SiljeiJapan - Utveksling i Japan 2014/2015

JAPAN - Utveksling challenge

Hei!

Jeg har allerede svart på en slik utfordring her, men fant en ny en så jeg tenkte jeg kunne prøve den. Er bare 20 dager igjen nå...

cloudy

♥ Når bestemte du deg for å dra til Japan?
Da jeg var 13 år faktisk, ganske utrolig å tenke på. Første gang jeg hørte om utveksling var at man kunne dra til Japan, og siden har det alltid vært en drøm. Det har vært tider jeg har angret og lurt på om jeg gjør det riktige, men nå er jeg helt sikker. 

♥ Hvorfor valgte du Japan? 
Dette er litt vanskelig å svare på, tenker jeg skal skrive en innlegg om det senere. Kort sagt har Asia alltid fascinert meg og helt siden jeg har vært liten har faren min reist der ofte med jobben. Jeg ble alltid så fascinert av historiene han tok med hjem, og jeg likte at det var så annerledes og samtidig så likt. Senere fant jeg ut mer om japansk kultur og begynte å se på anime og manga, men det er helst kunsten og tradisjonene som interesserer meg mest.

♥ Hvorfor vil du dra på utveksling?
Jeg føler at det å bo med en vertsfamilie og leve akkurat som japanere er den beste måten å bli integrert på og lære mest mulig. Jeg har lyst til å utforske både mine grenser og en helt annen kultur, for er Norge og Japan så forskjellige som mange tror? 

♥ Hvordan var intervjuet med AFS?
Veldig hyggelig, nesten som et kaffebesøk! To frivillige som hadde vært i Australia og Canada kom hjem til meg og fikk både te og kaker. Husker at vi stresset sykt og bakte som noen galninger, og så spiste de ikke mye en gang haha. Neida, tror kanskje vi overdrev litt. Vi snakket mye om hva jeg ville gjort i visse situasjoner, hva om familien var veldig religiøse, om ingen torde å ta kontakt med meg osv. De var veldig hyggelige og virkelig interessert i det jeg snakket om. Etter en stund måtte foreldrene mine gå ut av rommet og vi satt og snakket i en hel time om mer personlige ting. Ellers fikk vi stille spørsmål og det var ikke kleint i det hele tatt, det føltes litt som å snakke med venner.

♥ Har du opplevd noe negativt med AFS?
Nei, jeg er utrolig fornøyd. De er veldig nøye og vil det beste for deg. Igjen så kommer dette på hvilket land du kommer til, men spesielt AFS Japan er kjent for å være veldig ordentlige og grundige. Pga. en del medisinske ting stilte de mange spørsmål slik at året kunne bli tilpasset mine behov og for at jeg skulle være mest mulig trygg. Har aldri hørt om noen som ikke har fått familie i tide, da AFS Japan garanterer at alle har fått senest to uker før avreise. Det ser ut til at de holder det løftet i år også :-) Det eneste er kanskje at de klarte å rote vekk et anbefalningsbrev som tanten min skrev, men det var bare å sende det på nytt.

♥ Vil du anbefale AFS?

Det er den organisasjonen jeg har hørt mest positivt om og de er veldig grundige hele tiden. De er veldig opptatt av trygghet og sikkerhet og at du får det best mulig. B.la må vi gi beskjed hver gang vi skal ut av et prefektur (f.eks. på reise med vfamilien) slik at de hele tiden vet hvor vi er i tilfelle det skjer noe. De har også flere slags "leirer" i løpet av året der man møter andre utvekslingselever og snakker om utfordringer, kultur og identitet. Jeg var på en i november og jeg skal også være med på en i Tokyo i to dager når jeg lander den 19. mars 2014. Ellers er det to(?) til i løpet av året og en når vi kommer hjem til Norge igjen. Familiene blir heller ikke betalt og alle blir sjekket veldig grundig med hjemmebesøk og papirer. 

♥ Har du fått vertsfamilie?
Ja, det har jeg! Har skrevet om det før, men tenkte jeg skulle lage et nytt innlegg siden jeg nå kan legge ut bilder og har fått kontakt med dem. Hjemme bor faren Kiyoshi, moren Yuuko, sønnen Hiromi og barnebarnet Keito (Hiromis sønn, fem år gammel!). De har også en hund som er blanding av toy poodle og malteser. Ellers har jeg to vertsbrødre til; den ene bor i Tokyo og studerer, mens den andre er gift og venter en datter i juli. De virker utrolig koselige og har allerede planer for flere reiser i løpet av året. De bor i Nagaoka, men det går lyntog til Tokyo og de reiser dit ofte.

♥ Hvordan er byen du skal til?
Byen heter Nagaoka og ligger nordvest på hovedøya Honshu. Den er større enn Oslo men har et innbygger tall på nesten 300 000. Det går lyntog og det er derfor enkelt å komme seg til andre byer. Ellers er den kjent for slalom og Japans flotteste fyrverkeri. En av favoritt mangaartistene mine kommer derfra, noe jeg synes er utrolig morsomt. 

