalt utveksling i japan til andre?

Jeg vet ikke. Kan bare si at jeg håper at ingen må gå igjennom det samme som meg igjen. Likevel; det blir bra til slutt, og jeg er et eksempel på det.

Beste du har spist hittil?

Ramen ;)

Første gang...

Noe du har funnet ut som er "only in japan"?

Det er mye! Så tar bare noen eksempler jeg kommer på i farten, og så skriver jeg kanskje et innlegg om det senere

Purikura! Fotobokser der man får svære øyne, liten nese og helt hvit hud! Obligatorisk når man er ute med venninner

Toalatter Ja, de kan spyle deg!


Folk som sover overalt. Ja, japanere sover mens de står. Hun på dette bildet ligner på hun i the Ring! Har aldri sett ansiktet hennes, hun sover alltid slik

Lærere som spiller Mario Kart med elevene

Spiser sushi på bussen

Masker! Nei, jeg har ikke blitt lege (ennå), men dette gikk jeg altså med da jeg var syk.. helt normalt her (noen bruker det også som fashion)

Diverse kafeer med maids, butlere, menn i kjoler, katter, ugler... de har kafeer med all slags tema her! Har ikke vært på en slik ennå, men skal!

Diverse matvarer, som pærer formet som epler^, lilla poteter

 Kan du skrive om en vanlig japansk middag?

Driver og tar bilder av en del middager nå! En typisk japansk middag består av misosuppe, ris, salat og så fisk eller kjøtt

Hva skal dere/klassen din gjøre på bunkasai? Hva gleder du deg mest til?

Skuespill! Det er det jeg gleder meg mest til :)

Har du blitt med i noen klubber på den nye skolen?

Er med i teseremoni, som er hver tirsdag! Vurderer også kyuudo (japansk bueskyting)

Hva savner du mest med den gamle skolen?

Skoleuniformen, vennene og lærerne

I gymtimen... (min gamle skole)

Hva spiser du vanligvis til lunsj?

Vmor lager obento til meg, med varm mat. Har forresten fått en ny boks, får ta bilde snart... det typiske er ris, kjøtt/fisk/blekksprut, salat og spaghetti/nudler/omelett/eggerøre.

 
Et eksempel. her fikk jeg sjokolade oppi også

Hva liker du best å gjøre på fritiden?

Karaoke, kino, besøke templer og øve fiolin! Liker også å dra på klubber eller andre arrangementer på skolen. Skal b.la på en festival på et universitet i Tokyo!

Er du mest med ryuugakusei (utvekslingselever) eller er du mye med japanere også?

I min forrige by tilbrakte jeg de meste helgene med ryuugakusei, da nesten alle klassekameratene mine hadde jobb. I ukedagene var jeg med japanere på skolen, og også hver dag i klubber. Nå er jeg enda mer med japanere, siden det bare er en annen ryuugakusei i Kamakura (som jeg møter). 

 

 

Spørsmålsrunde og tyfon

// Japansk tid: 12:00

Hei!

De siste dagene har det skjedd lite, og jeg har derfor fått slappet mye av. Torsdag og fredag var det skole igjen, noe som var ganske stressende. Vi må ofte bytte klasserom og jeg vet jo ikke hvor halvparten er, så det blir mye stress. Er heller ikke avklart hvilke fag jeg skal ha og ikke, så blir mye forvirring. På fredag stod det på timeplanen at jeg skulle ha et slags samf.fag med mange andre i en stor sal, og plutselig braser det noen fra klassen min inn og sier at jeg skal være med dem istedenfor. Hele salen snur seg (sikkert 100 mennesker!) og glor, mens jeg løper ut. Det verste var at jeg hadde så vonde gnagsår at jeg måtte ta av meg skoene, så der løp det en barbent Silje gjennom salen. 

En jente i klassen ville låne meg disse k-pop cd-ene! :) 

MimiSkype med kusiner og fettere!

Lørdag, søndag og i dag har jeg holdt meg hjemme. Har hatt en del lekser, og så må jeg jo i tillegg forberede meg til JLPT (japansk eksamen) i desember. Mandag morgen kom det en tyfon (orkan), så derfor har jeg fri fra skolen. Er rett og slett for farlig til å gå ut, og Mimi er helt skrekkslagen og gjemmer seg et eller annet sted (vi finner henne ikke...). Har aldri opplevd slik en storm før! Kvelden før var det skikkelig creepy utenfor, det var helt mørkt og jeg kunne høre høyttalere utenfor med stemmer som ropte at folk måtte søke dekning. Ellers kunne jeg bare høre lyden av regnet som pisket mot ruten, og de høye stemmene. Fikk litt dommedagsfølelse! Heldigvis har det roet seg nå, og det er skole igjen i morgen.

Tyfon og elv i veien..Fram mot bunkasai skjer det ikke så mye, så jeg tenkte å ha spørsmålsrunde! Jeg hadde en for sånn fem måneder siden, og mye har jo endret seg siden den gang. Samtidig holder jeg på å skrive en del innlegg om venner (som en del har etterlyst), hjemlengsel, å snakke japansk og slike tema som det. 

Spør i vei!

#utveksling

Mitt japanske rom

Hei!

På lørdag hadde jeg en rolig dag;  vi gikk bare ut for å kjøpe skolesaker og så på restaurant. Ja, det er en rolig dag her! Siden jeg ellers bare slappet av, fikk jeg tid til å ta litt bilder. Skal nok ta bilder av resten av huset også, men må spørre vfamilien først. Noen lurte på hvordan rommet mitt ser ut, så her er det:

Mimi!


