SiljeiJapan - Utveksling i Japan 2014/2015

Disneyland og uken etter

Lørdag kl.00:50 gikk bussen fra Nagaoka til Disneyland, sammen med alle de andre utvekslingselevene i byen. Jeg følte jeg var godt forberedt med ørepropper (for soving), sovemaske og varm genser, men det ble ingen søvn på meg gitt. Dessuten stoppet bussen hver time, så de som først sov våknet jo igjen mange ganger. Jeg satt sammen med vertsmoren til Baisa (fra Mongolia), og hun var veldig hyggelig. Etter en tur som tok seks istedenfor tre-fire timer kom vi fra til Tokyo. Det var et veldig fint å se soloppgangen og hvordan solstrålene strøk over de japanske husene, det var gater og hus så langt man kunne se!

 

 Min tredje gang i Disneyland!

Jeg var helt borte da vi skulle inn i Disneyland, og klarte å betale for bagasjeskap to ganger (flink!). Vi spiste frokost og kom inn i Disneyland da det åpnet kl.08.00. Jeg har vært i både Disneyland i Paris og Disney World (Florida), og det var helt likt som i Tokyo. Tenkte tilbake på mange gode minner mens vi vandret rundt. Det var utrolig mange folk og dermed lange køer, men jeg ble fornøyd med det vi fikk tid til. Fikk ikke like mange blikk som vanlig, da det var ganske mange utenlandske der.

 

 

Som Star Wars-fan får jeg ikke nok av dette!

 

Butikker

 

Mikke-«kake» og meronpan (denne gangen faktisk med melonsmak!)

 

Minni!

Helt til slutt bestemte vi oss for å shoppe, men det gikk ikke helt som planlagt. Det har seg nemlig slik at det er noen problemer med mobiltelefonen min, så jeg kan verken ringe eller sende meldinger. Kom bort fra de andre og vandret sikkert rundt i en halvtime uten å finne dem, men vi fant hverandre til slutt. Kjøpte cookies i gave til vertsfamilie og venner, samt Minnie Mus kjole (så noen gå med den), t-skjorte og sløyfe. De hadde ganske mange fine suvenirer her, men prisnivået var dessverre på norske høyder. Heldigvis er Disney veldig populært her, så man finner ting med sånt tema overalt. Synes likevel det var litt gøy å kjøpe ting derfra, det var jo i Tokyo liksom!

 

Min favoritt! Spøkelseshuset

 

 Inne på en slags restaurant

 

Til venstre kan du se lolita! (i rosa kjoler)

 

Man sier at man får mindre hjemlengsel ved å dra ut med venner, men for meg var det helt motsatt. Jeg har så mange fine minner med familie fra Disneyland, og det ble ikke bedre av at jeg gjorde nøyaktig det samme som vi hadde gjort sammen. Vi dro til og med til samme restaurant for å spise middag! Tenkte mye på hvordan det hadde vært om de var der sammen med meg, mens jeg samtidig satte pris på at jeg har fått sjansen til å dra til Disneyland før.  Rundt klokka åtte begynte det en flott parade med lys, og jeg fikk tatt noen bra bilder.

 

 

Mikke og Minni

 

Katten fra Alice i Eventyrland??

 

Snehvit

 

Ånden fra Aladdin

 

Donald og Dolly

 

Timmy Gresshoppe! «Whn you wish upon a star!»

 

Disneyland stengte rundt ti og da gikk vi til bussen. Ble litt tull da en av Ilarias (fra Italia) klassevenninner ikke fant fram, men alle kom seg på bussen i tide. Så ble det nok en natt uten søvn, før vi kom fram til Nagaoka om morgenen. Da gikk det rett til sengs og så ble det avslapping resten av dagen.

 

Synes dette så litt magisk ut jeg da

De første dagene etter gikk som vanlig; skole og klubb. Onsdagen og torsdagen derimot, ble mye mer spennende: jeg dro på besøk til en annen skole! Alle utvekslingselevene dro sammen, men vi ble plassert i forskjellige klasser. Det var jordbruksskole, så de hadde dyr og drivhus og alt mulig. Da vi kom fram ble vi godt tatt i mot av både rektor og lærere, og de tok mange bilder av oss. Klassen min skrek da jeg kom inn, og de hadde skrevet navnet mitt på tavlen og «We love you!». Jeg introduserte meg og følte meg velkommen fra førte stund. Alle var interesserte i meg, og jeg har ikke tall på hvor mange bilder vi tok, og håret mitt ble som vanlig angrepet. De var også veldig fascinert av øynene mine og Norge generelt. En av dem gapte og sa «De er blå, men svart i midten!» (pupill). Jada.. .

