SiljeiJapan - Utveksling i Japan 2014/2015

Japansk sommer

Hei!

Jeg har nå vært hos den andre vfamilien i en uke, og det går kjempefint. De er veldig hyggelige og jeg trives kjempegodt, føler at jeg kan være meg selv. Det er så kjekt at hver dag jeg kommer hjem fra skolen lyser hele ansiktet til bestemoren opp. Jeg har også fått veldig god kontakt med både vmor, vfar og vsøstrene mine. Denne uken har det ikke skjedd så mye, det har bare gått i skole hver dag.

Faktisk går det enda bedre på skolen også. Vi har byttet plasser slik at jeg sitter mer midt inni klassen, og det har mange fordeler. Det er mye enklere å komme i kontakt med folk og jeg føler at jeg har blitt mye bedre kjent med alle i det siste. Nå snakker folk til meg fordi de faktisk er interessert i meg, og ikke i det at jeg er utvekslingselev. To av dem har til og med invitert meg med på karaoke, men det må jeg først diskutere litt med vfamilien (er mulig at jeg skal reise til en annen på den tiden). Føler meg mer som en del av klassen og gleder meg til å gå på skolen hver dag. Guttene er fortsatt utrolig sjenerte og snakker om meg rett foran nesen min, men jeg synes bare det er morsomt. De sier ikke noe stygt, så det gjør ikke meg noe. Dessuten har jeg snakket en del med gutter i andre klasser, f.eks. møtte jeg en veldig utadvent gutt i kunstklubben. Ja, jeg har blitt med i fire klubber nå: teseremoni, kunst, kalligrafi og ikebana (blomsterkunst). Det betyr at det er ca. en uke i måneden der jeg går på klubb hver dag (ikke i helgen da). Synes det er kjekt å prøve ut mye forskjellig og samtidig bli kjent med folk fra flere klasser. Den 12.juni er det sportsfestival, og det gleder jeg meg veldig til. Jeg liker at skolen her er mer enn studier og at man har fritidsaktiviteter etter skoletimene. 

Hin dagen skjedde det noe ganske skummelt; det var en mann som stirret konstant på meg i tjue minutter. Etter kunstklubben var jeg veldig sliten og satt meg ned i en park for å slappe av. Litt etter at jeg satt meg ned kom det to menn og stilte seg midt i parken. De ble bare stående der uten å snakke med hverandre, og da den ene mannen snudde seg og fikk øye på meg ville han ikke slutte å stirre. Først stirret jeg tilbake (det pleier å få dem til å innse hva de driver med), men han ville likevel ikke slutte. Det endte med at jeg gikk mens han fortsatt bare sto der og stirret. Siden det er sommer nå begynner det å komme en del insekter, og da jeg kom hjem fant jeg to biller inni skjørtet mitt. Det må ha vært fordi jeg satt så lenge i parken.. ekkelt å tenke på! 

Jeg fikk også høre en veldig skremmende nyhet; det var en ulykke med shinkansen på togstasjonen min. De kalte det "ulykke" på nyhetene, men det viste seg til slutt at det var en person som hadde hoppet foran lyntoget. Dere skjønner nok hva det betyr... Veldig fælt å tenke på. Jeg drar til togstasjonen hver dag og vet at dette har skjedd der flere ganger før. Hvil i fred!

I det siste har det blitt veldig varmt (rundt 30 grader!) og det hjalp ikke at jeg måtte gå med vinteruniformen. Pga. all fuktigheten føles det som om det er 40 grader, og alt er så klamt og jeg har allerede blitt solbrent flere ganger. Heldigvis har vi air conditioning på skolen og lærerne har latt oss bare gå rundt i skjorte og skjørt. Neste uke får jeg endelig gå med sommeruniformen; sailorfuku! Da kommer det nok en del bilder, for den er utrolig søt. Har også laget en video der jeg viser fram både vinter, sommer og -gymuniform, men vi får se om det blir til at jeg legger den ut. Tenkte også på å filme veien til skolen og også inni den (eller evt. bare ta bilder), og kanskje også vise litt flere bilder fra de forskjellige klubbene. Fremover skjer det ikke så mye spesielt (er fremdeles to uker til Disneyland), så jeg lurte på om det er noen spesifikke tema folk vil jeg skal skrive om? F.eks. likestilling, skoleuniform og regler, klubbene, fagene? 