Utsikt fra vinduet mitt

Mimi igjen...

...som lurer på hva i huleste det er jeg holder på med

Rommet mitt!

Har som dere ser ikke et særlig stort rom, men får nå plass til det nødvendige. Skrivepulten lagde jeg og vfar sammen for noen uker siden, og den er veldig god å ha. Minner

På veggen henger jeg opp brev og postkort jeg har fått fra folk i Norge, så hvis noen ønsker seg en plass her er det bare å sende i vei! Blir alltid så glad av å se på dem, og skal ta vare på dem og lese dem når jeg er tilbake i Norge også.

Skrivepulten

Vikingskip!
Bergenskalender
Slik ser altså rommet mitt ut :) Det er smalt, men koselig. Mimi kommer inn her av og til, oftere nå som vbror og vsøster ikke er hjemme noe særlig. Jeg er tredjevalget hennes... 

I dag var jeg og vfar på tur rundt i Kamakura igjen, og besøkte mange fine templer. I tillegg så vi både bryllup og begravelse, i tradisjonell japansk stil. Det kommer innlegg om det i morgen, for nå skal jeg legge meg. I morgen begynner vi med fag, og må innrømme at jeg er veldig nervøs. Jeg håper det går bra! 

Alle snakker om at tiden går så fort, men jeg er egentlig uenig i det. Føler at den snegler seg av gårde, og at det er år og dag siden jeg var hjemme i Norge. Jeg må innrømme at det har gått fortere den siste måneden, men før det gikk det utrolig sakte. Det kan være fordi jeg har kommet inn i nye rutiner nå, og har nye ting å se fram til hver uke. Tenkte å ta en oppsummering på hva som skjedde i september, for det var kanskje den fineste måneden så langt. For øyeblikket er det 17 uker (Fire måneder og en uke) til hjemreise, men jeg føler at det er en hel evighet. 

#utveksling

Svar på spørsmålsrunde + bilder fra hanami nr.2

Hei! Jeg hadde tenkt til å svare på spørsmålene på video (deilig å få ut tankene sine på norsk), men jeg er fryktelig forkjølet og så er det litt kleint. Kanskje jeg gjør det neste gang! Torsdag våknet jeg med en fæl forkjølelse og ble hjemme fra skolen, og etter dette begynte ting å bli litt vanskelig. Jeg har hatt det veldig fint til nå, men nå kom alle problemene på en gang. Har hjemlengsel, forkjølet og begynner å merke kultursjokket nå. Til tross for at jeg følte meg dårlig gikk jeg på skolen på fredag og i dag var jeg på AFS sitt "Welcome Party". Jeg burde ikke ha dratt med tanke på helsen min, men gjorde det av likevel. De fleste japanere er ofte veldig opptatt av å ikke være til bry og skaffe trøbbel for andre, de setter alltid andre foran seg selv. Det er jo en fin tanke, men det kan også bli litt for voldsomt. Hvis jeg ble hjemme kom de til å nikke og si "det var dumt, alle hadde gledet seg til du skulle spille for oss", mens nå når jeg faktisk gikk sa folk at jeg burde kanskje vært hjemme slik at jeg ikke smittet andre. Hva skulle jeg egentlig ha gjort da? Føler av og til at jeg ikke vet hva jeg burde gjøre her, og det er frustrerende. 

Det var kjekt å være der selv om jeg ble utrolig sliten. For det første hadde vi ikke fått et skikkelig program på forhånd (det hadde i hvert fall ikke jeg) så jeg visste ikke når jeg skulle spille fiolin og holde talen om Norge. Da vi hadde øvd på talen hadde en av de AFS frivillige oversatt talen til engelsk mens jeg snakket på japansk, men av en eller annen grunn gjorde de det ikke denne gangen. Jeg ble enda mer frustrert da de sto og snakket høyt sammen mens jeg holdt talen... Og så plutselig skulle jeg frem og spille fiolin, og selvfølgelig var den ene sangen i helt feil toneart (det var en sang jeg spilte mens de andre danset). Bakgrunnsmusikken var ganske høy så folk lot ikke særlig merke til det, men likevel. På forhånd fikk jeg også beskjed om at de skulle synge, ikke danse? jaja... Etter dette spilte jeg en variant av Griegs "Morgenstemning" og det gikk ganske bra heldigvis. Etter dette var det et band som spilte noen sanger fra Evangelion (veldig kjent manga og anime), og så gikk ting som planlagt. Denne dagen vil jeg helst glemme - jeg var syk, nervøs, visste ikke hva som foregikk og sliten. Jeg er en person som trenger en plan og må alltid vite hva som skal skje, men likevel klarte jeg å holde hodet kaldt i dag. Denne samlingen var jo bare for gøy og det var hyggelig å møte de andre utvekslingselevene, men jeg håper at det ikke blir like kaotisk neste gang.

Vel, gjort er gjort. Jeg må bli flinkere til å ikke bry meg - det var tross alt bare for gøy. Her er svarene på spørsmålsrunden:

Hva var det som gjorde at du først ble så interessert i Japan?

Jeg har egentlig likt Asia så lenge jeg kan huske - helt siden jeg var liten har faren min reist dit på jobbreiser og jeg synes alltid at det virket så spennende. Ble fascinert av hvor annerledes ting var der og samtidig hvor like de var. Synes det var kult at de klarte å leve i en kultur med en så avansert miks av det tradisjonelle og moderne - det var noe jeg hadde lyst til å oppleve. Som 12-åring ble jeg interessert i anime, japansk musikk og senere litteraturen og historien. Alt dette startet med en sang som jeg ble helt fascinert av - jeg tenkte at det var det vakreste jeg noen gang hadde hørt. Over fem år senere har jeg omsider oppfylt min drøm om å bo her.

