SiljeiJapan - Utveksling i Japan 2014/2015

Kita-Kamakura

Hei!

I går var som sagt vfar og jeg på tur igjen, denne gangen i det nordlige Kamakura. Vi besøkte mange templer denne gangen også, og det er mye fint å se. Da jeg stod opp tenkte jeg at nå er høsten her, nå kom den! Men neida, så snart jeg var ute av huset kom varmen snikende.

Får virkelig ikke nok av å gå i templer! Det er veldig fascinerende å se bygningene, at folk ber og generelt lære om religionen og tradisjonene deres. Japan har ikke en bestemt region, men buddhismen og shinto er definitivt de to største. Tempel er for buddhismen, og jinja for shinto. Hvordan ser man forskjellen? Shinto har tori, en port man må igjennom. 

Nydelig katt!

Mange brusautomater...

Creepy

Vi dro først til det største tempelet i hele Kamakura, og det var veldig flott. Jeg foretrekker vanligvis templer i sterke farger, men dette tempelet var storslagen selv om det bare var i tre. 

Dette treet er syvhundre år gammelt!

Selve tempelet. Symbolet dets var Triforce fra Legend of Zelda! Det var helt likt, men hadde selvfølgelig en annen betydning enn et spill

Inni tempelet. Det er sjelden man får ta bilder inne, men det fikk jeg denne gangen.

Dame i flott kimono

Av gull!

Japans eldste zenhage. 

Mens vi var i tempelet så vi på en begravelse. Var ikke lov å ta bilder, men det var greit for det var mer å høre enn å se! Folk i svarte klær satt og ba mens en tempelfyr slo mot en tromme. Det var veldig intenst og virket akkurat som han sang. Han satt med ryggen til og det var også et bilde av den avdøde bak ham.

Bambusskog

Sti med tori

Videre dro vi til det største jinja i Kamakura. Jeg gikk forbi der forrige gang, og selv fra avstand så det helt utrolig ut. Er glad jeg fikk dra dit og se på det på nært hold! Synes det er veldig stilig med den trappen man må gå opp. Etter å ha sett oss litt rundt løp vi ned, for der ble det holdt...

Hva er dette for noe mon tro? Noen tempelfolk spiller på noen instrumenter..

BRYLLUP!

Jeg så det i Tokyo også, men synes det var så gøy å få se det igjen. Her er hele familien og brudeparet. Brudens familie står på hennes side, og brudgommen sin på hans side. Legg også merke til at mødrene har samme kimono, det lot nemlig ikke jeg merke til forrige gang. Lurer på hva det betyr, for fedrene eller noen av de andre går jo med helt vanlige klær. Ingen av dem matcher...

Meg og tempelet

Svart jinja, ganske uvanlig farge

Til slutt dro vi til det eldste tempelet i Kamakura, fra 800-tallet. Det var gammelt, men interessant. 

Vi gikk også til et annet tempel jeg ikke husker helt hva er, men man kunne ta bilder inne:

Statuen av mannen skal være fra Pakistan

Drager i taket

Enda en drage

Etter at jeg kom hjem var jeg helt utslitt, for turen ble enda lengre enn vi hadde trodd. Vi skulle bare ut en liten stund, men den stunden ble til fem timer. Er likevel glad vi brukte så lang tid, for da fikk jeg sett alle templene og jinja på nært hold. Det er fortsatt mer å se, så det blir nok en tur igjen.

Jeg slappet av og så på jdrama med vfamilien, vi har noen faste vi følger med på.

I dag hadde vi vanlige timer på skolen, noe jeg var veldig nervøs for. Det hadde jeg ingen grunn til! Lærerne var greie og flinke, og jeg kjente at det var godt å starte igjen. Jeg er veldig sånn at jeg må føle at jeg gjør noe, at jeg mestrer ting. Ja, jeg jobber mye med japansk, men vil delta på skolen også. Det var derfor jeg tok flere prøver på den forrige skolen, selv om jeg ikke måtte. Jeg trenger å se resultatene av arbeidet mitt, og utvikle meg. 

I tillegg til vanlige fag hadde vi svømming, og det var kjekt det også. Vi gjorde mange øvelser jeg aldri har gjort før, selv om jeg gikk på svømmekurs for flere år siden. Kan ikke akkurat si at jeg var særlig flink, men det var gøy.

Etter skolen skulle jeg, Krisrin og Chiako (venninne) se etter bøker, men som forrige gang endte vi opp med noe helt annet. Forrige gang skulle vi ha sko, og så ble det mye dilldall fra Daiso. Denne gangen skulle vi ha bøker (og vi fant ikke de vi lette etter), og det ble sko. Har lenge tenkt på å kjøpe noen litt dyrere sko, og som man samtidig ikke finner i Norge. Valget falt på disse Converse skoene, da de er både unike og ikke så dyre som i Norge (ingenting her er det). De er mørkeblå, lisser av silke (vanlige lisser fulgte også med) og sløyfer man kan feste hvor en vil! De er veldig søte, så gleder meg til å bruke dem.

I morgen er det timer igjen, og så er det fri på onsdag. Lurer på hva jeg skal finne på da...

Har du vært i et tempel før?

Hva synes du om Converse skoene?

#utveksling

 

Mitt japanske rom

Hei!

På lørdag hadde jeg en rolig dag;  vi gikk bare ut for å kjøpe skolesaker og så på restaurant. Ja, det er en rolig dag her! Siden jeg ellers bare slappet av, fikk jeg tid til å ta litt bilder. Skal nok ta bilder av resten av huset også, men må spørre vfamilien først. Noen lurte på hvordan rommet mitt ser ut, så her er det:

Mimi!


Utsikt fra vinduet mitt

Mimi igjen...

...som lurer på hva i huleste det er jeg holder på med

Rommet mitt!

Har som dere ser ikke et særlig stort rom, men får nå plass til det nødvendige. Skrivepulten lagde jeg og vfar sammen for noen uker siden, og den er veldig god å ha. Minner

På veggen henger jeg opp brev og postkort jeg har fått fra folk i Norge, så hvis noen ønsker seg en plass her er det bare å sende i vei! Blir alltid så glad av å se på dem, og skal ta vare på dem og lese dem når jeg er tilbake i Norge også.

Skrivepulten

Vikingskip!
Bergenskalender
Slik ser altså rommet mitt ut :) Det er smalt, men koselig. Mimi kommer inn her av og til, oftere nå som vbror og vsøster ikke er hjemme noe særlig. Jeg er tredjevalget hennes... 

I dag var jeg og vfar på tur rundt i Kamakura igjen, og besøkte mange fine templer. I tillegg så vi både bryllup og begravelse, i tradisjonell japansk stil. Det kommer innlegg om det i morgen, for nå skal jeg legge meg. I morgen begynner vi med fag, og må innrømme at jeg er veldig nervøs. Jeg håper det går bra! 

Alle snakker om at tiden går så fort, men jeg er egentlig uenig i det. Føler at den snegler seg av gårde, og at det er år og dag siden jeg var hjemme i Norge. Jeg må innrømme at det har gått fortere den siste måneden, men før det gikk det utrolig sakte. Det kan være fordi jeg har kommet inn i nye rutiner nå, og har nye ting å se fram til hver uke. Tenkte å ta en oppsummering på hva som skjedde i september, for det var kanskje den fineste måneden så langt. For øyeblikket er det 17 uker (Fire måneder og en uke) til hjemreise, men jeg føler at det er en hel evighet. 

#utveksling

Rurouni Kenshin るろうに検心 og Norge-framføring

Hei!

Denne uka har vi sluttet tidlig på skolen igjen, da vi har jobbet med et prosjekt. Kristin og jeg hadde som sagt om Norge, og det gikk fint.

Mandag

Vi hadde fått beskjed om at vi skal jobbe med prosjektet, men neida nå skulle vi plutselig framføre foran noen andre og få tilbakemelding. Man satt i små grupper og hørte på de andre, og så skrev man en lapp med råd. Følte meg litt slem, måtte kommentere til nesten alle at de leste opp fra manus.. noen var veldig flinke og engasjerte da! Til meg fikk jeg at de vil til Norge, at de synes det var interessant og ønsket å vite mer. Noen av lappene var så koselig at jeg tok vare på dem! Kristin fikk ikke framført da hun satt oppe til kl.tre om natta for å gjøre ferdig powerpoint, og kun min del ble ferdig (hadde sendt henne bilder og stikkord på forhånd). 

Siden vi sluttet tidlig dro Kristin og jeg til stasjonen, i utgangspunktet for å se på sko, men endte opp med mange småting fra Daiso. Daiso er en såkalt "100 yen butikk", som vil si at alt koster 6 kr! Dette kjøpte jeg:

Notatbøker, sminke og litt søtt tilbehør til ca.30 kr!!

Har forresten nesten ikke lagt ut noen innkjøpt her, er det noe folk ønsker? Det er litt vanskelig for veldig mye av det er gaver og suvenirer, som folk helst ikke skal se ennå.

 Om kvelden fikk vi besøk av en venn av vfamilien, fra Malaysia! Hun var veldig hyggelig og bodde her i to uker mens hun gikk på universitetet.

 Tirsdag

Vi hadde fri fordi det var høstjevndøgn eller noe sånt, så Kristin og jeg bestemte oss for å dra på kino. Vi skulle se en av de nye Rurouni Kenshin filmene, da det hadde kommet to nye i august og september. Begge to hadde sett eneren og var kjempespent på de to neste filmene! Toeren går ikke så ofte lenger, så vi bestemte oss for å se treeren først (noe som var ganske forvirrende da det var mange karakterer vi ikke visste hvem var). Kort sagt er det en trilogi om en samurai som før var den aller beste i hele Japan, men etter noen visse hendelser bestemte han seg for å aldri drepe noen igjen. Han bærer derfor et omvendt sverd, der den skarpe siden er vendt mot ham. Nesten alle stunt er utført av skuespillerne selv, og det er minimalt med CGI.