Litt bilder av hva jeg har gjort i det siste:

Biologi                                                                                                    Bentoen til en jente i klassen - vet ikke helt ha de to hvite var, men de ser ut som kaniner :)

Vsøster Kanako ble 18 år                                                                        Storesøster Ayako spiser kake med spisepinner- Only in Japan

Noen av venninnene mine i Ikebana-klubben!                                            Skoleuniform

Min ikebana - denne gangen gjorde vi noe veldig vanskelig som selv tredjeklassingene ikke hadde gjort før, men det gikk bra likevel!Taiyaki! Inni kan man ha anko, vaniljesaus, sjokolade osv.                         Tegnet denne mens jeg var på kunstklubben

#utveksling

Kyoto del 2

DEL 1 HER

Den andre dagen sto vi opp tidlig og tok til tog til Fushimi Inari Shrine. Stedet er mest kjent for sin vei opp i fjellene der man går gjennom tusen torii porter, som dere ser på bildene under. Det var også revestatuer og små alter overalt, siden alt var til ære for en revegud. Okaasan og otousan kjøpte to små torii der de skrev ned ønskene sine og hengte dem opp, de ba b.la om at svigerdatteren deres skal få en trygg fødsel (hun venter en datter i juli). 

  

Ved inngangenRevegud!Små torii

Jeg synes at det var et veldig spennende og mystisk sted, føltes nesten som om det var noe der som ville holde meg igjen. Følte for å bare vandre rundt på stiene for alltid og høre på fuglesang og hviskig fra blader i vinden. Det var et nokså majestetisk syn og ga hele stedet et helt spesielt preg, følte nesten jeg gikk opp den japanske Stoltzekleiven (dere bergensere vet hva jeg snakker om! var ganske bratt med trapper og alt..). 

Yukata som jeg kjøpte!Matcha parfait!

Etter tempelet dro vi på matcha kafé, som basically er forskjellig mat med smak av japansk grønn te. Kaféen var en av de mest kjente, og spesialiteten var matcha parfait. Synes den var utrolig god og det var spennende å kjenne  smaken av grønn te på en annen måte. Etterpå gikk vi litt rundt i butikker (det krydde av merkeklær), og der skjedde det noe veldig morsomt. Helt ut av ingensteds så jeg plutselig et stort norsk flagg i den andre enden av butikken! Jeg sprang bort dit og så at det var et eget merke der alle klesplaggene hadde et norsk flagg på seg. Synes det var så tilfeldig og stilig at jeg begynte å ta bilder og så meg rundt. De i butikken stirret veldig rart på meg, og først tenkte jeg bare "jaja, de synes kanskje det er rart at jeg tar bilder". Men de så litt vel skeptiske ut! En dame kom bort og spurte hva jeg drev med, og jeg forklarte at jeg var norsk og synes dette var utrolig festlig. Hun så fortsatt rart på meg og jeg pekte på de norske flaggene "Dette er jo Norge, og jeg er norsk". Hun forsto fremdeles ikke hva jeg mente (haha vet hun ikke selv hva hun selger en gang?), og sa at det ikke var lov med bilder. Jeg unnskyldte meg og stakk med en gang, uff så flaut! Er det sånn i butikker i Norge også? Jeg har aldri hatt behov for å ta bilder i en butikk før, så jeg visste ikke at det var ikke lov. Har senere funnet ut hva merket mest sannsynlig var: Napajiri. 