Hvor lenge er det lyst om kvelden i Japan, og når lysner det om morgenen?

Jeg vet ikke helt hvordan dette vil endre seg med årstidene, men nå om våren blir det mørkt i fem-seks tiden og lyst rundt kl. fire om morgenen (det gjør at jeg ofte våkner veldig tidlig).

Hvordan er det å bo med en fremmed familie?

Det er veldig mye hensyn å ta og det er som oftest du som må tilpasse deg, ikke dem. Du må følge rutinene deres selv om du er sliten, men de prøver jo selvfølgelig å ta hensyn til deg også. Jeg følte meg velkommen fra første stund og familien vil hele tiden ta meg ut på ting, noe som er ganske slitsomt noen ganger. Jeg er veldig takknemlig for at de vil det, og det er ikke alle som er like heldige og får det. Hvor "fremmed" de virker varierer jo fra familie til familie, jeg snakket jo mye med dem før jeg kom hit og de er heller ikke så ulik en norsk familie.

Klarer du å skille og se forskjell på de japanske menneskene?

Haha for et morsomt spørsmål. Jeg regner med at de fleste har flere venner som har f.eks. blå øyne og blondt hår? Klarer du fint å se forskjell på dem? Ja? Selv om folk har lik hårfarge og øyenfarge har de fortsatt ulik ansiktsform, nese, stemme, kroppsform og slike ting som det. Hudfargen her varierer også (jeg er fortsatt blekest da...), men det er selvfølgelig litt vanskelig å kjenne igjen folk bakfra (mange er jo på rundt samme høyde her og det hjelper ikke at vi bruker skoleuniformer). 

Hvordan har du blitt tatt imot?

Har allerede skrevet om hvordan jeg ble tatt imot i familien, og på skolen følte jeg meg også godt tatt i mot. Det ble kanskje litt mye oppmerksomhet i begynnelsen - alle tok på håret mitt, tok bilder, snakket til meg på engelsk (da svarer jeg alltid på japansk haha). Nå føler jeg meg mer og mer som en del av klassen og det er heldigvis ikke så mye ståhei lenger. Flere av guttene i klassen har begynt å si god morgen og jeg er ikke lenger en skummel gaijin som de tror de må snakke engelsk med. Folk glor selvfølgelig fremdeles (det kommer aldri til å ta slutt), men nå glor jeg bare tilbake haha. 

Hvordan er prisene der?

Ganske billigere enn Norge, men det kommer an på hva du skal kjøpe da. F.eks. gnagsårplastrene jeg kjøpte kostet 50 kr for en pakke (de var laget i Danmark da). Produkter som ikke er så populære (ost, melk og mer vestlige produkter) er gjerne dyrere, men fortsatt ikke på nivå med Norge. 

Hva tror du blir det tøffeste med dette året?

Hjemlengselen kan bli ganske vanskelig, for her er det ingen å snakke norsk med og ting er så annerledes. På den andre siden kan det at ingenting er likt få meg til å ikke tenke på Norge, men til nå har ikke den tanken funket noe særlig. Det er også det at i noen tilfeller tenker japanere ganske annerledes og det er lett å få dem til å misforstå, og da hjelper det å ha Jacob her. 

Hva gjør du på fritiden? Er du med på noen aktivitet/trening?

Jeg driver og ser på klubber for tiden (etter skolen), og vurderer kalligrafi, kunst, blomsterkunst og teseremoni. Blomsterkunst og teseremoni er to ganger i måneden(?), mens kalligrafi og kunst er en-to ganger i uken.  Ellers øver jeg fiolin og om noen måneder skal jeg begynne og se etter lærer og orkester, men akkurat nå har jeg mye annet å tenke på. Da hjelper det å bare ta en pause og spille fiolin - da slapper jeg skikkelig av. Prøver også å spille for folk når jeg kan - i Tokyo spilte jeg nasjonalsangen mens de andre nordmennene sang. Ellers går jeg tur med hunden, skriver poesi og leser. Er også med venner og skal møte en annen utvekslingselev på tirsdag, siden vi har fri.

Hva synes du er det beste med å være utvekslingstudent?

Først og fremst at du får oppleve mange ting det er vanskelig å få til på andre måter (med mindre du flytter dit), og du blir så integrert i samfunnet som det går an. Det er en ting å dra til et land på ferie - nå får du virkelig komme tett innpå kulturen og befolkningens tankesett. Det er en veldig overveldende og til tider ganske vanskelig opplevelse, det er mange ting som kommer til å gå opp for deg. Du får også sett på vertslandet og ditt eget hjemland fra et nytt perspektiv - det har virkelig gått opp for meg hvor mye jeg elsker både Norge og Japan nå, men selvfølgelig Norge aller mest.

Får du skoleåret godkjent?