Vi skulle møtes på togstasjonen og ta toget derfra, og der stod jeg da i tretti minutter før jeg fikk melding om at Kristin var på vei til kinoen allerede! Hun hadde misforstått og jeg løp som en gal til toget, for nå hadde vi dårlig tid. Kristin gikk av på et stopp før og ventet på mitt tog, slik at vi kunne reise sammen resten av veien. Men stresset var ikke over... Det var mye kaos rundt stasjonen, spesielt fordi det var en slags demonstrasjon der med mange folk og politi! Kristin fant ikke veien til kinoen, men tilfeldigvis gikk vi forbi et kjøpesenter der de også hadde kino. 

Noen av karakterene i filmen

Og meg...

Utenfor kinoen

Filmen var utrolig bra! Jeg er veldig glad i filmer om samurai, selv om det ikke var helt slik som på film (spesielt ikke denne filmen, den er jo basert på en manga). Uansett var den kjempebra laget og skuespillerne var dyktige. Er ting som kunne vært bedre, men actionscenene er noen av de beste jeg har sett! Kan nesten ikke tro hva jeg så, og at det var utført av skuespillerne selv!

Etterpå bestemte vi oss for å utforske et mystisk tempel i nærheten av der jeg bor. Det var inni skogen og man måtte gå opp en lang trapp for å komme dit.

Tempelets vokter?

Et lite shrine

 

Onsdag

Var det skole igjen, og Kristin og jeg holdt framføring om Norge. Det gikk ganske bra! Resten av dagen satt vi og hørte på alle andre, og det skal vi gjøre om torsdag og fredagen (alle andre framfører en og en). Etter hver framføring skulle man gi personen poeng, og Kristin og jeg fikk full pott av alle (som jeg kunne se). Tror ikke vi helt fortjente det da, men... Det er ganske sjeldent i japanske skoler at man har framføringer og slikt, og jeg synes det er flott at de har det på denne skolen. Mange hadde laget utrolig bra presentasjoner, og virket reflekterte og dyktige. Problemet var at alle unntatt en stod og leste opp fra manus uten noen som helst kontakt med lytteren! De skal ha at de snakket høyt og at det de sa var veldig interessant, men de virket ikke særlig engasjerte bortsett fra det. Så vi fikk skryt av at vi var en av de få som faktisk så opp.

Vi ble helt utslitt etter denne dagen, vet ikke om det var pga. tirsdagen eller fordi vi kun hørte japanske taler halve dagen, men etter skolen var ferdig dro vi rett hjem. 

Torsdag

Dro vi altså på kino igjen! Denne gangen skulle vi se toeren, og da fikk vi oppklart litt av hvert om treeren. Her er trailerne til begge filmene, dersom noen er interessert:

Og jeg måtte jo bare:


Etter at jeg kom hjem satt jeg og stresset med framføringen... lærerne hadde nemlig sagt at vi måtte framføre om fredagen også, foran alle førsteklassingene. "Have fun!" sa de! Jada... 

Fredag

Hadde vi altså framføringen en gang til! Vi snakket lenger denne gangen, og jeg stresset litt med japansken på slutten. Vanligvis har jeg null aksent (sier folk), men på slutten... man hørte at jeg er norsk! Jeg har aldri snakket så lenge på japansk i strekk, så slikt kan skje. Er uansett veldig glad for at jeg gjorde det på japansk, og folk synes at jeg sa mye interessant. Mens jeg framføre drev folk og måpte, gispet og klappet. De ble spesielt imponerte over smalahove og bunad! Da jeg viste dem bilder av bunaden min og sa at dette var meg, ble det full applaus. Likte veldig godt at de var så støttende!

Klassen min hadde jo ikke sett framføringen før (før i uka hadde jeg vært med klassen til Kristin), så de ble veldig fascinerte av Norge. Kontaktlæreren min synes at Trolltunga var så flott, og han tegnet den opp på tavlen og spurte om jeg hadde vært der osv.. En gutt i klassen sa at det minnet han om det svømmebassenget i Singapore?? Eneste likheten jeg ser er at det er god utsikt... Men det er ikke natur en gang! Norge har finest natur, just deal with it. Neida! Men det var flere i klassen som reagerte på det, man kan jo ikke sammenligne de to tingene. Lurer på hva han tenkte på!

Noen som ser likheten?

Ja, begge plassene er unike og høyt oppe, det skal han ha. Morsomt!

Etter skolen fikk jeg endelig bøker, og jeg både gleder og gruer meg til å begynne. Fagene virker interessante, og jeg er kjempeglad jeg får ta alle realfag, men likevel er jeg ganske nervøs. Føler alle har så høye forventninger! Merker også at det plager meg at jeg ikke forstår alt, spesielt når det er ting vi skal lese. At på prøver i Norge var spørsmålet om jeg fikk toppkarakter eller ikke, mens her er det om jeg stryker.På den forrige skolen sto jeg heldigvis på de prøvene jeg tok!

Det er lesingen som er problemet, ingen kan lese 2000 kanji når de bare har lært dem i tre år, mens japanerne har det hele livet. Det går helt greit, og jeg finner som oftest meningen i setningen, men det er slitsomt. Hjelper heldigvis hvis noen leser høyt for meg! Vet at dette er sånn det er, og mange har det mye verre, men det er likevel frustrerende. Merket at det gikk bra på slutten da jeg var i Nagaoka, da hadde jeg liksom kommet inn i systemet på skolen. 

I tillegg har jeg nesten ikke vært med klassen min, med unntak av ti minutter etter og før skolen (HR, der læreren gir info). Jeg har snakket med dem så mye jeg kan, men likevel er det litt slitsomt at det har gått to uker og at jeg ikke er helt inni miljøet. Jeg vet at det er pga. jeg ikke har kunne være med dem, men det plager meg likevel. Håper neste uke går bra.

Hvordan går det ellers? Jeg trives med vfamilien, og noen ganger ler vi til jeg får vondt i magen. Vi er ganske forskjellige, men det synes jeg bare er interessant. De er veldig positiv og støttende til alt jeg gjør, og det synes jeg er koselig. Neste uke drar vsøs tilbake til universitetet på øya Kyushu, men hun kommer heldigvis tilbake til jul. Problemet nå er at det har skjedd en del ting hjemme i Norge, og at jeg er helt død for tiden. Vet ikke helt hvorfor, det kan hende det er varmen.. Begynner å lure på om det ikke finnes høst her, vi er snart ute i oktober og det er fremdeles nesten 30 grader hver eneste dag. Jeg sovner fort, og sover lenge, men er sliten og kvalm når jeg våkner. Får den samme følelsen etter skolen! Håper det går over, kanskje jeg bare trenger å bli vant til skolen først? Dessuten har det bare gått en måned siden jeg kom hit, og det er mye å bearbeide i tillegg til alt det gamle.

I helgen skal jeg bare slappe av og kanskje kjøpe litt skolesaker. Fikk allerede litt av vsøster:


Fordi Hello Kitty

Dere hører kanskje mer fra meg i helgen!

#utveksling

 

文化祭 (Bunkasai) i Yokosuka

Hei!

I dag dro Kristin og jeg til Yokosuka for å gå på Rei sin Bunkasai. På samme skole kjenner jeg to andre, Nanami og italienske Giulia. Bunkasai er en skolefestival som varer i to dager, og et av høydepunktene i året. Klubber viser fram arbeidet sitt (malerier, fotografier, har teseremonier osv.), og hver enkelt klasse har også noe de gjør. Det kan være kafe, spøkelseshus, spillbod, quiz, labyrint, skuespill osv.

Vi måtte bytte tog, noe som var litt slitsomt da ingen av oss hadde reist i den retningen før. Heldigvis gikk det bra og vi kom oss til togstasjonen i Yokosuka, og så var det bare å finne skolen. Kristin har lomme-WiFi, så vi brukte Google Maps og kom oss fram. 

Jenter med cosplay (de kler seg ut som anime-, spillfigurer osv.)

Der møtte Rei oss, som er en av de AFS frivillige jeg møtte på mandag. Hun er alltid så søt og hyggelig!

Rei

Kigurumi

Shogiklubben, der Rei er med. Her kunne folk komme å spille

Rei sine klassekamerater. De solgte små reimer med forskjellige tema, og jeg valgte et med norsk flagg (som Rei hadde laget, hun er som sagt veldig interessert i Norden)

Alle tre

Siden Rei var opptatt med klassen og klubben sin, gikk Kristin og jeg rundt på resten av og skolen. Et av de første stedene vi gikk var klasserommet til Kadouklubben (blomsterkunst), der jeg var med på min forrige skole. Synes det er veldig interessant og skulle ønske jeg kunne holdt på med det nå også.

Vi kikket litt rundt og gikk til slutt til fotografiklubben.

Og så dukket denne fyren opp! 

Vi gikk også inn i en labyrint der man skulle svare på en quiz. En av elevene ble med oss i tilfelle vi ikke kunne lese spørsmålene (kanji..), men det gikk helt greit. Det var spørsmål om hvor gammel Totoro er (dette er jo Japan!), hva en karakter i Toy Story heter osv.. Har ikke sett noen av filmene på evigheter, så tror ikke det gikk så bra. Vi fikk ikke vite hvor mye vi hadde riktig, men noe var visst rett siden vi fikk drops i premie.

Labyrinten

Så gikk vi inn i spøkelseshuset, uten annet en en lommelykt og mot. Det var helt mørkt der inne, og ut av ingen steder spratt folk, hender og prøvde å kveppe oss. Var også mange spooky lyder og folk som gikk bak oss med lys opp i ansiktet (dere vet hva jeg mener). Akkurat det var ikke så skummelt, var bare det at det var helt mørkt. Har egentlig aldri vært i et spøkelseshus som er så mørkt, selv ikke i fornøyelsesparker.