Etter matcha dro vi til To-ji tempel, som dere kan se på bildet. Kameraet mitt bestemte seg for å dø, så dere får nøye dere med Ipod bilder. Tempelet var utrolig høyt og inni var det en enorm statue av Buddha i gull. Jeg får aldri nok av disse statuene! De er så praktfulle og mektige, man merker at det er helt noe helt egent med dem. Vi tuslet litt rundt før vi kjørte tilbake til Nagaoka, og på veien fikk vi se mye av havet og solnedgangen. Det er så fantastisk vakkert her! Selv om det var motorvei hele tiden fikk jeg sett så mye fint av både byer og natur, og jeg håper jeg kan dra på en slik reise igjen. Kyoto er definitivt et av de fineste stedene i verden!Her inne var det en buddhastatue til, der folk ber for ofrene for Tohoku-jordskjelvet og tsunamien i 2011

Ikebana (blomsterkunst), den lengst borte er min 

Mandag var det tilbake på skolebenken etter en begivenhetsrik helg. Jeg hadde kjemiprøve i tredje time og enda en matteprøve om tirsdagen, noe som gikk ganske greit. Vi sluttet tidlig begge dagene og det var deilig å slappe av etter all studeringen, prøvene og Kyoto. Fikk til slutt tilbake alle tre prøvene, og jeg bestod dem alle sammen! Haha i Norge var det alltid et spørsmål om jeg fikk toppkarakter heller ikke, her spør jeg meg selv om jeg stryker eller ikke. Alt er på japansk og jeg får samme prøve og tid som alle andre. I kjemi har jeg oversatt de to kapitlene vi hadde prøve i og på prøven fikk jeg ta med meg de notatene + elektronisk ordbok. I matten gjorde jeg det samme, for i Matte II er det f.eks. veldig viktig å forstå instruksene i oppgavene (og de er ofte veldig kompliserte). I tillegg får man utrolig mange oppgaver på kort tid (jeg lover dere at i Norge hadde vi definitivt fått dobbelt så lang tid), oppgavetyper jeg ikke er vant til, oversetting og stress. Spesielt kjemi er veldig slitsomt med mye kanji, men det hjelper at jeg har hatt nesten alt fra før i Norge. 

På torsdagen dro jeg til en ny klubb: ikebana (blomsterkunst). Kjente to av jentene som var med fra før, og de andre var også hyggelig. Kontaktlæreren min var også interessert og ble faktisk med meg for å prøve. Jeg synes det var en veldig spennende kunstform, og gleder meg til neste uke. De synes jeg var veldig flink og at jeg hadde god "sense", så de satte blomstene ute i gangen slik at alle kunne få se. Alt er veldig harmonisk og har sin betydning, og man skal være avslappet og se etter skjønnheten i alt. Tegnet for blomster 花 beskriver dette perfekt. Dere ser den øverste streken ikke sant, som blir krysset av to linjer? Den første markerer begynnelsen og den andre slutten av livet, og tegnene under bidrar også til dette. イ skal være stokken til et gammelt menneske, mens ヒ er et barn som strekker ut armene til sine foreldre. Hva har dette med blomster å gjøre, det kunne vel heller vært tegnet for mennesker? Betydningen er at blomster er som oss - de har følelser i et liv med mange begivenheter.  De er ikke så ulike som vi tror og ikebana skal fremheve dette. Blir helt rørt av å tenke på det! Det er mange forskjellige stiler for ikebana, og med den vi brukte skulle blomstene forme en trekant fra alle sider. Den øverste representerte himmelen, neste de levende og siste jorden. De andre plantene skulle bidra til helhetsinntrykket og harmonien, f.eks. var det viktig at ingen av dem var like høye slik at det ikke ble noen "konflikt". Det er mye med den japanske kulturen som jeg er skeptisk til, men jeg synes det er helt fantastisk hvordan de klarer å se skjønnheten og godheten i alt. 

I dag (fredag) hadde jeg en veldig enkel engelskprøve før jeg dro hjem. Kl.syv dro jeg og okaasan til Jacobs hus, der vi spiste takoyaki (blekksprut!) og omurice. Ilaria (italiensk utvekslingselev) kom også sammen med sin vmor, de er kjempehyggelige begge to. Vi hadde det veldig kjekt og snakket helt til klokka ble halv tolv! Nå er jeg hjemme og skal straks legge meg, i morgen er det også full fart hele dagen. For det første må jeg pakke, og etter det skal jeg på karaoke for første gang! Skal dit med Ilaria og Jacob og gleder meg virkelig til å endelig få oppleve det. På søndag skal jeg tilbake til den andre vfamilien (der jeg var under Golden Week), og være der en måned. Etter det vet vi ikke helt hva som skjer... Jeg håper jeg får det bra her, det var i hvert fall veldig kjekt sist gang. I tillegg skal jeg mest sannsynlig til Tokyo Disneyland i midten av juni! Dessverre skal vi ta nattbuss begge veier (fire timer ca.), og jeg kan jo ikke sove på verken buss, bil eller fly. Det er vel verdt det da!