... Jeg visst at denne ville komme. I utgangspunktet har jeg valgt å ikke ta det godkjent, men nå gjør jeg det halvveis på en måte. Når jeg kommer hjem fortsetter jeg bare der jeg "slapp" (midt i Vg2) og trenger ikke fellesfag + fag jeg evt. består her. Kan fortsette med mitt kull i Vg3, men jeg har egentlig sagt nei til det. I historie og norsk leser jeg på egenhånd og sender innleveringer til lærerne mine, og så har jeg store muligheter for å bestå matte, biologi og kjemi her. Når det gjelder fremmedspråk har jeg byttet spansk ut med japansk, og tar eksamen når jeg kommer hjem. Så hvorfor vil jeg ikke ta det godkjent, det virker jo som jeg har gode muligheter for det? Det er en ting å få de riktige fagene i utlandet og bestå, men den verste delen kommer i Vg3. Pensum er ofte annerledes i utlandet og du må lese mye på egenhånd, så dette kommer an på hva du vil. Er du opptatt av best mulige karakterer? Takler du så mye stress? Sier ikke at folk ikke klarer det, men selv folk jeg kjenner som dro til USA får problemer når de kommer hjem til Norge. Jeg vil inn på medisin etter vgs og velger å ta den tryggeste og roligste utveien. Det gjør meg ikke så mye uansett, det halvåret før jeg begynner i Vg3 er veldig kort og da har jeg jo nesten ingen fag. At språket er utfordring er ikke en grunn til at jeg har tatt dette valget! Jeg kan fortsatt ombestemme meg da, ser ut til at jeg kan bestå de fagene jeg trenger her.

Hvis det ikke hadde gått å reise til Japan, ville du fortsatt dratt på utveksling og isåfall til hvilket land?

Det ville jeg! Hadde blitt New Zealand, Hong Kong, Kina eller Argentina. Har faktisk aldri tenkt på å utveksle til USA, jeg har alltid lyst til å dra til et veldig annerledes sted. USA virker selvfølgelig også spennende, landet er jo en enorm smeltedigel av mange forskjellige kulturer.

Hva vil du studere etter videregående, og tenker du på å ta det i utlandet også`

Det er mye jeg synes virker interessant (kjemi, psykologi, veterinær), men akkurat nå er drømmen medisinstudiet og så å spesialisere seg for å bli nevrolog. Har veldig lyst til å ta dette i utlandet og da gjerne i Asia, men jeg er ikke sikker på hvilket land. Vfamilien er i hvert fall veldig gira på at jeg tar det i Japan haha.

Hvordan går det med språket?

Overraskende bra faktisk! Mange tror det er så vanskelig med tanke på skriftspråket, men uttalen er egentlig veldig lett. Jeg forstår egentlig alt folk sier, er selvfølgelig ord innimellom som jeg stusser på, men jeg forstår meningen av nesten alle setninger. Snakkingen går også bedre og jeg jobber med kanji hver dag. For de som ikke vet det har japansk først og fremst to alfabeter (hiragana og katakana), som går på stavelser. For å skrive et ord setter du bare sammen med stavelser. Vi bruker i tillegg kanji (kinesiske tegn), for det er mange japanske ord som uttales likt og man kan derfor f.eks. bruke kanji for å vise hva du mener. Dette betyr ikke at kinesisk og japansk ligner! Uttalen av kanji er ulik og jeg forstår absolutt ingenting av kinesisk. Det er først og fremst kanji som er utfordringen min - vanlige japanske lærebøker går jo vanligvis ikke gjennom avanserte kanji til kjemi og vitenskap osv. Jeg jobber da med det!

Hva er det du savner mest med Norge?

Mat, venner, familie og enkelte tradisjoner. Påsken her var virkelig trist, jeg gikk på skolen hver dag og det eneste jeg så til pynt var noen creepy dukker i påskeharedrakt på matbutikken (og så var det rabatt på egg haha). Maten her er utrolig god men det er frustrerende at det er ting man absolutt ikke får tak i her... det er en butikk med utenlandsk mat på togstasjonen, men det går for det meste bare i amerikanske varer. 

Hvor lang tid før du skulle dra fikk du vfamilie?

Jeg fikk vfamilie to måneder før jeg skulle dra, mens noen fikk over tre måneder før! Folk fikk vite det senest to uker før. 

Hvordan er skolen i forhold til Norge med tanke på pulter, skrivebøker, lærere og sånne ting?

Her går det i harde trestoler og små pulter (i areal, skikkelig irriterende..), ellers får du skrivebøker i alle slags farger og Hello Kitty og alle slags søte figurer er akseptert for folk i alle andre (lærere har også Hello Kitty skrivebøker...). Som i Norge varierer jo lærere fra skole til skole, og som jeg har nevnt før er jo folk på min skole veldig tullete. Lærerne her er veldig morsomme og de bryr seg ikke om folk snakker i timene, og de kan lett begynne å spore av og fortelle vitser. Nesten alle lærerne er sånn og de fleste har også et mye mer nært forhold til lærere og familie - lærerne mine snakker med okaasan jevnlig liksom. De er veldig opptatt av hvordan elevene har det og vil det beste for dem! 

Var det vanskelig å lære seg japansk, og hvor lang tid brukte du?

Det kommer an på hva du mener med å "lære seg" japansk haha. Hvis du mener det med at jeg studerte japansk på egenhånd, så ja det er slitsomt. Du må jobbe jevnt og trutt og det er en del å tenke på når det gjelder grammatikk. Jeg har jobbet med japansk i tre-fire år og har brukt forskjellige metoder som film, anime, musikk, internettsider, videoer, bøker og cd. Anbefaler å prøve litt forskjellig slik at du holder motivasjonen oppe!

Korleis er skoledagene organisert? Mykje penn og papir eller teknologi? Undervises det på same måte som i Noreg?