♥Er det muligheter for shopping i byen der du skal?
Yuuko (vmor) elsker shopping, da jeg først fikk informasjon om dem hadde de lagt ved bilder av shoppingsentre i nærheten haha. Huset deres ligger ganske sentralt og når vi skal til Tokyo blir det nok en del shopping der også ;)

♥Hva skal du gi i gave til vertsfamilien?
Bestemoren min har så langt strikket noen votter, ellers tenker jeg å kjøpe en bok om Norge på japansk og kanskje noen kopper med troll på eller noe. Har egentlig ikke peiling på hva jeg burde gi :P

♥Når fikk du vertsfamilie?
21. januar 2014

♥ Er du god i japansk?
Føler at jeg er litt god i hvert fall, det går helt fint å kommunisere med vmor og jeg har også kommet ganske langt i japansk bøkene mine.

♥ Hva vil du gjøre etter VGS?
Mest sannsynlig vil jeg studere medisin og så ta spesialistutdanning for å bli nevrolog (lege som spesialiserer seg på nervesystemet). Ellers tenker jeg på farmasøyt eller veterinær. 

♥ Hvordan skal du pakke?
Jeg må ha med fiolinen på flyet, så det blir liten plass i håndbagasjen (kan bare ta med en liten veske elns utenom). Derfor blir det nok veldig mye som havner i kofferten...

♥ Skal du på camp i Tokyo og gleder du deg?
Dette nevnte jeg tidligere i innlegget. Vet ikke helt hva vi skal gjøre der, men tror det blir veldig gøy. Vi har en facebook gruppe med absolutt alle som reiser (fra hele verden), og de virker kjempe koselige. Gleder meg til å møte dem.

♥ Får dere t-skjorte eller noe dere må reise i av organisasjonen?
haha tviler. Vi har i hvert fall planlagt å dra i kigurumi :P

♥ Har foreldrene dine støttet deg? Eller har de vært skeptiske?
Det tok litt tid før jeg fikk overbevist dem, men det var jo mest fordi jeg var veldig ung da jeg bestemte meg. Da de først fikk undersøkt opplegget skikkelig og skjønte at dette ikke var en fase ble de veldig positive. Det har vært mest fordi de tror de vil savne meg sånn, men nå støtter de meg 100 %. De har vært veldig hjelpsomme!

♥ Skal noen av vennene dine på utveksling?
Faktisk ikke! Jeg har en del bekjente da, men egentlig ingen venner. Vet om flere som planegger å dra etter vgs da.

♥ Når reiser du?  
Drar fra Bergen den 17.mars og begynner den lange flyturen til Japan dagen etter! 

♥ Skal du på noen arragerte turer i løpet av året?
Jeg har ikke funnet noen informasjon om dette, men skal uansett reise mye med vfamilien. Håper det er noen slike turer, vil veldig gjerne møte de andre utvekslingselevene i løpet av året.

♥ Skal du drive med noen spesiell sport mens du er der?

Jeg er ikke en veldig atletisk person, men har tenkt på å prøve kendo eller bueskyting. 

♥ Hva gleder/gruer du deg mest til?
Gleder meg til å komme til et helt eventyrlig land som få har vært i og å leve i en herlig blanding av det moderne og det tradisjonelle. Gruer meg til å både dra og å komme hjem haha.

♥ Er det mange dager til du reiser?
Det er 19 dager til jeg drar fra Bergen :)

♥ Hvordan tror du skolen der vil være?
Strengere enn jeg er vant til regner jeg med. Har hørt at mange skoler har regler, men vet ikke om min har det. Jeg må gå med skoleuniform, men det er jeg ufattelig glad for! Hadde blitt så skuffet om jeg kom på en skole uten det. Uniformene er utrolig søte og jeg slipper å stresse med å ta med meg så mye klær.

♥ Første dag på High School - hvordan vil du sosialisere deg?
Har aldri hatt noen problemer med å være et helt nytt sted og ikke kjenne noen, så det kommer til å gå fint. Pleier bare å gå bort til folk og si hei og smile, det gjør susen! Tror uansett jeg kommer til  vekke en del oppsikt, så det blir nok ikke noe problem.

♥Har du kjæreste du reiser i fra?
Nei, men hadde reist uansett.

♥ Tror du at du kommer til å få hjemmelengsel?
Jeg tror det blir verst i begynnelsen og rundt sommerferie og julen. De tidene på året pleier man jo å ha visse ting man gjør med familien (reise utenlands, på hytta, gå rundt juletreet), og det blir uvant å ikke få gjort det. 

 Tokyo asakusa

#utveksling

Skoleåret i Japan

wanderlust | via Tumblr

Hei!