Spøkelseshus

Kiosk

Vi tittet på litt forskjellige steder, før vi kom fram til en liiiitt spesiell kafe. Folk hadde kledd seg ut og det var en gutt der med maidkostyme! Måtte selvfølgelig ta bilder med ham. Visste dere at det finnes ekte slike restauranter? Altså der de cosplayer, kler seg ut som maids, butlere (der skal jeg snart) og andre karakterer. Den vi skal på er så populær at en må reservere bord to uker på forhånd. Jeg synes det er veldig artig og bra slikt er såpass akseptabelt her (har møtt mange som er i mot det, men de får jo i hvert fall lov til å gjøre det og det sier litt at det er så populært).

Maidfyren og meg

Kunstklubben! Jeg vet at mange er langt bedre enn meg, men jeg trodde jeg i hvert fall kunne tegne.. i forhold til disse kan jeg ikke det!

Kalligrafi. Er så interessant å se at de kan bli så forskjellige etter hvilken stil og følelser man legger i det

Fikk også møtt Ilaria og Nanami, altså de to andre jeg også møtte på mandag. Traff også på en annen AFS frivillig, og hun var veldig stilig i sauekigurumi!

AFS frivillig og meg

Etter dette hadde vi vandret rundt og sett det meste, så vi gikk for å spise lunsj sammen med Rei. Spiste ramen, men kan ikke akkurat si at det var noe særlig. Det var billig da, skal ikke klage. Rei synes i hvert fall at det var morsomt å se på at jeg tvang alt i meg.

Lunsj

Rei fortalte oss at i gymsalen hadde de et slags marked, så vi gikk dit. Slik jeg forsto det var alt håndlaget, og pengene gikk til skolesaker for barn i Bangladesh. 

Marked

Siden Rei er veldig glad i Norden, har hun selvfølgelig manga om det. Dette er fra Hetalia, en serie der hvert land har en egen karakter

Norge er oppe helt til venstre

Konsert

Etter dette skulle vi hjem, og sa hade til Rei. Er veldig glad jeg fikk treffe henne igjen, og gleder meg til neste gang. Da jeg kom hjem fikk jeg melding fra henne om at moren hennes hadde kommet rett etterpå, og at hun ønsket å møte meg og gi meg en gave. Japanere gir veldig mye gaver, og det er en stor del av kulturen. Ble veldig glad for å høre dette, Rei har virkelig fått et godt inntrykk av meg hvis hun også har gjort moren interessert. Synes det er så fantastisk å få sjansen til å bli kjent med så mange folk fra hele verden, og at vi innerst inne er så like.

Utenfor skolen

Barneskole rett ved siden av, der de hadde Taiikusai (Sportsfestival)

Batteriet på lomme-WiFien til Kristin hadde selvfølgelig godt tom, så på veien hjem hadde vi ikke noe kart. Tilfeldigvis møtte vi på to gutter vi også hadde sett om morgenen, som hadde tatt samme tog som oss og vært på bunkasai. Vi fulgte etter dem et stykke, men plutselig skulle de et annet sted. Hva skulle vi gjøre nå? Da kom heldigvis to japanere til unnsetning!

Vi møtte på to jenter som reklamerte for frisørsalongen sin, og de begynte snart å snakke med oss. De var veldig hyggelige og imøtekommende, og var fascinert av håret vårt. Vi spurte om de visste hvor stasjonen var, og de var så snille at de fulgte oss hele veien. Hva skulle vi gjort uten dem? Etter dette gikk turen greit (unntatt at vi plutselig måtte gå en kjempeomvei fordi maskinen ikke ville ta billetten min, og så måtte Kristin lade togkortet sitt...), og vi kom hjem til slutt. 

Veldig hjelpsomme!

Dette toget kunne man sitte på og så kjøre bortover gaten!

Hadde en helt super dag og gleder meg til min egen bunkasai. Det var spennende å få besøke enda en ny by!På fredag var jeg på skolen som vanlig, og holdt to taler foran hele skolen (100 elever). Det gikk heldigvis fint og jeg ble kjent med mange nye folk. Jeg håper ting fortsetter slik som nå.

I morgen skal jeg bare slappe av, og så har vi fri igjen på tirsdag. Da skal jeg kanskje på kino og se Rurouni Kenshin (samuraifilm), håper jeg får det til. Nå er vi snart ute i oktober, og september har definitivt vært begivenhetsrik. Hele tilværelsen min her i Japan har forandret seg, og jeg har også fått sett mange steder og møtt flere nye mennesker. Hvordan? Jeg reiste meg igjen. "Du er modigere enn du vet, sterkere enn du tror og klokere enn du forstår", er mottoet mitt her. Det hjalp meg så utrolig mye når ingen her trodde på meg, og jeg fikk høre så mye negativt. Når alt det motet jeg hadde styrket hele livet var i ferd med å svekkes, måtte jeg stoppe det. Når folk prøvde å hjernevaske meg måtte jeg stoppe og tenke, tenke på alt jeg har kjempet for før og etter jeg kom hit. Bruke all den styrken og kunnskapen jeg hadde tilegnet meg før alt dette, og reise meg. 

Jeg håper bare det fortsetter slik som nå...

#utveksling

De første skoledagene + tur til Enoshima

Hei!

Da har jeg altså gått tre dager på skolen, og tenkte å skrive litt om det. Vi hadde fri om mandagen (det var "De eldres dag" elns? de har også "Barnas dag"), og da dro jeg på et AFS event. Hadde gledet meg lenge, og ble ikke skuffet. Det er så godt å være med folk på min alder, og det er ekstra spennende når de er fra andre land. For meg er også å bli kjent med utvekslingselever en stor del av året, for man kan jo fordype seg i enda flere kulturer. 

Norsk bleikfisk og italieneren Giulia

Gabriela fra Brasil og Anneau fra USA

Tok tog og klarte på et eller annet vis å komme ut av feil utgang, altså en utgang som tilhørte en annen linje. Har togkort, men kom meg ikke igjennom fordi jeg ikke hadde tatt noe tog på den linjen. De i billettluken så spørrende på meg, og jeg forklarte at jeg hadde gått feil. Siden det var feil linje var det også feil butikkluke, altså ikke ved den luken AFS sto og ventet. De fant meg heldigvis til slutt! Det er første gang jeg går feil her i Japan, jeg har vært på de mest folksomme togstasjonene i verden og likevel klart meg fint. Men en liten stasjon? Store problemer..

Togstasjonen...

Vi hadde først en liten orientering der vi egentlig bare snakket om JLPT, resten av året og brevene vi skrev for et halvt år siden. Har virkelig forandret meg mye! Etter det spiste vi lunsj på en restaurant, før vi dro mot Enoshima akvarium. Akvariumet var dessverre ikke på selve øya Enoshima, men stedet het det samme av en eller annen grunn. Der møtte jeg en del AFS frivillige fra første gang og også en del nye. Viste dem bilder av bunaden min og kommentaren deres var at man får store pupper med den på seg....?

AFS frivillig (skal til Argentina), Rei og meg

En av dem, Rei, er utrolig glad i Norden. Hun skal ikke på utveksling, men holder likevel på å lære seg finsk. Hun er også interessert i Norge, Sverige og Danmark og kunne mye om alle landene. Når japanere først vet hva Norge er, er det fordi de er spesielt interesserte. Hun var veldig grei og vi gikk sammen inni akvariumet.

Ekte Enoshima

Det var ganske lite egentlig, så ikke noe særlig imponerende. De hadde mange forskjellige maneter da (som jeg har spist her i Japan! Og det er godt..), så det var litt stilig å se på. Selv om det ikke var Sea World akkurat, så var det kjekt å være der og henge med AFS folka igjen.

Etter dette gikk vi og tok purikura, noe som viste seg å være litt vanskelig da vi var ti stykker. Det er en fotoboks som forstørrer øynene dine, gjør huden din hvit, gir deg mer sminke og etterpå kan man skrive på, klistremerker og bruke flere effekter. Endte med at guttene feiget ut og vi jentene trøkket oss sammen. På det ene bildet skulle man se hele kroppen, for kameraet bruker noen effekter som forlenger bena  (Japan altså...). Siden vi var så mange var det noen som sto helt foran og nede, og de ble ganske lange i maska haha. 

Til slutt kjøpte vi is og sa hade til de andre. Rei og jeg ble så godt kjente og gikk litt rundt på stasjonen etterpå. Hun inviterte meg til og med på bunkasai (kulturfestival) neste helg! Skal dra med meg Kristin, får håpe vi finner fram. 

På tirsdagen begynte jeg på skolen. Gikk i ti minutter og tok så bussen sammen med Kristin, før vi gikk til lærerværelset. Introduserte meg og hilste på dem, og så tok  Kristin meg med til klasserommet sitt. Alle der var veldig greie og jeg fikk et godt inntrykk av elevene med en gang. Etterpå gikk vi til A klassen, altså min klasse. Til min overraskelse var det guttene som snakket til meg først! På den forrige skolen var det jeg som måtte snakke til folk første gang, og kun jentene svarte. Her var det litt som å være i Norge, guttene og jentene snakker faktisk lenger i et sekund! Snakket også med en del jenter og merket at samtalen gikk veldig lett.

Så kom læreren min og vi begynte timen med å bytte plasser. Jeg kom ved siden av en jente som heter Lily (japaner altså) og en som heter Mana. Veldig hyggelige og hjelpsomme begge to! Så begynte læreren med opprop og info om dagen. Han minner meg utrolig om en klassisk animelærer.. Stemmen, måten han snakker på, ansiktet, håret og alt. Han virker ganske hyggelig og avslappet, og har også fått det samme inntrykk av de andre lærerne. Er visst et ganske godt forhold mellom elever og lærere.