Skoledagene varer fra 08.40-15.10. Hver morgen kommer kontaktlæreren og har "Homeroom" med oss i ti minutter (han gir oss informasjon om dagen, lærere som er syke osv.), og etter skolen har vi ti minutter med Homeroom igjen. Hver skoletime varer i femti minutter og vi har ti minutters pause mellom hver + førti minutters spisepause. Før lunsj har vi fire skoletimer og to etterpå. Vi er i samme klasserom hele dagen (som på ungdoms- og barneskolen i Norge), noe jeg synes er veldig deilig med tanke på all løpingen til forskjellige bygg hjemme i Norge. Det går kun i penn og papir med unntak av noen av I.T timene, da går man til pc-rommet. Lærerne bruker kritt i mange forskjellige farger, og det går for det meste i tavleundervisning. Noen av lærerne spør elevene om spørsmål, altså at de plukker ut en tilfeldig en som de spør. Alt dette minner meg i grunn veldig om ungdoms- og barneskolen; lite teknologi og stort sett notater og tavle. 

Korleis smaker vatnet? Er det mykje klor i det?

Det er mye klor ja! Vannet i Tokyo smakte helt forferdelig, men her er det bedre.

Hva er det rareste du har opplevd i Japan? Det største kultursjokket?

Forrige helg da jeg var på AFS samling så jeg noe jeg trodde kun skjer i anime... Det var noen jenter i kort sailorfukus som danset og sang på en kjempesøt måte på en scene, og rundt dem sto kun menn i alle aldre som klappet, hoiet og sang med som noen galninger. Jentene sang noen skikkelig søte sanger og mennene var helt gale etter dem.. Det ble bare litt for rart for meg! Jeg har ingenting i mot det da, det er bra at folk er seg selv. Det er også en litt merkelig mann jeg har sett flere ganger som kjører rundt i en bil stappfull av bamser i alle slags fasonger. Han sitter der med skikkelig pokerface, høy musikk og dekket av bamser fra Disney, anime og Hello Kitty.  Ellers er det mye med oppførselen til mange japanere jeg begynner å legge merke til, men det går greit (så langt) fordi jeg forstår hvorfor de tenker sånn. Det trenger ikke nødvendigvis bety at jeg er enig med dem, men "when in Rome, do as the Romans do".

Hva liker du best ved Japan hittil?

Folk er stort sett veldig høflige og snille, og jeg føler meg veldig trygg her. Jeg synes også det er koselig at de holder så mange tradisjoner ved like, f.eks. hanami som er veldig stort her. 

Hva er det mest irriterende som har skjedd etter at du kom til Japan?

At noen japanere i visse tilfeller kan være mer uhøflige enn norske... f.eks. på bussen sitter nesten alle med bag ved siden av seg, de bryr seg ikke om at bussen er stappfull og at gamle folk må stå. Hin dagen ble jeg faktisk så irritert at jeg satt meg rett ned, men nå pleier de å flytte veskene sine om jeg sier "unnskyld meg". Har selvfølgelig sett dette mange ganger i Norge også, men etter det inntrykket jeg har fått så er det flere som gjør det her. Også det at noen japanere tror de kan være uhøflig mot meg bare fordi jeg er utlending... På den andre siden er japanere nesten alltid høfligere og jeg setter veldig pris på det!

Noe som gjorde deg glad?

Hin dagen var det en gutt på skolen som ropte på meg og så sendte meg et slengkyss haha.. og så er det noen gutter som jeg har gått til stasjonen med noen ganger, de er veldig hyggelige og veldig nysgjerrige når det gjelder Norge.

Det beste du har spist?

Chahan! (japansk stekt ris)

Kan man feire hanami hver dag mens trærne blomster, eller blir alle som bor på samme sted enige om å velge en bestemt dag?

Tror man kan det, men de fleste foretrekker å gjøre det i helgene eller når flest trær står i blomst!

Har du lyst til å flytte til Japan på heltid senere?

Dette er jeg ikke helt sikker på... tror nok jeg vil det, men ikke for resten av livet eller veldig mange år om gangen. Det er noen ting med voksenlivet her som jeg ikke er så begeistret for, og alt i alt vil Norge alltid være mitt virkelige hjem.

Er du god venn med hunden? Og hvis du "hunde-snakker" med hunden, snakker du japansk eller norsk til den?

Jeg er i hvert fall veldig glad i ham, og tror og håper han er like glad i meg! Jeg snakker japansk med ham hvis det er andre folk i nærheten, men ellers går det i norsk. Hunder forstår alle språk - de ser på ansiktsuttrykket ditt og hører på tonen i stemmen din. 

Er det fin natur rundt deg?

Ja! Det er fjell rundt byen min, noe jeg synes er kjempekoselig. Føles som om det er en del av Norge der som passer på meg. 

Er det noen søte (japanske) gutter?

hehe ja.. er en del gutter på skolen som ikke ser dårlige ut for å si det sånn. Av og til dukker det opp gutter som ser ut som om de har kommet rett fra en anime eller dramaserie, blir helt fascinert hver gang. Har møtt en slik guttegjeng en del ganger på togstasjonen, og de roper alltid "Hello!" og blir helt forskrekket når jeg bukker og sier god dag på japansk. 

Hva liker du best med Japan, og hva liker du minst?

Elsker harmonien mellom det moderne og tradisjonelle, det fungerer stort sett bra. Templene er veldig flotte og det er fin natur så langt øyet kan se. Hva jeg liker minst? Det er jeg ikke helt sikker på...

Har de fine shoppingbutikker? Liker du best klesbutikkene i Japan eller Norge?