 

Hele klassen! Veldig få gutter hehe

 

Midt i timen, så læreren ble også med!

 

Ferdig med maten

 

Koiro og meg! Veldig søt jente

 

Hana og meg

 

Ferdig med å jobbe ute

Siden det var en jordbruksskole hadde de mange fag jeg aldri hadde hørt om, så jeg gikk bare til tilfeldige klasser. Hele skolen virket veldig avslappet, og jeg trodde at min første japanske skole var det! Elevene satt med mobiler rett foran lærerne og spilte spill, så på bilder osv., ropte, sang, men læreren brydde seg ikke i det hele tatt. Har aldri sett slik i Norge en gang, selv ikke på ungdomsskolen. Noen satt kanskje med mobiler, men de var stille og skjulte dem for lærerne. På slutten av dagen hadde vi matlaging, og vi lagde en rett med laks, ris og misosuppe. Det var faktisk veldig godt! Så gikk vi til gymsalen, der jeg måtte introdusere meg på nytt. Det var kun 450 elever på skolen, og det er ingenting i mot Teikyo (skolen min) med 1000 elever! Har blitt mester på introduksjon (blir ren improvisasjon!) nå, kan du si.

 

Etter kun den første dagen ble jeg veldig glad i klassen min. Det var som å være i Norge igjen; folk var mye mer åpne og interesserte, mens japanske elever ellers har en tendens til å være sjenerte. De var veldig fascinert ikke bare i Norge, men i meg, og det er noe jeg setter veldig pris på. La alle sammen til på Line (minner om Facebook), og resten av kvelden kom melding etter melding. Jeg trodde at Teikyo var gale etter meg, men det var ingenting i forhold til hvordan folk var på denne skolen! Dagen etter var vi litt ute og raket ugress, hadde gym, matte og litt andre fag. I gymmen skulle de egentlig ha baseball, men siden jeg ikke kan være med på sånt gjorde vi mye annet gøy istedenfor. Det ble mye leker (kunne ikke det meste), og en av dem minnet veldig om stivheks. Det var utrolig godt og jeg følte at jeg virkelig «kom igjennom» til nesten alle jentene i klassen.  Før jeg dro tenkte jeg at de kanskje ikke kom til å bry seg så mye om meg siden det bare var for to dager, men jeg tok feil.

 

Han bakerste ligner på Sasuke!!

 Etterpå ba gymlæreren meg komme fram og introdusere meg på nytt, før jeg lærte dem litt norsk. Det var veldig morsomt og søtt da alle gjentok etter meg i kor. En av dem ba meg lære dem «Jeg er glad i deg», og så kom hver eneste av dem bort og ga meg high five og gjentok det. Selv læreren kom bort og ropte det til meg! Noen kom til og med flere ganger. Kan ikke helt beskrive den følelsen jeg fikk da? har ikke følt meg så verdsatt på lenge! Jeg ble så glad at jeg trodde tårene skulle komme, for det der var noe jeg virkelig trengte!

 

"Mesterverket" vårt

Etterpå ble det litt fram med hvilke timer jeg kunne gå til (de hadde sagt jeg kunne gå hvor som helst, men slik var det visst ikke likevel), men jeg endte opp et sted der de lagde mozarella?? Eller rettere sagt lærerne gjorde det, mens jeg kom i en samtale om en veldig populær type manga (*kremt* blant jenter *kremt* noen her vet hva jeg snakker om *kremt*).  I mens var det noen andre i klassen som lagde cookies, og jeg fikk en del av dem med meg hjem. Kontaktlæreren ga meg også en gave!

 Den andre dagen var over, og det betydde at jeg skulle tilbake til Teikyo igjen. Ble veldig glad i klassekameratene mine etter de to dagene, og var ikke så glad over at jeg måtte dra. Det samme gjaldt for de i klassen. De ropte «Rapunzel!» (jeg går ofte med håret i en flette, så det har blitt kallenavnet mitt her), tok bilder, klemte meg. Det som gjorde mest inntrykk var at flere av dem gråt, og det er veldig sjeldent man ser at en japaner gråter. Jeg fortalte det til Kanako (vsøster), og  hun sa at det var et veldig godt tegn. Er jo det også hvis en nordmann gråter! Hadde en strålende tid på den andre skolen, og det beste var at rektoren sa at vi skulle komme tilbake om høsten. Jeg gleder meg! Håper også at jeg kan finne på noe med de nye vennene mine. De gleder seg til jeg kommer tilbake, og det samme gjør jeg.