Da homeroom var ferdig gikk Kristin og jeg på biblioteket, der vi som sagt gjorde svært lite. Vi skulle egentlig ha jobbet med en framføring om Norge... Kl. halv tolv gikk jeg for å spise lunsj, og gjorde det sammen med flere jenter i klassen. Alle var veldig greie og jeg har møtt flere som spiller fiolin! Kanskje vi kunne spilt sammen?? De i klassen hadde tydeligvis snakket om bunkasai, for de vil at vi skal ha skuespill og at jeg skal være Alice. Lurer på hvordan det blir!

Etter lunsjen tok Kristin og jeg tog til Kamakura sentrum, for vi skulle hjem til henne. Kristin er så heldig at hun bor midt i Komachidori med alle butikkene! Huset hennes virket helt nytt og hadde tre etasjer, og man kunne til og med gå oppå taket! Det var veldig fint der oppe og man kunne se hele Kamakura, til og med templer og havet! Vfamilien har en hund som heter Coco, og hun ble også med oppå taket. Siden hunden ikke klarer å gå i trapper har de faktisk heis inni huset, som så mennesker også kan ta (eller det må de, hunden kan jo ikke ta heisen alene). Har aldri sett noe sånt før! 

Coco!

Den andre og tredje skoledagen gikk noe lunde i det samme. Homeroom, bibliotek, lunsj og slutte rundt tolv. Merker ikke noe til aldersforskjellen, og folk virker veldig modne (altså for å være japanere). Skolen min er veldig internasjonal, så de har hatt mange utvekslingselever (de fleste bare i to uker da). De har ingen regler, og det er meningen du skal reflektere selv og finne ut av dine egne restriksjoner. Mange av elevene har bodd i utlandet eller har planer om det, så de er veldig god i engelsk. Flere  høres helt amerikanske ut! De snakker heldigvis japansk til meg det meste av tiden.

Skolen har rundt 1000 elever og består av både  vgs og ungdomsskole. De har til og med dorm og største kantinen jeg har sett (minner meg veldig om High School Musical). Bygningene minner om et universitet og er veldig ny og moderne. Det er en del "ikemen" (aka kjekke gutter, synes noen) på skolen, så flere av dem har fanklubber!!

Nå vet jeg ikke helt hvordan lærerne er, da de vanlige timene ikke begynner før i oktober. Det er litt synd, men samtidig er det godt å starte mykt. Derfor har jeg ikke peiling hvilke fag jeg har, men folk synes jeg er så god i japansk at jeg kan ta alt (ja vel...).

Kristin og meg

Kristin og jeg har hatt mange morsomme øyeblikket på biblioteket allerede. Det er mange andre elever der (spesielt fra andre og tredjeklasse), og det er hyggelig at de viinker og smiler til oss. Spesielt guttene! Så søtt. Hin dagen satt tre gutter og snakket om oss, de lurte på hvilket språk vi snakket og hva vi sa. Jeg snudde meg til dem og svarte at vi snakket norsk. De ble helt forskrekket over at jeg forsto dem! Han ene så helt sjokkert ut før han fikk fram "Du er god i norsk!". Ja? Det er jo morsmålet mitt... og han kan ikke norsk, så hva vet han? Morsomt. 

Nå er vi heldigvis nesten ferdig med framføringen om Norge. Vet ikke når vi skal ha den da, det blir nok i neste uke. tror jeg. I morgen slutter vi tidlig igjen og jeg skal holde tale foran alle elvene. Etter det skal jeg kanskje på karaoke med vsøster og to av de australske venninnene hennes (de skal være her i tre dager). Vet ikke helt hvordan det går med meg. Det er bra at eleven er så åpne og utadvente, men jeg merker at jeg er sliten og at det er tøft å starte på nytt. Det er vanskelig fremdeles, og jeg har gått ned i vekt... På den andre siden bor jeg hos en kjempesnill vfamilie, skolen er bra og for hver dag blir jeg mer sikker på at det vil gå bedre med meg. 

Tenker masse på dere der hjemme.

#utveksling

Tur til Kamakura

Hei!

Har gått på skolen i to dager nå, og det går fint så langt. Er litt uvant å kunne sminke seg og gå i de klærne jeg vil (nei, vi har verken uniform eller noen form for kleskode), men samtidig er det interessant å se en annen side av den japanske skolen. Elevene har prøver nå, så har ikke fått snakket så mye med de i klassen. Får bare snakket med dem litt før og etter skolen + i lunsjen, og alle virker greie og mye mer åpne enn på den forrige skolen. Kristin og jeg sitter på biblioteket og skal liksom lage en framføring om Norge, men i går gjorde vi så mye som... ingenting. Etterpå dro jeg hjem til huset hennes og fikk hilse på hunden Coco. Vi var heldigvis mer effektive i dag og fikk unnagjort en del. Kommer innlegg om dette + Enoshima utflukten i morgen.

I helgen har jeg gjort en del forskjellig, selv om det ble mye avslapping som vanlig. På lørdag stod jeg opp tidlig og bygde skrivepult (til meg) sammen med vfar, og etter det gjorde alle sammen husarbeid. Da vi var ferdig tok vfar meg med til Kamakura sentrum, der vi besøkte en rekke templer. Det er veldig mye å se der, så vi fikk dessverre ikke med oss alt. Skal kanskje dra neste helg igjen!

Vi gikk til togstasjonen og tok toget inn til sentrum, og det var et veldig stilig tog! Kalles Monorail eller "Entogskinnebane", og det betyr at banen på en måte henger opp i taket! Minner litt om en gondol kanskje, men fortsatt litt annerledes. Ble ganske forskrekket da den kom, og måtte bare ta bilde

Så dro vi videre til et tempel jeg tror kalles Ryuji, og det var veldig fint der. Det var inni skogen, og man kunne deretter gå oppå toppen av et fjell og se utover hele byen. Tempelet var for en såkalt dragegud.

Drager i taket

Ved inngangen! Har begynt å bruke parasoll som en japaner, er så varmt selv i midten av september! Hvor blir det av høsten?

Tempelet

Statue av han som bygde tempelet eller noe sånt

Var ikke lov å ta bilder inne, men jeg tøyet reglene og tok bilder utenfra! Det var et utrolig flott alter der inne!

Lite shrine for en revegud

Etter å ha sett oss om begynte vi å gå oppover fjellet, minnet meg litt om Stoltzekleiven i Bergen på japansk vis.

På vei opp

På toppen kunne vi se utover hele byen og det var også et tårn der med statue av Buddha.

Buddha av gul

Et slags tårn i japansk stil

Etter dette tok vi tog en stund, og det krydde av turister. Hørte som vanlig bare amerikanere, men det er mulig noen snakket spansk også.

Anime på toget

Vi skulle til den berømte Buddha statuen her i Kamakura, og på veien gikk vi også innom mange butikker. De hadde så mye fint og jeg er helt forelsket i denne byen. Er mange tradisjonelle hus, templer, skog, fjell og sjø. I tillegg er det rett i nærheten av Tokyo og lett å komme seg til andre steder også. Alt er så sjarmerende! Fikk kjøpt en del gaver til venner og familie, dere får glede dere!

Fin fyr som ønsker oss velkommen

Buddha-statuen og jeg

Ja...

Er den ikke stilig? Japan har så fantastisk fine kulturskatter.. får ikke nok av det!

Buddha sine sko og blek turist

På veien tilbake gikk vi forbi en spilledåsebutikk! Tror det er fineste butikken jeg har vært i hele mitt liv, det var som å gå rett inn i eventyrland! De hadde utrolig mange fine smykkeskrin, figurer som bevegde seg og kjente butikker. Kjøpte en med Totoro, den er virkelig en skatt for meg! De hadde så mye fint, så skal tilbake dit og kjøpe noen gaver. Virker ikke som om de har andre slike butikker her i Japan, så jeg er veldig heldig.

Butikken

Så tok vi tog videre til neste tempel, og gikk innom noen butikker denne gangen også. De hadde så stilige rare ting, som sokker med buddha på, buddha post-it og buddha penner. 

Hasedera tempel

I tempelet hadde de et såkalt sted til minne for dødfødte eller aborterte barn, med mange små statuer. Det er foreldrene som plasserer statuene der, og de står der i et år før de blir tatt vekk slik at det blir plass til nye. Siden 2.verdenskrig har over 50,000 stått der, trist. Og dette er kun i Kamakura...

Hasedera

Inni tempelet hadde de en gigantisk statue i gull av Kannon (bodhisattva), som tok virkelig pusten fra meg! Så jo større statuer av Buddha i gull i Kyoto, men mister likevel pusten hver gang. Var ikke lov med bilder, men fant på Google:

Kannon

Det var veldig god utsikt der oppe, og en kunne se hele Kamakura og havet. 

Tenk at for fire år siden var jeg på andre siden av dette havet, i San Fransisco, og nå er jeg her!

Koi i dammen ved tempelet

Man kunne også gå inn i en slags hule, og der inne hadde de også mange statuer. Skulle liksom være så lavt der inne, så de fleste måtte bøye seg, men jeg slapp heldigvis haha (ja, jeg er chibi..). Det ble ganske dårlige bilder der inne, men her er inngangen:

Etter dette dro vi videre til Komachidori, en shoppinggate i Kamakura. De hadde så mange fine butikker, ble helt overveldet. Det beste var at de hadde en Ghibli butikk, og der må jeg definitivt tilbake! De hadde alt fra Calcifer stekepanne til Totoro bamser. Inni butikken viste de flere Ghibli-filmer, og flere barn satt seg rett ned på gulvet for å se på. Søtt!

Komachidori

Ghibli

Paraplybutikk.. de har også egne butikker med bare sokker og strømpebukser!

Etter dette rakk vi ikke stort mer, men vi tok et par bilder utenfor et tempel vi skal til neste gang. Det skal visst være det største i hele Kamakura!

Sliten?

Til slutt gikk vi tilbake til togstasjonen og dro hjem. På veien så jeg tre damer i veldig fine kimono, så måtte ta noen bilder. Lurer på hvordan de klarte å gå med kimono i stekende varme, jeg hadde ikke klart det i yukata en gang.