Jeg har egentlig ikke vært på noe shopping her ennå, men det jeg har sett til nå er veldig bra!

Er det sant at japanerne blir "hipstere" så snart de slipper ut av skoleuniformene?

Det er en del som virkelig kler seg opp ja, og jeg har sett lolita. De fleste har veldig fin stil og bruker mye tilbehør, høye hæler og skjørt.

Er skolen der mer krevende?

Jeg kan ikke svare på hvordan det er generelt (har ikke gått på noen andre skoler), men kan svare at min skole her i Japan er definitivt mindre krevende enn skolen min i Norge. Det vi går i gjennom i matten har jeg allerede hatt for over et og to år siden.

Sover du på skolen?

Nei, og jeg har aldri gjort det (ikke i Norge heller). Det er vanlig å sove i timene her da (det er noen som sover hver time), men jeg får det ikke til.

Hvor ville du helst være på utveksling, eller brydde du deg ikke så lenge du kom deg til Japan?

Jeg ville gjerne til Kyoto eller et sted med snø, og det ønsket fikk jeg jo oppfylt.

Hva irriterer du deg mest over som utv. student i Japan?

Noen ganger blir det litt for mye med all stirringen, spesielt om man er sliten og vil bare være i fred. 

Hvis det ikke er til bry for deg, kunne du lagt ut flere bilder fra området du bor i?

Føler jeg har lagt ut mye allerede, men tenkte jeg kunne ta noen bilder av togstasjonen og veien til skolen!

Dette innlegget ble kjempelangt, håper det går greit! Nå skal jeg bare slappe av og håper jeg snart blir frisk.

#utveksling

 

 Spørsmålsrunde - Utveksling til Japan

Hei igjen!

Huff, jeg vet at det forrige innlegget hadde en litt fortvilet tone. Jeg har tenkt litt mer nå og føler meg bedre. Lærerne er som oftest veldig morsomme og jeg ler med, det har bare vært noen ganger der jeg har blitt usikker. En venninne av meg sa at guttene kanskje synes jeg er søt og ikke mener noe vondt når de ler, og de snakker jo ikke negativt om meg heller. De er bare litt sjenerte og det er litt ubehagelig siden det eneste jeg merker fra dem er når de ler. Tenkte å prøve å ta kontakt med dem, de andre guttene på skolen er veldig hyggelige så de er det sikkert også. I morgen skal jeg på hanami til Nagaoka slott (i byen min) og AFS orientering, gleder meg til å se de andre AFS-erne igjen. 

Nå tenkte jeg å ha en spørsmålsrunde, siden jeg har vært her i en måned. Både spørsmål om Japan og utveksling generelt er ok, jeg vet at det er mange som skal reise til sommeren og er veldig spente! 

Spør i vei!

#utveksling #spørsmålsrunde

JAPAN - Utveksling challenge

Hei!

Jeg har allerede svart på en slik utfordring her, men fant en ny en så jeg tenkte jeg kunne prøve den. Er bare 20 dager igjen nå...

cloudy

♥ Når bestemte du deg for å dra til Japan?
Da jeg var 13 år faktisk, ganske utrolig å tenke på. Første gang jeg hørte om utveksling var at man kunne dra til Japan, og siden har det alltid vært en drøm. Det har vært tider jeg har angret og lurt på om jeg gjør det riktige, men nå er jeg helt sikker. 

♥ Hvorfor valgte du Japan? 
Dette er litt vanskelig å svare på, tenker jeg skal skrive en innlegg om det senere. Kort sagt har Asia alltid fascinert meg og helt siden jeg har vært liten har faren min reist der ofte med jobben. Jeg ble alltid så fascinert av historiene han tok med hjem, og jeg likte at det var så annerledes og samtidig så likt. Senere fant jeg ut mer om japansk kultur og begynte å se på anime og manga, men det er helst kunsten og tradisjonene som interesserer meg mest.

♥ Hvorfor vil du dra på utveksling?
Jeg føler at det å bo med en vertsfamilie og leve akkurat som japanere er den beste måten å bli integrert på og lære mest mulig. Jeg har lyst til å utforske både mine grenser og en helt annen kultur, for er Norge og Japan så forskjellige som mange tror? 

♥ Hvordan var intervjuet med AFS?
Veldig hyggelig, nesten som et kaffebesøk! To frivillige som hadde vært i Australia og Canada kom hjem til meg og fikk både te og kaker. Husker at vi stresset sykt og bakte som noen galninger, og så spiste de ikke mye en gang haha. Neida, tror kanskje vi overdrev litt. Vi snakket mye om hva jeg ville gjort i visse situasjoner, hva om familien var veldig religiøse, om ingen torde å ta kontakt med meg osv. De var veldig hyggelige og virkelig interessert i det jeg snakket om. Etter en stund måtte foreldrene mine gå ut av rommet og vi satt og snakket i en hel time om mer personlige ting. Ellers fikk vi stille spørsmål og det var ikke kleint i det hele tatt, det føltes litt som å snakke med venner.

♥ Har du opplevd noe negativt med AFS?
Nei, jeg er utrolig fornøyd. De er veldig nøye og vil det beste for deg. Igjen så kommer dette på hvilket land du kommer til, men spesielt AFS Japan er kjent for å være veldig ordentlige og grundige. Pga. en del medisinske ting stilte de mange spørsmål slik at året kunne bli tilpasset mine behov og for at jeg skulle være mest mulig trygg. Har aldri hørt om noen som ikke har fått familie i tide, da AFS Japan garanterer at alle har fått senest to uker før avreise. Det ser ut til at de holder det løftet i år også :-) Det eneste er kanskje at de klarte å rote vekk et anbefalningsbrev som tanten min skrev, men det var bare å sende det på nytt.