Savner alle dere der hjemme. Det er mye som skjer, men jeg vet hvordan jeg skal takle det (selv om det er utrolig vanskelig mange ganger). Vet ikke helt når jeg får internett hos den andre vfamilien, men blir nok for travel for det uansett (neste uke er det nemlig både teseremoni, kalligrafi og ikebana!). 

#utveksling

 

Kyoto del 1

Hei alle sammen!

Denne siste tiden har vært skikkelig travel; jeg kom tilbake til vfamilien, hadde tre prøver (på japansk! ingen tilrettelegging her, hadde samme prøver som alle andre) og dro til Kyoto i helgen. På fredag hadde jeg en prøve i Matte B (algebra osv., mye fra R2 og R1 pensum), som gikk ganske bra. Etter prøven hentet okaasan meg og vi pakket resten av sakene våre før turen gikk til Kyoto.

Det tok nesten syv timer å kjøre dit, men det var en ganske trivelig tur. Selv om det var motorvei hele tiden fikk jeg se mye av Japans fine natur og også en del byer, det var alltid noe spennende som dukket opp. Dere vet Frihetsgudinnen i New York? Hele to ganger dukket den opp helt tilfeldig! Først inni en random skog og så på taket til en skyskraper i en eller annen by. Det var selvfølgelig bare en liten modell, men det var morsomt hvordan den av alle ting dukket opp! Only in Japan...

7

Hele denne sengen var min!

Vi stoppet en del ganger på veien og spiste b.la ramen til middag, ellers gikk det i Doraemon (Keito er veldig glad i den tegnefilmen!), musikk og lesing. For dere som ikke vet det, så er Kyoto en ganske stor by med nesten 1,5 millioner mennesker, og er uoffisielt kjent som Japans kulturhovedstad med over to 2000 templer! Det må jeg virkelig si meg enig i, og Kyoto er rett og slett en by som samler alt det jeg elsker høyest ved Japan. Følelsene mine for landet ble på en måte legemliggjort gjennom menneskene og bygningene der, og det er derfor en by jeg gjerne vil tilbake til. 

Det krydde også av turister, og jeg så ti ganger så mange utenlandske som jeg har sett på to måneder i min egen by... Etter en lang kjøretur fant vi endelig fram til hotellet, der jeg faktisk fikk mitt eget rom! Det var egentlig et tomannsrom, så jeg fikk en enorm seng for å si det sånn. Hotellet var faktisk inni togstasjonen, som var Oslo S x10. Hotellrommet hadde veldig store vinduer, men det gikk ikke an å åpne dem fordi de er redde folk hopper ut *grøss*. Jeg hadde utsikt ut til togene så hele natten hørte jeg både gamle tog og shinkansen (lyntog), ganske koselig egentlig. 


1001 statuer! Bildet er fra Google, siden jeg ikke fikk lov til å ta bilder siden statuene er hellige (apparently er ingenting for hellig for Google)

Den første kvelden gikk vi egentlig bare rundt og utforsket litt, før vi slo oss ned på en italiensk restaurant. Der fant jeg en ny type fisk som jeg likte! Etter middagen slappet jeg egentlig bare av og gjorde kjemi (*kremt* oversettet hele boka *kremt*), før jeg tok kvelden. Neste dag var det tidlig opp for å spise frokost og dra ut på sightseeing, der turen først gikk til tempelet Sanjusangendo. Utenfra er det ikke så mye å se (bygningen var fremdeles veldig flott da!), men inni var det helt fantastisk. Det er kanskje det mektigste og mest storartet jeg noen gang har sett, og jeg har vært i sytten land! 