Synes det ble en veldig trivelig tur, og er kjempeglad for at vfar tok meg med! Gleder meg til vi skal tilbake, det tar jo kun fem minutter med tog.

På søndagen slappet jeg av, skypet med bestevenninnen og katten (som faktisk reagerer og svarer når jeg roper på ham!), og om kvelden gikk vi ut for å spise ramen. Vbror var forresten hjemme den helgen, og ble der til mandag siden det var fridag for alle. Han er veldig morsom og det er synd jeg ikke får se ham før til jul nå, da han går på universitet i Kansai-området. Vsøster skal også tilbake på universitet snart, og drar i begynnelsen av oktober. Har heldigvis vforeldrene mine og katten da!

Ville bare si at jeg synes det er kjempehyggelig at så mange leser bloggen! Har fått kommentarer om at folk drømmer seg vekk mens de leser, og at de vil gjerne lese mer. Kommer nok nytt innlegg i morgen!

#utveksling


177 av 326

Hei!

Tiden går virkelig fort, det har gått 177 dager og jeg har 149 igjen. Om en uke er det en uke til jeg har seks måneder igjen, og så er det litt over fire måneder igjen. Mye har skjedd på denne tiden, og selv om det har vært noe av det vanskeligste jeg har gått gjennom (som det fortsatt er), så er det verdt det til slutt. Hvordan går det egentlig med meg? Jeg merker at jeg har godt av å begynne på skolen og få litt forandringer, men samtidig er jeg fortsatt mye nedfor. Det kan skje helt plutselig at jeg bare sitter der, og så plutselig må kjempe imot tårene. Det kan være midt i en samtale med person eller på toget, og helt uten grunn. Slitsomt... Vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre videre, og jeg blir så forvirret. Jeg vil ikke til Norge, vil ikke være i Japan, vil liksom ingenting. Føler meg så ensom og isolert etter alt som har skjedd, men håper det kan bli bedre når jeg får meg venner igjen. Og det er så mange småting her som driver meg helt til vanvidd, og kan ødelegge dagen min. 

I dag besøkte jeg altså skolen min! Var veldig nervøs, men merket at det var litt lettere nå som det var min andre gang. Fikk møte kontaktlæreren min og noen andre lærere, og så snakket vi litt om hva jeg skal gjøre de neste ukene, fag,, regler på skolen (ingen haha) osv. Skolen er den største jeg har sett i hele mitt liv, og merket at den har veldig høy standard. De har til og med egne elektroniske kart for kjøp i kantinen!

Har ikke møtt klassen min ennå, men skal det på  tirsdag! Siden elevene har prøver og litt forskjellig, blir jeg sittende på biblioteket de neste to ukene sammen med Kristin. Vi skal lage en presentasjon om Norge og holde den foran flere av klassene. Litt dumt at min tid på denne skolen starter slik, men jeg får jo møte klassen min i lunsj og friminutter.

I morgen skal jeg inn til Kamakura sentrum med vfar og besøke en rekke templer. Jeg håper det blir kjekt! På mandagen skal jeg til Fujisawa med AFS, og der skal vi blant annet på et akvarium og en øy, der man kan se Fujifjellet. Veldig gøy at det er i nærheten, og jeg har veldig lyst til å gå opp på toppen en gang (noe man må gjøre om sommeren, så det ble ikke i år).

Litt bilder fra den siste tiden:

Damer i kimono på toget

Vi fikk besøk

Lunsj!

Mitt beste kjøpt i Japan?? 30 kr!

#utveksling

streets of Tokyo

Hei!

I dag hadde jeg min siste dag på AFS kontoret, og det var litt trasig å si hade til alle sammen. Holdt en liten tale og kjøpte sjokolade til dem som avskjedsgave. Har lært mye etter denne måneden, og den har vært full av nyttige erfaringer. Samtidig har jeg fått sett mye av Tokyo og området rundt, og mer skal det bli! Siden det var siste dag en tok jeg en del bilder på veien hjem, så her får dere en liten smakebit på Tokyos gater.

Tokyos høyeste bygning, Toranomon Hills

Reklame for anime!

I morgen skal jeg besøke min nye skole, og det kommer et innlegg om den i nærmeste framtid. Tror det blir etter jeg har gått der et par dager, selv om jeg ikke begynner før på tirsdag (vi har fri på mandag, og da skal jeg på et AFS event). Skolen er ganske internasjonal og de har hatt mange utvekslingselever (både short stay og for et år), og det er allerede en annen norsk utvekslingselev der! Hun reiser med YFU og jeg har møtt henne en gang allerede. Kjempehyggelig jente som også blogger, anbefaler dere å ta en titt! På skolen er det både ungdomsskole og videregående, så det er over 1000 elever! Er forøvrig plassert i VG1, noe jeg er litt skeptisk til, da det er to års aldersforskjell. Jo yngre japanere er, jo mer sjenerte er de. Har snakket en del med Kristin (norske utvekslingseleven) om dette, og virker som om de er ganske sosiale i forhold til andre japanere. Så hvem vet? De er sikkert hyggelige, og så pratsom som jeg er går det sikkert fint. Uansett får jeg jo møte andre- og tredjeklassinger gjennom klubber og friminutt, hvis det er helt krise.

Tegnene på bakken betyr "Stopp"

Driver også og tenker på hvilken klubb jeg skal joine. På forrige skole var jeg jo med i kalligrafi, kunst (en liten stund), teseremoni og blomsterkunst. Tenkte kanskje at jeg skulle prøve meg på en typisk japansk sport, og dermed kendo (japansk fekting) eller kyuudo (japansk bueskyting)? Begge virker kjempespennende, og i tillegg har de jo så fine uniformer hehe. 

For dere som lurer, så har jeg ikke skoleuniform på den neste skolen. De har null regler, og etter det jeg har hørt er det dermed lov med sminke og øredobber. Vi får se! Er litt skuffet over ingen skoleuniform, men på den andre siden får jeg en god unnskyldning til å kjøpe mer klær >:) neida! Blir spennende å se en ny side av den japanske skolen, og uansett gikk jeg jo gått med en kjempefin skoleuniform i over et halvt år! Kanskje det holder?

Jeg håper det går bra i morgen. Vet fortsatt ikke om jeg skal bli her, men har ikke hørt noe fra den norske skolen, så jeg bare fortsetter. Fikk skole fortere enn jeg trodde, så hvorfor ikke fortsette?

#utveksling

Å bli eller ikke bli

Mange vet at det har vært en vanskelig tid for meg her. Mye har skjedd som ingen, uansett hvem de er, burde få oppleve. Jeg har følt meg tråkket på, verdiløs, ingenting. Er veldig glad jeg forlot Nagaoka, da det definitivt var det beste for meg. Fikk en ny start, og er nok ikke lenge til jeg får begynne på skole. Men hva hvis jeg ikke har krefter til det?

Det har vært fint å komme til en ny vfamilie i en ny by, og dermed se en annen side av det japanske livet. Er flere forskjeller på kulturen i en japansk storby og en småby, og det har vært spennende å få oppleve det. Jeg har fått et ganske annerledes år så langt; har bodd i tre byer, mange vfamilier, to skoler og besøkt mange nye steder. Har opplevd mer enn de fleste utvekslingselever får på et helt år, og er utrolig takknemlig for det. Har gått gjennom noe av det vanskeligste i hele mitt liv, men vet at det kommer noe bra ut av det. Jeg har lært så mye om meg selv, Japan og Norge. Prøver å tenke positivt, er med vfamilien og øver fiolin, men det er ikke enkelt når jeg føler meg så ensom. Har jo ingen venner siden jeg ikke går på skole akkurat nå, og det er vanskelig. Samtidig føler jeg ikke at jeg har krefter til å begynne på nytt, for det som har skjedd tærer veldig på meg. Vil fortsette å prøve, men jeg har allerede gjort det så lenge nå. Jeg vet at jeg kan holde ut, men hva er vitsen hvis jeg bare er nedfor og likegyldig til alt? At uansett hvor mye jeg sover er jeg utslitt, negativ og umotivert?

"Men hvorfor tror du at det blir bedre av å reise hjem til Norge?" Det er et godt spørsmål. Hva er det med Norge? Trygghet. Jeg kan snakke ut med folk, vise følelser, ha venner og familie rundt meg som jeg kan stole 100 % på, og gå på skole. Om jeg reiser hjem nå kan jeg mest sannsynlig få begynne i Vg3, og bli russ neste år. Hvis jeg blir her i Japan får jeg mest sannsynlig ikke det, og må gå et ekstra år. Jeg vet at jeg har hele livet foran meg, men det er faktisk snakk om et helt år. Mye blir forsinket, spesielt med tanke på medisinutdanningen på fem-seks år, som jeg ønsker å ta. 

Nei, det er ikke en grunn til at jeg vil hjem. Det er kun et pluss, og kan hjelpe meg hvis jeg faktisk reiser hjem. Jeg blir snart 18 og så russ, og kan da reise ut i verden igjen. Det er faktisk ikke snakk om så lang tid før nye eventyr kan begynne. Men jeg er ikke ferdig med dette eventyret ennå, vil fortsatt prøve. Men hvor lenge, og hvor mye mer klarer jeg? Jeg er helt knust etter alt som har skjedd, og det sliter meg ut. Føler at jeg ikke kommer noen vei, at jeg ikke kan stole på noen, at jeg sløser bort tiden. Sitter dag ut og dag inn og gjør det samme som jeg gjorde i Norge: selvstudie i japansk. Var ikke derfor jeg kom hit, jeg kom hit for å bli en del av samfunnet, få venner, utforske kulturen. Det eneste som holder meg her er japansken, for jeg har lært urolig mye på dette halve året, og jeg lærer bare mer og mer for hver dag som går. Det er et utrolig vakkert språk, som betyr mye for meg. 