♥ Vil du anbefale AFS?

Det er den organisasjonen jeg har hørt mest positivt om og de er veldig grundige hele tiden. De er veldig opptatt av trygghet og sikkerhet og at du får det best mulig. B.la må vi gi beskjed hver gang vi skal ut av et prefektur (f.eks. på reise med vfamilien) slik at de hele tiden vet hvor vi er i tilfelle det skjer noe. De har også flere slags "leirer" i løpet av året der man møter andre utvekslingselever og snakker om utfordringer, kultur og identitet. Jeg var på en i november og jeg skal også være med på en i Tokyo i to dager når jeg lander den 19. mars 2014. Ellers er det to(?) til i løpet av året og en når vi kommer hjem til Norge igjen. Familiene blir heller ikke betalt og alle blir sjekket veldig grundig med hjemmebesøk og papirer. 

♥ Har du fått vertsfamilie?
Ja, det har jeg! Har skrevet om det før, men tenkte jeg skulle lage et nytt innlegg siden jeg nå kan legge ut bilder og har fått kontakt med dem. Hjemme bor faren Kiyoshi, moren Yuuko, sønnen Hiromi og barnebarnet Keito (Hiromis sønn, fem år gammel!). De har også en hund som er blanding av toy poodle og malteser. Ellers har jeg to vertsbrødre til; den ene bor i Tokyo og studerer, mens den andre er gift og venter en datter i juli. De virker utrolig koselige og har allerede planer for flere reiser i løpet av året. De bor i Nagaoka, men det går lyntog til Tokyo og de reiser dit ofte.

♥ Hvordan er byen du skal til?
Byen heter Nagaoka og ligger nordvest på hovedøya Honshu. Den er større enn Oslo men har et innbygger tall på nesten 300 000. Det går lyntog og det er derfor enkelt å komme seg til andre byer. Ellers er den kjent for slalom og Japans flotteste fyrverkeri. En av favoritt mangaartistene mine kommer derfra, noe jeg synes er utrolig morsomt. 

♥Er det muligheter for shopping i byen der du skal?
Yuuko (vmor) elsker shopping, da jeg først fikk informasjon om dem hadde de lagt ved bilder av shoppingsentre i nærheten haha. Huset deres ligger ganske sentralt og når vi skal til Tokyo blir det nok en del shopping der også ;)

♥Hva skal du gi i gave til vertsfamilien?
Bestemoren min har så langt strikket noen votter, ellers tenker jeg å kjøpe en bok om Norge på japansk og kanskje noen kopper med troll på eller noe. Har egentlig ikke peiling på hva jeg burde gi :P

♥Når fikk du vertsfamilie?
21. januar 2014

♥ Er du god i japansk?
Føler at jeg er litt god i hvert fall, det går helt fint å kommunisere med vmor og jeg har også kommet ganske langt i japansk bøkene mine.

♥ Hva vil du gjøre etter VGS?
Mest sannsynlig vil jeg studere medisin og så ta spesialistutdanning for å bli nevrolog (lege som spesialiserer seg på nervesystemet). Ellers tenker jeg på farmasøyt eller veterinær. 

♥ Hvordan skal du pakke?
Jeg må ha med fiolinen på flyet, så det blir liten plass i håndbagasjen (kan bare ta med en liten veske elns utenom). Derfor blir det nok veldig mye som havner i kofferten...

♥ Skal du på camp i Tokyo og gleder du deg?
Dette nevnte jeg tidligere i innlegget. Vet ikke helt hva vi skal gjøre der, men tror det blir veldig gøy. Vi har en facebook gruppe med absolutt alle som reiser (fra hele verden), og de virker kjempe koselige. Gleder meg til å møte dem.

♥ Får dere t-skjorte eller noe dere må reise i av organisasjonen?
haha tviler. Vi har i hvert fall planlagt å dra i kigurumi :P

♥ Har foreldrene dine støttet deg? Eller har de vært skeptiske?
Det tok litt tid før jeg fikk overbevist dem, men det var jo mest fordi jeg var veldig ung da jeg bestemte meg. Da de først fikk undersøkt opplegget skikkelig og skjønte at dette ikke var en fase ble de veldig positive. Det har vært mest fordi de tror de vil savne meg sånn, men nå støtter de meg 100 %. De har vært veldig hjelpsomme!

♥ Skal noen av vennene dine på utveksling?
Faktisk ikke! Jeg har en del bekjente da, men egentlig ingen venner. Vet om flere som planegger å dra etter vgs da.

♥ Når reiser du?  
Drar fra Bergen den 17.mars og begynner den lange flyturen til Japan dagen etter! 

♥ Skal du på noen arragerte turer i løpet av året?
Jeg har ikke funnet noen informasjon om dette, men skal uansett reise mye med vfamilien. Håper det er noen slike turer, vil veldig gjerne møte de andre utvekslingselevene i løpet av året.

♥ Skal du drive med noen spesiell sport mens du er der?

Jeg er ikke en veldig atletisk person, men har tenkt på å prøve kendo eller bueskyting. 

♥ Hva gleder/gruer du deg mest til?
Gleder meg til å komme til et helt eventyrlig land som få har vært i og å leve i en herlig blanding av det moderne og det tradisjonelle. Gruer meg til å både dra og å komme hjem haha.

