SiljeiJapan - Utveksling i Japan 2014/2015

Counting down the days for Japan

Hei! 

Nå er det bare 49 dager igjen! Altså er det bare litt mer enn to måneder og to uker til jeg sitter på flyet til Japan. Tiden går veldig fort, har jo fremdeles mye å gjøre på skolen. I det siste har jeg snakket mye med vmor Yuuko, hun er så utrolig søt. I dag har vi snakket mye på facebook, og hun begynte endelig å skrive japansk til meg! Var nesten litt redd for at hun bare ville øve på engelsken sin. Hun har fortalt meg en del om ting vi skal finne på i løpet av året, og jeg gleder meg skikkelig! Det er store deler av året jeg ikke vet hva som vil skje, vet bare at jeg skal gå på skole. Nå skal jeg i hvert fall skrive litt om ting jeg vet om, og som jeg gleder meg utrolig mye til. Egentlig er jeg fornøyd bare jeg kommer meg til Japan, er samme det hvor jeg drar.

18-22 mars - TOKYO - Jeg ankommer Japan og er på orientering 

Tokyo Tower - 東京タワー |

Den 18.mars setter jeg kursen mot Japan og skal først være i Tokyo noen dager. Den 19 kommer folk fra hele verden som også reiser med AFS til Japan, og disse blir spredt til tre byer: Osaka, Nagoya og Tokyo. Den nærmeste byen for meg er Tokyo, så jeg skal være på den orienteringen. Det kommer hvert fall 150 stykker, så det hadde vært umulig å finne et sted i Tokyo for alle sammen. Disse dagene skal vi få en del informasjon, lære litt japansk og bli kjent med andre i samme situasjon. Hvem vet, kanskje jeg får meg venner fra hele verden? Jeg vet ikke om vi får lov til å dra rundt i Tokyo, men det får jeg mest sannsynlig sjansen til senere. Etter dette får jeg møte vfamilien min.

 

April - NAGAOKA - Skolen begynner

Untitled

Rundt den 6. april begynner jeg på skolen, noe jeg tror kommer til å bli kjempespennende! Jeg får gå med den fine uniformen min og lære enda mer japansk. Har enda ikke bestemt meg for hvilke klubber jeg vil bli med i, skulle gjerne vært med i alle. Gleder meg til å se hvordan den japanske skolen er :)

 

Juli og August - NAGAOKA - Sommerferie og festival

(10) Tumblr

Jeg vet ikke om jeg skal noe spesielt sted i sommerferien. men vmor har snakket mye om at vi bør reise så mye som mulig. Det blir ikke så veldig varmt i Nagaoka, men det er likevel ganske greit med tanke på at jeg senere skal til Okinawa. Rundt den 3-4 august er det en stor festival her i Nagaoka som er kjent over hele Japan. Vmor fortalte at fyrverkeriet er utrolig stort og vakkert og at man går med kimono (yay!).

 

September - OKINAWA - Skoletur

Okinawa

Den 23. september drar jeg på en fire-dagers tur til Okinawa. Har skrevet om dette tidligere, men Okinawa har flere kjente bygninger, verdens nest største akvarium og nydelige akvarium. Jeg vet at man drar på flere små skoleturer i løpet av året, men dette blir den lengste turen da man må fly og betale ganske mye for å være med (det må jeg også...). Jeg er veldig heldig som får reise dit, da Okinawa-prefekturet består av flere ganske avsideliggende øyer.

 

November - KYOTO - Tur til Kyoto og 18 ÅR!

 sakura on the water

Vmor fortalte meg i dag at de planlegger å reise dit på denne tiden. Kyoto er kjent for å ha noen av de vakreste templene i Japan, og det er også her man finner de fleste geisha. Dette stedet er virkelig drømmebyen for meg; den er full av tradisjoner og flotte bygninger. Mange av templene er på UNESCO World Heritage og byen er kjent for harmoni mellom det moderne og tradisjonsrike. Mener også å ha lest at Kyoto tidligere var Japans hovedstad. Ellers blir jeg 18 år i Japan, noe som dessverre ikke er stort i Japan da man ikke er myndig før man er 20. Tror uansett det blir flott å feire denne dagen mens jeg er i landet jeg alltid har drømt.