Tempelet er en lang hall med hele 1000 STATUER AV GULL! De forestiller Kannon (også kjent som Guanyin), som har tusen hender til forskjellige formål (hjelpe folk i krig, sykdom, gravide osv.), og det var litt av et syn! Jeg er jo ikke buddhist, men likevel følte jeg at det var noe veldig spesielt og mektig med stedet. I midten av hallen var det en enorm Buddha-statue av gull, der flere munker satt og ropte mens de åpnet og lukket tekstruller. Litt vanskelig å forklare, men de gjorde det på en veldig dansende måte mens de ropte et eller annet. Selv okaasan hadde aldri sett noe sånt før, og hun forsto heller ikke hva de ropte. Da ble det altså kultursjokk for oss begge! Synes det var veldig fascinerende å se på, skulle gjerne vært vitne til flere sånne seremonier. Etterpå kjøpte vi noen omamori (amuletter, kan sikkert skrive et innlegg om det), og tok bilder utenfor. Det krydde av ungdomsskoleelever på klassetur i søte skoleuniformer, og jeg så også folk i yukata. Utenfor møtte jeg også på to munker som jeg tok bilde med! Yukata!

Det moderne møter det gammeldagse; folk i yukata kjøper drikke fra brusautomater

Litt av et ansiktsuttrykk på fyren til høyre... :O :O

Etter dette tok vi buss til Kiyomizu-dera og vandret litt rundt i de gammeldagse gatene. Det krydde av folk i yukata og turister, og det var også mange fine butikker jeg gikk inn i. Siden det er så mange turister her opplevde jeg for første gang at folk begynte å snakke til meg på engelsk, og likevel svarte jeg alltid på japansk. Som oftest ble folk glade og imponerte, men i en av butikkene ble kassadamen helt forskrekket og sa "Hvorfor snakker du japansk??". Jeg forklarte at jeg er utvekslingselev, men hun så fremdeles hele skrekkslagen ut. Ja... Fikk heller ikke så mange blikk siden det var en del blonde turister, men de er fortsatt ganske sjeldne.  Jeg kjøpte veldig mye fint, b.la en yukata (sommerversjon av kimono, kommer bilde senere!), mange omamori, figurer av guder, veske med maiko (geisha) på, maikodukke (utrolig flott!), tradisjonell yukata veske osv. Kan sikkert skrive et innlegg om innkjøpene senere!
Shrine for kjærlighetsgud!

Kiyomizu-dera

Etter litt shopping kom vi frem til Kiyomizu-dera. Det er et et av de mest kjente i Japan, og det var virkelig et storslagent syn å se utover templene før Kiyomizu og bygningene i Kyoto. Jeg besøkte også en shrine til en kjærlighetsgud, ba, kjøpte omamori og fikk spådom. Den sa at jeg mest sannsynlig allerede har møtt "min utvalgte", at jeg må fortsette med å være ærlig og si mine meninger, og å lese bøker er bra (litt random?). Så hengte jeg den opp på et slags stativ (se bildet under). Hvordan får man spådom? Man rister på en slags boks og så kommer det en tynn pinne ut med nummer på, så går du til en av de som jobber i tempelet, sier nummeret og får spådommen. Vet ikke helt om spådom er helt riktig oversettelse, men det var det beste jeg kom på. 

Kiyomizu-dera!

Vi stoppet på en tradisjonell restaurant der jeg drakk matcha, japansk te

Munk!Shopping!Geisha/maiko! Er så glad jeg fikk sett dem i virkeligheten!

Går det an å være så pen?

På veien ned igjen så jeg en munk og så et japansk brudepar!! De var så vakre begge to i kimono! Ble helt rørt av å se på dem... Håper de får det fint sammen! Så shoppet vi litt mer før vi tok taxi til Kinkakuji, en shrine/jinja av rent gull! Hele bryllupsgjengen!

Her henger spådommen min!