Jeg har ikke bestemt meg ennå, det er fortsatt mye som må komme på plass først. Er kjempetakknemlig for all støtte jeg har fått fra dere der hjemme, vet ikke hva jeg skulle gjort uten dere. 

Siden jeg er over halvveis i utvekslingsåret, så tenkte jeg å mimre litt tilbake:

(Tatt fra heddainusa.blogg.no, en blogg som har hjulpet meg utrolig mye)

Beste minne var Kyoto,fineste by jeg har vært i hele mitt liv. 

Vanskeligste valg var om jeg skulle dra eller ikke, det var noe som hjemsøkte meg helt fram til dagen jeg dro

Største avgjørelse var å ikke avbryte utvekslingsåret (så langt)
Beste venner er Hirori, Honoka, Jacob

Opptur var å dra fra Nagaoka, selv om det var vondt også

Nedtur var da jeg fant ut at de eneste jeg kan stole på her, er de som ikke kan hjelpe meg

Viktigste personer har vært de ekte foreldrene mine og Jacob

Katten Mimi i den nye vfamilien min

Matrett er ramen, får aldri nok av det

Butikker må bli BodyLine, Shibua 109 og Uniqlo

Største forandring er at ingenting er det samme, og jeg må tilpasse meg til alt sammen, og at jeg noen ganger har jeg gått for langt og akseptert for mye.

Mest idiotiske spørsmål må være "spiser dere insekter i Norge?", "hvorfor er øynene dine svarte i midten?"

Største erfaring var å dra alene til Tokyo

Beste opplevelse var sportsfestival og leiren i Shibata

Overraskelse er at vekten ikke har forandret seg, at jeg kunne mye mer japansk enn jeg trodde

Største savn er norsk mat og NORDMENN generelt (dere aner ikke hvor herlige dere er!)

Takknemlighet er de fantastiske foreldrene og vennene mine hjemme i Norge, som har hjulpet meg mer enn noen her kommer noen gang til å klare

Beste kjøp er elektronisk ordbok, my lifesaver!

Mest betydningsfulle ord "Tadaima" (Jeg er hjemme) et ord vi sier når vi kommer hjem, og får meg til å føle at jeg er en del av vfamilien

Største håp er at jeg kommer meg gjennom utvekslingsåret
Jeg-gleder-meg-til er  Yokohama, 18 år og komme hjem

 Noen tanker?

#utveksling

最近 (I det siste)

Hei!

Nå har jeg altså bodd i Kamakura i to uker, og har fått et veldig godt inntrykk av byen så langt. Bor som sagt hos en vfamilie som har bodd i Norge, så vi har mye å snakke om (på japansk altså, de kan bare noen få norske ord). I ukedagene har jeg reist inn til Tokyo på AFS kontoret, og ellers bare øvd fiolin, snakket med vfamilien, shoppet og sett meg litt rundt i Tokyo på forhånd. En av dagene dro jeg til Japans største musikkbutikk (på syv etasjer, trodde først det var tolv..) sammen med en annen utvekslingselev, og det var definitivt en av de kuleste butikkene jeg har vært i. Kult design, mange instrumenter og etasjer etter hver kategori (strengeinstrumenter, piano osv.). 

Har også gått litt rundt i Tokyo i lunsjpausen og sånn, og da fant jeg et tempel midt i mellom alle skyskraperne! Synes det var utrolig stilig. Kanskje businessmenn kommer dit for å be om at f.eks. den nye kontrakten blir en suksess? Hvem vet..

Har aldri sett noe lignende!

Lørdag i forrige uke var jeg på Welcome Party med mitt nye lokallag, og fikk møte de andre utvekslingselevene. Det er en gutt (kom nå i august) og jente fra USA, jente fra Italia (kom i august) og en jente fra Brasil. De var veldig hyggelige og jeg hadde allerede snakket med den amerikanske jenta på Tokyo-orienteringen i mars. Det var kjekt å møte henne igjen! Det var Welcome Party for elevene som kom i august, og vi introduserte oss, hørte på presentasjoner av japanske utvekslingselever som nettopp hadde kommet tilbake, spiste og hygget oss. 

På veien til togstasjonen! Det hvite dere ser oppe til høyre er en høy Kannon-statue (bodhisattva)

Kannon

Festivalfolk som vi så på veien :)

Vertssøster og meg

AFS frivillig og meg

Søte AFS frivillige! Hun nest borterst til venstre skal til Finland neste år!

Jeg merket at det var godt å få være med folk på min alder igjen, noe som ellers er vanskelig å få til da jeg ikke går på skole (men de leter etter en ny til meg).

Søndagen etter at jeg kom hit var jeg på shopping med vertssøster, og her er litt av fangsten! Fikk to kjoler, et skjørt, tre topper og to par sko til kun 800 kr! God kvalitet er de også.

Noen som vet hva dette er?

TOKYO TOWER! En dag hadde jeg litt ekstra tid i Tokyo, og fra togstasjonen kunne man altså se dette tårnet. Tenkte at når jeg først var i nærheten, så kunne jeg gå dit? Det var ganske langt unna, og jeg hadde verken kart eller gjort noen research på forhånd. Likevel fant jeg fram uten noen problemer (viking ftw!) og kjøpte billetter til øverste dekk. Har aldri gjort noe sånt før, pleier å gå ganske forsiktig rundt i Tokyo slik at jeg ikke går meg vill (går f.eks. bare i en bestemt retning om gangen), men denne gangen tok jeg en utfordring.

Det første observasjonsdekket er kun 150 m over bakken, men det var en suvenirbutikk der så jeg kjøpte en modell av tårnet og noen nøkkelringer. De hadde til og med jinja (et slags alter) der oppe!

Beklager for dårlig kvalitet... hadde ikke med kameraet da jeg ikke visste på forhånd at jeg hadde tid til å dra dit. Dette er fra 150 m!

Tok så heisen videre til øverste observasjonsdekk på 250 m. Jeg har ikke høydeskrekk, men det var litt merkelig å ta heisen helt alene med fremmede. Har aldri dratt et slikt sted alene, og jeg fikk flashback fra da jeg dro til Empire State og Eiffeltårnet med familien. Følte meg litt ensom der jeg stod og så utover byen, og innså hvor liten jeg er i forhold til alt, og at min ekte familie er så langt unna som de kan komme.

Var jo helt alene, så ble selfie hehe

Fra 250 m

Er jo ingen ende på byen...

Skyskraperen til venstre er Toranomon Hills, Tokyos høyeste bygning og der jeg pleier å spise lunsj

Her kan man se havnen og Stillehavet... jeg er virkelig ved verdens ende

Tårnet dere såvidt kan skimte er Tokyo Skytree, verdens høyeste byggverk etter Burj Khalifa i Dubai

Det var definitivt en minnerik tur! Håper også jeg kan få dra til Skytree, tror det skal gå fint så lenge jeg finner ut hvilket tog jeg skal ta. Etter det er det jo bare å gå etter tårnet, slik jeg gjorde sist. 

I dag har jeg vært med vfamilien på marked, og det ble mye matvarer vi kjøpte. Gikk også innom med en godtebutikk, og jammen hadde de mye godt der! Det var litt slitsomt å gå på markedet med alle folkene, og selgerne ropte også mye mer enn jeg er vant til ellers. Ble helt forskrekket da en mann ropte "Ingen! Ingen! Halv pris!" om og om igjen, og vfar fortalte meg at "ingen" er en type bønner. Er glad de tok meg med da, er alltid interessant å se lokale steder. Etterpå gikk vi på togstasjonen der de har mange bra butikker, og jeg kjøpte denne:

Søt, ikke sant? Den var veldig billig og god å ha på seg. Det er fortsatt ganske varmt her, men nå begynner det omsider å gå mot høst. 

I morgen skal vi kanskje til Kamakura sentrum, der de har så mange fine templer! Utenom det blir det nok bare avslapping før en ny uke med tog og Tokyo begynner igjen. En av dagene kom jeg midt i rushet, og det var helt vilt! Har aldri sett så mange folk på et så lite sted før, og før jeg visste ordet av det hadde jeg blitt dyttet til den andre siden av vognen. Vanligvis er jeg ikke så glad i sånt, men jeg måtte bare le da alle businessmennene langsomt dyttet meg bortover. Ja, det kryr av businessmenn i det distriktet av Tokyo jeg drar til. Det kryr av dem på toget også, der de sitter med Nintendo, manga og mobilspill (det gjør de faktisk!).

Tenker mye på dere hjemme, og vet at dere lurer veldig på hva som har skjedd. Slik ting er nå kan jeg ikke gå mer inn på det, selv om jeg har veldig lyst. Når det gjelder ting som skjer videre så leter de etter ny skole, men det tar ganske lang tid. Vet ikke helt hva jeg vil videre... 

#utveksling

 

Tips og råd: Skoleunifom

Hei! Det skjer ikke så mye for tiden, så driver og skriver en del innlegg for framtidige utvekslingselever eller andre interesserte. Si gjerne i fra om at det er et spesielt tema dere savner!

Det er sikkert en del som har lurt på hvordan det egentlig er med skoleuniformer i Japan. Har man det på barneskolen også? Har alle skoler det? Hvilke regler må man følge? Dette varierer litt fra skole til skole, men jeg skal skrive om hvordan det er på min skole og hva jeg har hørt fra andre.

Når og hvem

Typisk sailorfuku, men dessverre ganske sjeldent

I Japan kan man ha skoleuniform helt fra barnehagen og til man er ferdig på videregående, f.eks. hadde en av vertsbrødrene mine uniform i barnehagen. Det er en barnehage i nærheten og alle der går i de klærne vil, ellers må de bare ha en gul hatt på hodet. Så dette varierer, men det er mest vanlig for folk å bruke skole uniform på ungdomsskolen og videregående. Femti prosent av alle ungdomsskoler i Japan har en såkalt sailorfuku, og det er folk som velger skole uti fra det! Med årene har dette blitt ganske uvanlig på videregående (kun 20 % av skolene), men jeg er så heldig at sommeruniformen min er en sailorfuku. Så hva er dette med sommer og vinteruniform? Kan man bytte mellom dem etter hvor kaldt og varmt det er?