♥ Er det mange dager til du reiser?
Det er 19 dager til jeg drar fra Bergen :)

♥ Hvordan tror du skolen der vil være?
Strengere enn jeg er vant til regner jeg med. Har hørt at mange skoler har regler, men vet ikke om min har det. Jeg må gå med skoleuniform, men det er jeg ufattelig glad for! Hadde blitt så skuffet om jeg kom på en skole uten det. Uniformene er utrolig søte og jeg slipper å stresse med å ta med meg så mye klær.

♥ Første dag på High School - hvordan vil du sosialisere deg?
Har aldri hatt noen problemer med å være et helt nytt sted og ikke kjenne noen, så det kommer til å gå fint. Pleier bare å gå bort til folk og si hei og smile, det gjør susen! Tror uansett jeg kommer til  vekke en del oppsikt, så det blir nok ikke noe problem.

♥Har du kjæreste du reiser i fra?
Nei, men hadde reist uansett.

♥ Tror du at du kommer til å få hjemmelengsel?
Jeg tror det blir verst i begynnelsen og rundt sommerferie og julen. De tidene på året pleier man jo å ha visse ting man gjør med familien (reise utenlands, på hytta, gå rundt juletreet), og det blir uvant å ikke få gjort det. 

 Tokyo asakusa

#utveksling

Andre AFS-ere med vinteravreise 2014

I mange land følger skolen kalenderåret dvs. at skoleåret begynner i januar-april. Dette er f.eks. land i Sør-Amerika, New Zealand, Australia, Japan og Sør Korea. AFS er en av utvekslingsorganisasjonene som tilbyr utveksling midt i det norske skoleåret, og det er på den tiden det er vanlig å reise om man skal til Japan. Denne gangen var vi hele ni stykker som dro til Japan, mens fire andre dro til Chile, Argentina og New Zealand.

Her er bloggene til noen av de jeg dro samtidig med:

JAPAN

Ida - Takarazuka, Hyogo

Ella Cornelia - Tokyo

Hanna - Kasaoka, Okayama

Thea - Tokyo

Marie - Kitsuki, Oita

Krizel Ann - Komatsu, Ishikawa


CHILE

Frida

ARGENTINA

Ida Kristine

New Zealand

-

Utfordring

(1) girl | Tumblr

Siden ingenting spesielt skjer for tiden når det gjelder utvekslingen, så valgte jeg å svare på denne utfordringen (funnet hos cecilieityrkia.blogg.no). Og husk at dere alltid kan stille meg spørsmål!

Hvor skal du dra på utveksling?
Jeg skal til Japan, men vet ikke hvor i landet ennå.

Hvilken organisasjon reiser du med?
Jeg reiser med AFS, så langt er jeg veldig fornøyd med dem!

Hvor kunne du aller helst tenke deg å ende opp?
Tokyo hadde selvfølgelig vært drømmebyen, der får man litt av alt. Har hørt om flere som har endt opp der, så det er ikke uaktuelt. Hadde også blitt veldig glad om jeg fikk bo i en av de mer tradisjonelle byene, som Kyoto. Den byen er noe av det vakreste jeg har sett! Men for å være helt ærlig er jeg ikke særlig opptatt av hvor jeg kommer, er ganske åpen for alt. Japan er like unikt uansett hvor du kommer! Fant også en blogg om en som bodde på den nordligste øyen (Hokkaido), og der var det skitrekk og snø! 

Har du fått familie eller gjort stats/regionsvalg?

Har ikke fått vertsfamilie og man kan ikke gjøre stats/regionsvalg hvis man skal til Japan. Hadde aldri klart å bestemme meg, så det er helt greit!

Skal du på forberedelsesleir?
Jeg vet at jeg skal på en i Norge til høsten (?), som jeg gleder meg veldig til. Vet at når jeg kommer til Japan blir det vel en leir i fire dager i Tokyo, og så skal det være noen AFS treff i løpet av året. 

Hva gleder du deg mest til?

Å bli bedre kjent med Japan, for jeg vet at det er mye man ikke kan lære gjennom anime, drama, bøker og manga. Gleder meg til å se hvordan det virkelig er! 

Hva gruer du deg mest til?

Hjemlengsel og første skoledag. Dette er vel det de fleste gruer seg til, så dette kom vel ikke som noen overraskelse. Men prøver heller å tenke å alt jeg gleder meg til, og da forsvinner de nervøse tankene! 

 

304 Goushitsu, Hakushi no Sakura

Kunne du tenke deg å prøve en ny sport?
JA! Japan har noen slags klubber etter skolen (USA har det også), der man kan prøve ut mye forskjellig. Synes at friidrett og japansk bueskyting høres interessant ut!

Hva kommer du til å savne mest?
Aller mest familie og venner, de har hjulpet meg gjennom så mye!

Skal du på en arrangert tur med organisasjonen?
Det er noen turer/treff arrangert av AFS i løpet av året, men mer enn det vet jeg ikke.

Er det noen spesielle plasser du kunne tenke å besøke under oppholdet ditt?
Jeg kommer til å lande i Tokyo, så den byen får jeg med meg uansett. Utenom det vil jeg så gjerne til Kyoto, men vet at de fleste reiser der på klassetur i løpet av året (jippi!!!). Osaka, Sapporo og Hiroshima hadde også vært interessant, så vi får se hvor jeg havner!

Tror du dette blir et bra år?
Definitivt. Jeg skal i hvert fall gjøre alt for at det blir det!

(Alle bilder er fra weheartit.com)


 #utveksling

hits