 Jeg vet at det kan være ofte japanere sier sånt for å være høflig, men det sier litt at de gråter. Det er ikke ofte at vi nordmenn gjør heller, ikke sant? Setter veldig pris på at jeg fikk sett japansk skole fra et annen perspektiv, og jeg ser fram til å komme tilbake.

En del lurer på hvorfor jeg har bodd hos to vertsfamilier, og det er fordi jeg er midt i et bytte. De har ikke funnet en ny ennå, så jeg bor hos en midlertidig (de samme jeg bodde hos under Golden Week). Har hatt det utrolig tøft lenge nå, og det ser ut til å fortsette sånn en stund til. Jeg har det fint hos vertsfamilien, jeg er aktiv i klubber, studerer, går ut med venner, men ensomheten og hjemlengselen kommer snikende likevel. Det har nå gått tre måneder, og jeg håper at jeg snart kan grue meg til jeg skal hjem, og ikke glede meg. Nei, jeg vil ikke hjem nå, men jeg ser litt fram til det. Noen ganger kan jeg nesten ikke tro at et sånt land som Norge eksisterer, og at jeg har bodd der.  Du vet ikke hva du har, før du mister det.

 I dag dro jeg på karaoke med to jenter fra klassen,veldig gøy! Etterpå tok vi purikura og jeg så ut som et romvesen som vanlig... Ellers skjer det ikke så mye fremover, jeg skal bare flytte til en av LP-ene (de har ikke funnet ny vfamilie til meg). Er det noen spesielle tema folk ønsker jeg skal skrive om? Forskjeller? Topp ti? Mat? Klubber? Fag? Skoleuniformer? Likestilling? Jeg vurderer alle svar, så kjør i vei!

#utveksling

Sportsfestivaler

Hei!

Har ikke blogget på lenge nå, men det har skjedd veldig mye (positivt!). Denne helgen dro jeg faktisk til Disneyland (med nattbuss aka to søvnløse netter), og det kommer et innlegg om dette senere!

Uken etter forrige blogginnlegg gikk det egentlig bare i skole, men to av dagene sluttet vi kl.tolv. En av disse dagene hadde min vsøster sportsfestival (taiikusai 体育祭 ) så jeg var så heldig at jeg kunne gå og se på. Etter skolen kom vmor og hentet meg, spiste lunsj med meg og så dro vi til Kanako (yngste vsøster) sin skole. Sportsfestivaler finnes i flere asiatiske land, og de holdes på alle skoler i Japan. Elevene deles opp i team og konkurrerer i flere leker (ikke akkurat sport), og så har man t-skjorter for hvert lag, sanger, dans osv. Det er en veldig viktig dag i skoleåret, og jeg liker godt at japanske skoler også er opptatt av lek, vennskap og samarbeid. 

Kanako var med på stafett og en dans, og spesielt dansen var veldig stilig å se på. De er rundt 500 elever på skolen hennes, så det var litt av et syn å se så mange danse sammen. De hadde også en egen aktivitet for guttene der noen sto og passet på en trestamme med et flagg, mens de andre skulle prøve og velte dem. Det var ganske stilig å se på! Jeg tror de hadde flere aktiviteter også, men jeg fikk det ikke med meg (fikk bare sett to timer av festivalen). Fikk også filmet litt og tror nok jeg skal lage en video av det snart.

Om lørdagen dro jeg på shopping med en utvekslingselev fra India, det var veldig kjekt å møte henne igjen. Siden jeg skulle til Disneyland helgen etter kjøpte jeg ikke så mye, men det ble et søtt par sko og en liten veske. Ellers spiste vi lunsj på et bakeri og jeg lot henne prøve taiyaki. Har funnet en ny favoritt innen mat her: melonbrød! Som oftest er det ikke melonsmak, men det er godt uansett. Om søndagen dro vi på besøk til Kanakos kusine og tante (vmor sin lillesøster), og de var veldig hyggelige begge to. Kusinen går på samme skole som den italienske utvekslingseleven (hun skal hjem om tre uker :( ), og var veldig grei. 