Vinter og sommeruniform

Min sommeruniform (sailorfuku)


Vinteruniformen
I Japan bytter man til vinteruniformen den første oktober, og så bytter man til sommeruniformen den første juni. Dette gjelder alle skoler i Japan og man kan ikke bytte før. Det er ganske stress fordi det blir varmt lenge før juni og jeg skulle ønsket vi kunne byttet nå. For mange skoler er forskjellen bare at man går med en skjorte med korte ermer, men jeg skal jo ha en med sailorkrage. Utenpå kan man ha en cardigan og ellers et svart skjørt og knestrømper. Cardiganen bruker jeg også om vinteren, og noen ganger er det greit å bare gå i den på varme dager. I begynnelsen hadde jeg kun blazeren, og den ble utrolig varm i lengden. Vinteruniformen min er som sagt en blazer med skjorte og skjørt, samt knestrømper og sløyfe. Noen bruker slips istedenfor sløyfe, men jeg synes sløyfen er mye søtere hehe.

Blazeren, skjørtet og cardiganen er svart mens jeg har to skjorter i blå og hvit som jeg bytter på å bruke. Ellers har jeg en svart skoleveske som jeg fikk av skolen, og den er pyntet med både norske og japanske nøkkelringer. De fleste bruker knestrømper (i svart eller mørkeblå, de må jo stå i riktig farge til uniformen!) og ikke strømpebukse. Er det kaldt? Ja! Jeg lurer på hvordan det kommer til å bli når det er snø, for jeg er virkelig ikke vant til å gå rundt sånn. Heldigvis er skjørtet ganske langt og tykt, så jeg går egentlig ikke rundt med bare bein.

 Regler

Når det gjelder regler må man ha knestrømper i riktig farge og bruke såkalte loafers som utesko. Føttene mine hater dem virkelig så det hender at jeg heller går i gymsko til skolen, jeg har nemlig fått noen helt grusomme gnagsår. Sier jo seg selv at det ikke er lurt å gå førti minutter i finsko hver dag! Japanerne har jo alltid brukt sånne sko på skolen i hundrevis av år, så jeg er sikker på at de blir født med føtter som passer til dem eller noe! Når man kommer på skolen bytter vi til noen hvite joggesko og i gymmen bruker vi noen blå. De er utrolig behagelige og gode å ha på! Ellers er det ikke lov med smykker, øredobber, sminke, neglelakk og annet tilbehør. Tror også skolen har regler mot å farge håret, og andre skoler (ikke min) ber folk med lengre enn skulderlangt hår om å sette det opp. Når man går i skoleuniform representerer man skolen, så det er viktig at man oppfører seg ordentlig når man går med den og slik gir et godt bilde av skolen.

Loafers og knestrømper

Mange skoler har også regler mot kamera, mobiltelefoner og mp3-spiller, men min hadde ikke det. Om du lurer på det kan det være greit å spørre en lærer. Jeg visste ikke så mye om reglene og så heller på hva de andre gjorde, men jeg skjønte fort at det var litt risky, er ikke alle som følger reglene vet dere. Når det gjelder brudd blir det som oftest ikke tatt så alvorlig, men det kommer an på hva det er du gjør (hvis du f.eks. har øredobber vil du bli bedt om å ta dem ut, eller hvis du bråker må du gå ut av klasserommet).

Gutter

Gakuran

Hva med guttenes skoleuniform? På mange skoler går guttene med skjorte, blazer og bukse, mens på min går guttene med en tradisjonell gakuran. Synes den er veldig flott! Om sommeren går de med bukse og skjorte, mens om vinteren bruker de gakuran. Mange japanske gutter gir den neste øverste knappen til jenta de er forelsket i, for det er den knappen som er nærmest hjertet. Knappen inneholder alle følelsene fra tre år på videregående, og mange gir bort knappen den dagen de er ferdig på videregående. Utrolig søtt! Håper nesten det skjer med meg!

GymI gymmen har vi også en uniform, det er en t-skjorte, jakke, bukse og shorts. De er i rødt og utenpå står navnet mitt med kanji: for verden, pæretre, Asia.  Ganske behagelig å gå med egentlig, men det er litt stress når det er varmt og man ikke dusjer etter gymen. Tror nok jeg kommer til å bruke mest penger på parfyme i løpet av dette året? jaja?

 Jeg synes det er utrolig deilig å bruke uniform og tror det er noe av det jeg vil savne mest med Japan. Er så glad for at jeg kom på en skole som har det! 

#utveksling

Tips og råd: Japansk skole

Japanske skoler er alle forskjellige, slik som i Norge. Det er ingen steder som er like, men dette er noen generelle observasjoner jeg har gjort meg. Jeg kom selv på en skole som står veldig i mot den stereotypien om at alle japanere studerer så mye, noe som åpnet opp øynene mine. Likevel er dette noen ting som skal være ganske likt på de fleste skoler.

Min skole

Jeg ble plassert i andre klasse, noe de fleste utvekslingselever blir. Vi var til sammen 1000 elever, og blant dem var det en annen utvekslingselev. Ikke regn med at du kommer på samme skole som en annen utvekslingselev, det er noe de prøver å unngå (spesielt to fra samme land) for at du skal snakke mest mulig med japanere. Jeg hadde uniform, men skolen var ganske slapp på regler. Ellers kom jeg på den skolen for de med aller lavest karakterer, så nivået var ikke spesielt høyt. De fleste hadde et ganske avslappet forhold til studering, minnet meg litt om ungdomsskolen i grunn. Jeg gjorde alltid leksene, og da jeg spurte andre om de hadde gjort det visste de ikke at vi hadde det en gang. Hin dagen hadde vi en matteprøve som halve klassen strøk på, mens jeg sto (og jeg hadde ikke lært noe av det i Norge). Det sier litt! Ellers betydde dette at klassekameratene mine hadde mye mer tid til å henge med meg, snakke og være sosiale, noe som kom godt med. Skolen var også veldig god i sport og hadde skikkelig school spirit. Det var også mange klubber å velge mellom og lærerne var generelt veldig flinke.

Å velge fag

Den japanske skolen forventer ikke så mye av deg, og det er ganske fritt hva slags fag du tar. De vil gjerne at du tar engelsk og gym, da det er disse timene du vil forstå mest av, men det er valgfritt det også. AFS sier det samme, og i de fleste timene du tar trenger du ikke å gjøre så mye heller. Mange driver kun med selvstudier, oversetter lærebøker eller noterer og oversetter senere. Resten av tiden kan en sitte på biblioteket og studere. Det høres kanskje kjedelig ut, men jeg vil anbefale å være i de fleste timene. Prøv å være mest mulig tilstede i klassen, snakk med medelever, be dem om hjelp. De vil mer enn gjerne hjelpe deg og er glad du spør! 

Japanske skoler har stort sett de samme fagene som skolene i Norge, med unntak av samfunnsfag, der det ikke er så mye å velge mellom. Dette varierer litt fra skole til skole, men alle realfag vil man stort sett finne. Ellers har mange skoler også spennende fag som musikk, kalligrafi, kunst og matlaging, og da disse er ganske praktiske kan det være en god ide å ta dem, da det er lettere for deg å delta. På min skole prøvde jeg å ta alle fag i to uker, og så valgte jeg ut hvilke jeg ville ha. Jeg endte opp med Kjemi, Biologi, Matte B, Matte II, Engelsk og Gym. Ikke forvent at du får noen som helst dokumenter eller karakterkort fra skolen, noe jeg var så heldig å få. Har ikke hørt om noen andre som har fått det!

Prøver

Når det gjelder prøver er det helt valgfritt, og noen utvekslingselever tar kun engelsk eller ingenting. Jeg fikk bruke ordbok og gloselister, men fikk ellers ingen form for tilrettelegging. Prøvene mine ble vurdert på lik linje som de andre i klassen, og de var på japansk selvfølgelig. Man har gjerne noen småprøver innimellom, mens man ellers har store prøver i alle fag fire ganger i året. Over tre-fire dager har en cirka.to-tre prøver hver dag, uten mer enn ti minutters pause mellom dem. 

Nivået

Jeg kan ikke si så mye om samfunnsfagene som historie og politikk, men i realfag er det stort sett det samme som hjemme. Matte II er en slags blanding av R1 og 1T vil jeg si, mens Matte B går mer på R2 pensum. Engelsk er på barneskolenivå, og selv om du har 2 i Norge vil det være enkelt for deg her (tro meg, de fleste kan ikke si mer enn "Hello"). Ellers er Kjemi og Biologi stort sett det samme som vg2 i Norge, og det er mye du vil kjenne igjen. Karakterene dine blir kalkulert av poengsummene du får på eksamen, som er ca. fire-fem ganger i året. Da har man eksamen i alle fag på ca.tre-fire dager, som går over pensumet du har lært siden sist.

Klubb

På mange skoler er det obligatorisk å melde seg inn i en såkalt klubb, altså aktiviteter etter skolen. Min skole var ikke sånn, men jeg meldte meg inn likevel. Det er nemlig mye man kan gjøre som man ikke får sjansen til i Norge, og jeg anbefaler å  i hvert fall prøve ut noe tradisjonelt japansk. Du trenger ikke drive med det resten av året, men jeg anbefaler å ta en titt på en del forskjellige. Man har to typer: sport og kultur. Sportsklubbene er ofte veldig seriøse med treninger hver dag (selv i helger og ferier), og nivået er ofte veldig høyt. Mange har trent siden barneskolealder og trener til og med hjemme. Mange utvekslingselever velger kendo (japansk fekting) eller kyuudo (japansk bueskyting), men man også ta sport som basketball, fotball, tennis, bordtennis, dans, cheerleading, svømming, fotball, baseball osv. I mange av sportene er gutter og jenter skilte. Siden sportsklubbene er hver dag er det dessverre få muligheter for å velge andre klubber, men hvis man diskuterer det med treneren sin kan det gå an. Vil ikke anbefale å være med i flere sportsklubber, men f.eks. Jacob hadde kalligrafi om tirsdagene og torsdagene, og de andre dagene spilte han i tennisklubben.