Det er sikkert en del som lurer på hvordan skoleåret er, siden det begynner sent i mars/tidlig i april. En del rundt meg spør om jeg får sommerferie eller om man har det i januar-mars f.eks. Jeg har ikke noe konkret svar på hvorfor skoleåret begynner på den tiden, det er jo forståelig i f.eks. Australia og land i Sør-Amerika siden årstidene er omvendt for dem. Uansett er det i april sakura 桜 (kirsebærtrær) begynner å blomstre, og det skal symbolisere en ny start. Så er det noen spesielle ting som skjer i Japan i løpet av året?

6 april - Første skoledag

Jeg begynner ikke på skolen før sjette april, noe som betyr at jeg får hele to uker sammen med vfamilien før det. Skal nemlig ikke komme til familien før den 22 , da jeg er i Tokyo de første dagene sammen med andre utvekslingselever. 

29-5 mai - Golden Week

Denne uken har flere dager som er til ære for ulike keisere, grunnlovsdag osv. Vmor snakker om å dra en tur til Tokyo i denne uken, gleder meg virkelig!

4 juli - 24 august -Sommerferie

Dette er sommerferien; ikke så mye kortere enn den jeg har i Norge. Har ingen konkrete planer denne ferien, men vmor snakker om å kanskje dra på telttur?

23-27 september - Okinawa med skolen

Vil ikke akkurat kalle dette en "ferie" (har ingen anelse om hva vi skal gjøre der), men jeg og hele klassetrinnet reiser til Okinawa. Har skrevet et innlegg om dette her.

Sports day, Cultural Festival

En eller annen dag skal skolen min ha Sports Day, noe de fleste japanske skoler har (i hvert fall de jeg har hørt om). Her har man ulike konkurranser innen sport og venner og beskjente kan komme og se på. Man kan også stå og heie eller bidra på andre måter med kakesalg osv. Tror jeg tilhører den sistnevnte kategorien ;)

Japanske skoler har også noen slags "kulturfestivaler", og dere som ser anime har sikkert stor kjennskap til det. Her viser elevene frem sine kreative og kunstneriske evner, og det er mye forskjellig en kan gjøre. Venner, familie og bekjente er også inviterte og kan oppleve alt fra maidcafe, skuespill, korps, band, spøkelseshus til kalligrafi. Det er ofte slik at hver enkelt klubb og hver enkelt klasse har sine ting de viser fram. Tror virkelig dette er noe for meg, liker godt å være kreativ. Det kan også bli et avbrekk fra skolen og en sjanse til å bli bedre kjent med andre.

25 desember - 7 januar - Vinter/"jule"ferie

Ja, det stemmer! "Jule"ferien starter ikke før den 25 desember, noe som betyr at jeg er på skolen på selveste julaften! Julen er ikke en særlig stor ting i Japan og jeg har alltid visst at den vil være annerledes - og det vil den virkelig nå. Kanskje det er en god ting? Jeg er sikker på at vfamilien finner på noe gøy uansett. Den nåværende keiseren har (heldigvis for meg) bursdag den 23 desember, så kanskje jeg har flaks og faktisk får fri den 24? Det vil også være en del andre fridager rundt omkring, men det får jeg ta som det kommer. Uansett betyr ikke annerledes nødvendigvis noe dumt. Jeg vil nok oppleve så mye fint i løpet av året! 

24 dager igjen....

 young and beautiful.. | via Tumblr

#utveksling #japan 

EN MÅNED IGJEN TIL JAPAN!

Tumblr

Hei! I dag er det bare en måned igjen siden jeg reiser den 18.mars! Spenningen stiger og jeg har mye å ordne før jeg drar. Har ikke begynt med pakking ennå, men har kjøpt inn en del ting jeg trenger, f.eks. denne skjønnheten:

These simple things ♥ Never Forget - Emma Hart

Kindle! Jeg er en bokorm så kan ikke overleve et år uten bøker, derfor kjøpte jeg meg denne på Amazon. Leser 30-40 bøker i året, så det ble litt mye å ta med seg i kofferten eller hjem igjen etter Japan. Har alltid vært skeptiske til slike lesebrett, men nå er jeg utrolig fornøyd! Kommer nok til å få bruk for Kindle på andre reiser også, og hvis det er bøker jeg ikke finner i bokhandleren eller de er så dyre. Fikk bl.a kjøpt Fault In Our Stars av John Green til 20 kr, det var litt av et kupp!

Snakker fremdeles med vmor hver dag og de har nettopp hatt besøk av en tidligere AFSer fra Australia, som bodde hos dem under sin utverksling. De sto på ski og dro til Tokyo, noe som er ting som står øverst på ønskelisten min. Har også hørt at Universal Studios i Osaka (de har visst alt i Japan!) skal åpne en Harry Potter del nå, samme som de har i Orlando i USA (det var den beste dagen i mitt liv). Så da vet jeg hva jeg vil gjøre på 18-årsdagen min! Neida, er fornøyd så lenge jeg kommer meg til Japan, og det gjør jeg jo!

Ang-HuiMiN /",\ - japan-overload: Ponto-cho,Kyoto,Japan/京都・先斗町 by... | via Tumblr

#utveksling #japan

hits