I nærheten av Kinkakuji spiste vi på en tradisjonell japansk sobarestaurant, der man satt på tatami i seizastilling (sitte med beina under seg). Siden de fleste ikke-asiatere ikke er vant til å sitte slik, er det mange som tror at det blir for vondt til å sitte sånn. Jeg fikk en del trening hos den forrige vertsfamilien, og så er jeg jo med i teseremoniklubben. For meg gjør det ikke vondt, beina sovner bare og da kjenner jeg ingen smerte. Klarer også å reise meg og beina våkner ganske fort, men jeg synes likevel det er slitsomt å sitte sånn. På bordet ved siden av satt det en dame og stirret rart på meg hele tiden, som om hun synes det var merkelig at jeg satt slik. Da bestemte jeg meg for at dette måtte jeg klare, jeg måtte sitte slik hele tiden for å vise henne. Endte opp med at jeg klarte å sitte slik i nærmest en time, og det var fryktelig tungt. Jeg føler at det er viktig for oss utvekslingselever å bryte stereotypier, siden vi også skal prøve å gi japanerne et inntrykk av vår kultur. Under 0,5 % av befolkningen her er hvite, så det er ikke rart de ikke vet så mye om oss. For eksempel er folk alltid så overrasket over at jeg er lavere enn en del japanere, har mindre føtter og hender og kan snakke flere språk enn engelsk. Jeg klandrer dem ikke, de fleste av dem har jo aldri snakket med en utenlandsk person før! Likevel er jeg imponert over hvor mye folk vet om Norge og at en del faktisk klarer å gjette at jeg er fra de traktene. Alle kjenner til nordlys og snø, men jeg har likevel fått mange rare spørsmål. De synes for eksempel at jeg er kjemperar siden jeg sover med vinduet åpent... jada..

Kinkakuji er kanskje den aller mest kjente helligdommen i Japan, og er på UNESCOs verdensarvliste sammen med mange andre steder i Kyoto. I den lille innsjøen rundt Kinkakuji krydde det av helt enorme koi (fisk), og det var til og med skilpadder der! Fiskene var helt gale etter en skilpadde som gikk ved siden av vannet, og de prøvde å hoppe opp for å dytte den uti. Til slutt falt den uti, men kom seg unna. 

Etterpå tok vi taxi tilbake til hotellet, slappet litt av og gikk litt i butikker igjen. Så møtte vi to venner av okaasan og otousan, og spiste ute med dem. På restauranten spiste jeg både blekksprut og squid (liten blekksprut), og det var faktisk ok! Det smaker egentlig ingenting, men konsistensen er veldig rar (kommer ikke på noe jeg kan sammenligne med...). Jeg satt jo faktisk der og spiste av armene deres! Rart å tenke på.. Dette var altså min 17.mai! Den ble ganske merkelig, men den var bedre enn å bare sitte hjemme. Det var faktisk feiringer for nordmenn i både Kobe og Tokyo, men jeg var jo i Kyoto. Vel, det ble jo litt feiring siden jeg fikk gått litt med yukata!


Jeg tok så mange bilder i løpet av turen at innlegget må deles i to. Har egentlig mange flere bilder, men de ligger ute på facebook. Vurderer å lage en tumblr med bare bilder slik at dere andre også kan få se, hva synes dere om det? Neste innlegg vil ta for seg den siste dagen og hva jeg har gjort på denne uken. Tenker også på å skrive noen innlegg fremover om diverse tema som skoleuniform og regler, likestilling (som jeg har fått et positivt inntrykk av det så langt) og noen kulturforskjeller. Det skjer jo ikke så mye annet enn skole fremover, så vi får se hva jeg skal skrive om. Jeg har faktisk vært her i to måneder nå, men det føles som om jeg har vært her mye lengre!

#utveksling

 

 

Golden Week og tiden framover

Hei! Jeg beklager for at jeg ikke har blogget på to uker, men det har skjedd utrolig mye. I Golden Week dro jeg til en annen vertsfamilie og bodde der i en uke. Følte meg veldig hjemme og velkommen fra første stund, og jeg trivdes veldig godt. Jeg hadde en vertssøster (Kanako) på samme alder (og som har vært utvekslingselev i Australia), eldre vertssøster (+ en tvilling som bor i Tokyo), bestemor og foreldre. De var veldig hyggelige og muntre alle sammen, og jeg følte meg veldig avslappet hos dem. De bodde i et gammeldags japansk hus med nesten bare tatamirom, så jeg tilbrakte nesten hele tiden på gulvet! Det var kanskje det fineste huset jeg har sett i hele mitt liv. Kanako går i tredje klasse og hun må derfor studere mye, men det gjorde ikke noe for meg. Jeg skulle ha en japanskprøve og ble motivert av at vi kunne sitte og jobbe sammen. 