Jeg var selv med i tre kulturklubber: kalligrafi, ikebana (blomsterkunst) og teseremoni. Ellers kan man velge kunst, Engelsk, litteratur, manga, spill, IT, foto, korps, orkester, tradisjonelle japanske instrumenter osv. Disse møtes rundt en eller to ganger i uken eller måneden, og det er derfor mulighet for å være med i flere. Jeg var en stund med i kunst også, altså til sammen fire klubber. Det kan være lurt med kulturklubber fordi en møter mange forskjellige folk, nivået er ikke så høyt (man tar i hvert fall mer hensyn) og prøver ut mye forskjellig samtidig. 

Klubber koster som oftest ingenting, og i f.eks. kendo kan en gjerne få låne drakten. Skal skrive et innlegg senere om de forskjellige klubbene!

Events

I f.eks. USA er det mange spennende hendelser i løpet av året, som homecoming, graduation, games ov. På japanske skoler er det også mye spennende som foregår! Vi har blant annet åpningsseremoni, les om min opplevelse her . Så sportsfestival, der hele skolen samles i team og gjør mange morsomme aktiviteter . Ellers er det en rekke samlinger i gymsalen i løpet av året (utdeling av diplomer til sportsklubber osv.), der det er ganske god stemning med heiarop, skolesanger og korps. Man har også skoletur i andre klasse(Okinawa, Hokkaido, Kyoto og Nara er alle populære reisemål.. og er du riktig heldig reiser dere til Sør Korea eller Taiwan) og bunkasai (kulturfestival der klubber og klasser samles for å holde konserter, demonstrasjoner, show osv.). Alt i alt er det mye spennende som foregår. Man har også en rekke sportsturneringer i løpet av året, som alle kan delta på. Rundt mai er det også vanlig med en del klasseutflukter, og min dro til en veldig fin park der vi grillet.

Lunsj

Få japanske skoler har kantine, mens på noen kan man kjøpe brød (meronpan, croissont osv.). Det kryr heldigvis av drikkemaskiner overalt, og det er veldig billig å kjøpe av dem. Nesten alle japanske elever har med seg hjemmelaget obento (matpakke) eller kjøper på veien. Her har man gjerne rester fra middagen eller frokosten, og det kan være alt mulig. Veldig spennende å se hver dag hva man har oppi! Jeg fikk som oftest salat, blekksprut, pølser, biff, ris (alltid), bønner, mais, nudler osv. Lunsjen varer i rundt førti minutter og en sitter i klasserommet.

Skoleuniform og regler

Dette kommer det et eget innlegg om!

Senpai og kouhai

Jeg har tidligere nevnt at respekt er veldig viktig i et samfunn med sterk rangstige, og det samme gjelder skolen. Senpai er de som går i høyere klasse enn deg (altså eldre), og kouhai er de som går i lavere (yngre). Disse to har et ganske spesielt forhold en ikke kommer til å se i Norge. Senpai blir høyt respektert i både klubber, fritid og i klasserommet, og skal alltid bli snakket til med formelt språk. Kouhai er veldig ydmyk og høflig ovenfor dem, bruker en del tatemae og lytter mer enn de snakker. Som sagt er det de eldre som vet best, og det skal man respektere. Senpai oppfører seg egentlig helt normalt mot kouhai (at kouhai oppfører seg underdanig mot dem betyr ikke at senpai tar utnytter dette eller oppfører seg nedlatende), med unntak av at de ikke bruker formelt språk. Jeg var et år eldre enn de i klassen meg, og da de fant ut ble de veldig forskrekket, unnskyldte ting og var veldig forsiktige med meg. Har også merket i klubber at førsteklassinger er ekstra høflige mot meg, bukker og bruker formelt språk selv om vi er venner. Jeg synes først det var litt ubehagelig, men egentlig synes jeg det er flott at de behandler meg slik selv om jeg er utenlandsk. At for en gang skyld er jeg mer enn en utlending, jeg er eldre enn dem og krever da mer respekt (synes de). I Norge er vi kanskje vant til at "hvis du respekterer meg respekterer jeg deg", men her kan du ikke forvente å få noen som helst respekt tilbake. 

Untitled

Lærere

Bruk formelt språk når du snakker med lærere, være ydmyk og spar deg for forklaringer (de har en tendens til å bli forvekslet med unnskyldninger, eller at du legger skylden på andre). Jeg har fått et godt inntrykk av lærerne, de har vært veldig hjelpsomme mot meg og jeg har kunnet alltid spørre dem om det er noe jeg lurer på. Mange av dem er veldig morsomme og opptatt av hvordan elevene har det, og det i større grad enn i Norge generelt. En av lærerne mine spilte Mario Kart med oss en gang! De virker mer interesserte i elevene, mer tilstede og engasjerte. Dessverre kan man ikke spørre om ting midt i timene, men læreren får alltid spørsmål etterpå og mange ganger har han eller hun såkalte "spørrerunder" etter skolen. Ikke forvent at de skal ta ekstra hensyn til deg med prøver og slikt (f.eks. oversette noe for deg), men om du har et spesifikt spørsmål vil de mer eller gjerne hjelpe.

Venner

Kommer det innlegg om!

♥

Forhold mellom gutter og jenter

Jenter og gutter holder seg det meste hver for seg. Jenter snakker sjelden med gutter og omvendt, og de har generelt veldig lite kontakt. Guttene er ofte utrolig sjenerte, og kan oppføre seg litt merkelig ovenfor en jente de snakker til. Jeg hørte dem ofte snakke om meg, men aldri til meg (ta det med ro, de sa ikke noe dumt). Det kan minne litt om slik det gjerne var på barneskolen, med gutte og -jentelus. Jeg tror ikke japanske gutter oppfører seg sånn, men de er egentlig litt barnslige og tilbakeholdne foran jenter. De fleste vokser seg av dette rett før universitetet, og jeg må si at atmosfæren i en tredjeklasse er helt annen enn i en andreklasse. Fysisk kontakt er heller ikke akseptert, og du vil aldri se en gutt eller jente klemme. Jeg har kun sett kyssing en gang, mens holding av hender blir mer og mer vanlig. Jenter og jenter og gutter og gutter derimot, har mye mer kontakt enn hjemme i Norge. Det er ikke uvanlig å se jenter holde hender og sitte på fanget til andre jenter, eller at gutter gjør det samme med sine kamerater. Det er ikke noe romantisk i det, de er sånn de viser at de er venner. Klemming derimot, er fortsatt veldig uvanlig. Du kan gjerne snakke til guttene, men ikke regn med å få svar med det første. Det er ikke et dårlig tegn, de er bare litt mer umodne enn de fleste norske gutter. Og det finnes selvfølgelig åpne gutter som tar initiativ, men de er gjerne eldre og i tredjeklasse.

Undervisning

Det går stort sett i tavleundervisning og notering, med unntak av mer praktiske fag som IT (her bruker man ofte pc), matlaging osv. Læreren forklarer, tegner og skriver på tavla, mens elevene noterer. Det er ganske uvanlig at læreren spør elevene spørsmål, og hvis han eller hun gjør det plukker hun ut en tilfeldig (ingen håndsopprekning). I klassen har hver elev sitt nummer, og f.eks. om det var den 19ende kunne nummer 19 bli spurt om å svare. Eleven spør heller ikke læreren midt i timen, men etterpå er det ofte en gjør det. Læreren går nøye gjennom alt som står i boka, og bruker fargede stifter for å markere spesielt viktige ting.

Jeg fikk lite lekser av min skole, men det kan variere. Læreren har som oftest laget oppgaver, og disse må leveres inn noen dager etter. En får som oftest lekser i ferien, og disse må også leveres inn. Når man får den tilbake går klassen gjennom svarene sammen, og du retter på egenhånd. Det er lite samarbeid og gruppearbeid, men f.eks. i kjemi var det noen ganger vi måtte sitte sammen, diskutere og løse oppgaver. Dette var noe jeg savnet i de andre fagene, spesielt engelsk, der elevene bare skrev og ikke snakket.

Diverse (skoletimer, friminutt, elevråd, skoleturer,ferie)

Skoletimene varer i 50 minutter, og man har ti minutter mellom hver time. Det er seks slike timer hver dag, og mellom fjerde og femte er det en førti-femti minutters spisepause. Etter skolen drar de fleste på biblioteket for å studere, klubb, henge med venner eller hjem. Om morgenen og ettermiddagen står lærerne for å hilse (egentlig inspekterer de skoleuniformen din..), og man må også hilse om en møtes i gangen. En har elevråd og skoleturer foregår som oftest i andre klasse om høsten, og det er ikke noe AFS dekker. Vil likevel anbefale folk å dra, det er mye lettere å bli kjent med klassekamerater i et nytt miljø!

Skoleåret er over i begynnelsen av februar, og da har en rundt tre ukers vårferie. Etter dette har man noen små fridager spredt omkring, men det er likevel færre av dem enn i Norge. Rundt mai har man Golden Week, en samling av en rekke fridager (er du riktig heldig faller få av disse i helgene), selv om det kun er fure dager. Sommerferien starter i slutten av juli, og varer i rundt en måned. Så får man juleferie rundt den tjuefemte desember, og den varer i omtrent to uker. Dette varierer fra skole til skole, men felles er at man har mindre fridager enn i Norge.

Si ifra om dere har noen spørsmål!

hits