Innkjøp

På mandagen begynte vi å øve til vår egen sportsfestival, og det var mye kjedeligere enn jeg hadde trodd. Øvingen bestod av å sitte ute i varmen i flere timer mens man fikk forklart regler, program osv. Siden det er så mange elever på skolen fikk de fleste bare være med på en aktivitet, og vi brukte jammen tre dager på å gå igjennom reglene for alle aktivitetene. Det var utrolig varmt alle dagene, men jeg hadde heldigvis rikelig med vann med meg. Det eneste vi faktisk "øvde på" var marsjeringen før og etter selve sportsfestivalen, kan love dere at det var litt av et syn med tanke på at vi er 1000 elever! Ellers ble det mye venting og synging (laget vårt hadde sin egen sang), og jeg ble veldig glad da selve sportsfestivalen begynte.

Jeg var på svart team

Dagen begynte vi med at vi fikk utdelt t-skjorter, og mitt lag sitt tema var at vi var guder! Jeg var på svart lag mens Jacob var på grønt. Så bar vi stolene våre ut på fotballbanen og hørte på noen taler. Så marsjerte hvert lag fram med flagg og alt, før vi stilte oss opp og satte oss ned. Utover dagen hadde vi da flere leker; vanlig stafett (en av gangene løp folk fra forskjellige klubber, og flere av dem hadde på seg kendodrakt og alt!), stafett med en stor ball, kibasen (man bygger pyramider og prøver å rive hverandre ned), dans og brød stafett (dette gjorde jeg - man løper og skal prøve å fange et brød med munnen). 

Stafett med stor ball

Fornøyd etter seieren!

Noen av de som løp stafett! Only in Japan!

I kendodrakt med sverd og hele pakka

Fra judo-klubben!I løpet av dagen ble jeg kjent med veldig mange hyggelige mennesker, både fra 2. og 3.klasse. Det var også mange som ville ta bilder eller snakke med meg, det synes jeg var veldig hyggelig! Fikk mange gode venner og jeg gleder meg til å bli bedre kjent med dem. Jeg var som sagt med på stafett med brød, og jeg vant faktisk! Var sykt nervøs før vi løp, men da vi begynte stoppet hjernen min helt og jeg kan ikke en gang huske at jeg fanget brødet! Midt i løpet oppdaget jeg at jeg hadde klart det og ble så forskrekket at jeg stoppet opp og snudde meg! Bak meg sto de andre og stresset med å fange brødet, men jeg hadde klart det! Så kom jeg på at jeg ennå ikke var i mål, og løp videre. Etterpå fikk jeg spise brødet!

Kibasen

Ellers tok jeg masse bilder og heiet på andre fra mitt lag, fikk en veldig "school spirit" av hele opplegget. Jacobs vmor og LP kom for å se på, og de synes det var veldig gøy at jeg vant. Følte meg som en del av skolen og det ble definitivt en av de beste dagene her så langt! Det var spesielt spennende under den siste stafetten, og da sto hele laget mitt (200 mennesker) og ropte med all kraft! Ble veldig glad da vi vant siste runden! De var kjempeflinke til å synge! Og sjekk fjeset på han til venstre, det er en av mattelærerne mine haha


Det ble dessverre ikke mitt lag som vant hele festivalen, men vi kom på 2.plass (slik jeg forstod det). Ble veldig glad for at jeg fikk bidratt til det, for før dagen hadde jeg alle slags forestillinger om feil jeg kom til å gjøre. Om brødet falt ned måtte man nemlig plukke det opp med tennene, og det skjedde med en fra et annet lag! Fikk veldig lyst til å gjøre det igjen, men så kom jeg på at det ikke er noen neste gang for meg (man har sportsfestival kun en gang i året). Etter at dagen var ferdig ble det flere taler og premieutdelinger, før jeg tok turen hjemover. Er veldig glad for at jeg fikk oppleve noe sånt som dette, det ble virkelig en bra dag! Fikk 17.mai-følelse av aktivitetene, men hele lag-opplegget har jeg aldri opplevd før. Likte veldig godt hvordan laget samarbeidet!

Holder på å skrive innlegg om Disneyland nå, så det kommer nok i løpet av morgendagen! På torsdag har jeg vært her i tre måneder, er utrolig hvor fort tiden har flydd! Er verken glad eller trist for det, det er ingen hemmelighet at jeg har perioder der jeg lengter hjem.. 

#utveksling

hits