Vi hadde fri mandag og tirsdag i forrige uke, og hver dag bestod av å gå ut og spise, studere og så se film. Storesøsteren hennes kjørte meg til skolen hver morgen og var utrolig hyggelig. Vi hadde også mange felles interesser; både moren og Kanako spiller piano, hele familien liker Harry Potter, Star Wars, Disney og japanske drama. I juli åpner The Wizarding World of Harry Potter i Universal Studios Osaka, og alle begynte å rope "jeg vil dit!" hver gang det kom reklame for det på TV. 


Den ene dagen dro vi på sushirestaurant, det var en sånn der sushien kommer på rullebånd og du kan bare ta det du vil ha. Man kan også bestille og da kommer det et lite tog med maten din! Jeg tok dessverre ingen bilder, men det var akkurat slik jeg hadde sett det på film. For dere som ikke vet det - sushi trenger ikke være sjømat eller ha nori rundt seg, og jeg prøvde mye forskjellig for å si det sånn. Spiste b.l.a sushi med kjøttkake oppå, egg og et eller annet sjødyr. Vi var også ute og spiste ramen, og jeg kan virkelig ikke få nok av det!

Huset lå faktisk nærmere togstasjonen enn det forrige, men likevel var omgivelsene mye mer landlige. Så langt øyet kunne se var det risåkre og familien var også bønder i tillegg til sine egne jobber. Risen jeg spiste der hadde de dyrket! Ganske fascinerende å tenke på. 

Et alter! Noe av det fineste jeg har sett i hele mitt liv!

Uken gikk ganske fort egentlig, det var kanskje fordi jeg hadde det så gøy. Jeg dro hjem om lørdagen og dagen etter hadde jeg japanskprøve, samtidig som det også var morsdag i Japan. 

Denne og forrige uke har det ikke vært klubber, da vi har prøver på fredag, mandag og tirsdag. Jeg skal ta Matte 2, Matte B, Kjemi og (kanskje) Biologi. Biologi er litt slitsomt fordi jeg ikke fikk bøkene før denne uken(!), og det er mye å oversette. Heldigvis forstår jeg alt så lenge jeg vet hva begrepene er på norsk, men det er ikke så lett å lese og forstå (lettere å høre på læreren). Det går i mye avansert kanji og jeg må først oversette til engelsk og så til norsk igjen, da det ikke finnes noen japansk-norsk ordbok. Kjemi går litt lettere med tanke på at det er en del matematikk, og jeg har hatt bøkene en stund nå. Matte 2 er rett og slett en blanding av ungdomsskole og T-matte pensum så langt, mens i Matte B sitter jeg og lærer R2 pensum! Det går faktisk veldig greit, det er bare litt slitsomt med tanke på at man ikke bruker kalkulator her. 

Ris! Følte jeg ble forelsket i Japan på nytt - fikk se en helt annen side av livet her

Søndag ettermiddag dro jeg til togstasjonen og møtte italienske Ilaria og amerikanske Jacob. Ilaria skal dessverre hjem i juli (hun kom hit i august), det er veldig synd. Vi gikk bare rundt og slo oss til slutt ned på et bakeri, som dere kan se på bildene under. 

Det er mye som skjer akkurat nå, men jeg har funnet en måte å takle det på. Det er slitsomt, men det går. Jeg håper bare det er verdt det til slutt! Om to uker skal jeg igjen tilbake til den andre vertsfamilien (de med det gamle huset) og bo der i en måned, det blir nok kjekt. Ting går fremover - DENNE HELGEN SKAL JEG TIL KYOTO! Åh, som jeg gleder meg! Dette er en by full av de aspektene jeg elsker høyest ved Japan; templer, geisha, gamle hus, teseremoni, shrines og flott natur. Lover at det kommer mange bilder! 
Noen her som har vært i Kyoto?

#utveksling

hits