 

TOKYO, DISNEYLAND OG ANDRE PREFEKTURER

♡

I løpet av året blir det mest sannsynlig flere Tokyo-turer, da en av vbrødrene mine studerer på et universitet her. Det tar heller ikke så lang tid med shinkansen/lyntog, og jeg skal uansett være der i noen av de første dagene i Japan. I Tokyo kan man besøke både Disneyland, Sky Tree (634 m høyt tårn! Har selv vært øverst i Empire State Building, men det er visst ingenting i forhold), Shibuya, Akihabara og mye mer. Ellers blir det nok flere turer i løpet av året, men jeg vet ikke hvor eller når. Er utrolig fornøyd uansett hvor og når jeg får dra! Tenk at jeg er så heldig at jeg kan få oppleve alt dette!

 

#utveksling #japan

 

VERTSFAMILIEN MIN I JAPAN

Hei!

Jeg har endelig fått informasjon om vertsfamilien! Det pleier å være motsatt vei; du får første vite hvilken familie og så skole. For meg var det altså omvendt, men jeg var hele tiden bombesikker på at jeg egentlig hadde fått familie siden de ikke kan gi meg skoleplass ellers. Nå har informasjonen endelig kommet fram, alt føles helt uvirkelig. Familien er ganske stor og de skriver at de har veldig mye kontakt med familie og venner - det er bra! De har en sønn som har flyttet ut og giftet seg, samt en bestemor som jeg fikk se bilde av. Selve familien i huset består da av to sønner til, mor, far og barnebarn på fem år! Han var utrolig søt, og jeg er veldig glad for at jeg får en "lillebror". I tillegg har de en hund, som heter Ichi! (一 eller いち betyr tallet 1!). Er ikke skker på hvilken rase det er, men hunden virket utrolig grei. Har alltid ønsket meg kjæledyr og småsøsken, så jeg tror denne familien er midt i blinken for meg. De har hatt hele fem utvekslingselever før meg, alle fra Australia, Tyskland eller Nederland. Fikk også se bilder av huset og det så veldig fint ut, har også "gått" rundt i gaten med Google Maps. Er veldig imponert!

072 | Flickr - Photo Sharing!

(Bilde fra weheartit - Mange japanske hus har minst et rom med tatamimatter, og det har mitt også!)

illne8000000 | via Tumblr

Eksempel på et typisk japansk hus - smalt men høyt! Fra weheartit

Nå gjenstår det bare å ta kontakt med dem - hjelp! Lurer på hva jeg skal skrive, vil jo gi et godt inntrykk. Ellers fikk jeg også litt mer informasjon om skolen, blant annet at de hadde flere fag enn jeg trodde (Kinesisk litteratur ftw!) og at de er over 950 elever. På min skole er vi egentlig rundt det samme, men 500 av elevene er voksne så de er der mest om kvelden (voksenopplæringen, merker nesten ikke noe til dem). En av sønnene går på et universitet i Tokyo (regner med han tar lyntoget hver dag) og moren er visst fra en annen by. Jeg håper dette betyr at jeg får se flere deler av Japan og kanskje møte flere av slektningene deres :) Som sagt har jeg ikke tatt kontakt med familien ennå og legger derfor ikke ut noen bilder av dem eller huset.

#utveksling

2 måneder igjen!

I dag er det den 18.januar, noe som betyr at det bare er to måneder igjen til jeg reiser til Japan! Tiden går virkelig fort når man har mye på å gjøre på skolen. Avreisen begynner å nærme seg og jeg har begynt å tenke på hva jeg skal pakke. Hva skal man pakke for et helt år? Jeg er jo så heldig at jeg får en fin skoleuniform der borte, så trenger ikke ta med så mye klær (blir fremdeles en del da). Det er likevel vanskelig å forestille seg at jeg skal helt til Japan og at dette ikke er lenge til! 

I det siste har det blitt mye skole, men jeg har også fått tid til å se på et kdrama som heter Gu Family Book. Det er en såkalt seaguk, altså et historisk drama der folk går i tradisjonelle hanbok. Elsker det! Det beste er at det er noen japanske med som går i kimono eller er samuraier. Synes alt sånt er så interessant! Må virkelig se på flere slike drama, det er så fascinerende å se hvordan de levde og hvordan samfunnet var. På skolen holder jeg også på å se en japansk film som heter Rurouni Kenshin med en jente i klassen. Oppfølgeren til denne filmen kommer faktisk mens jeg er i Japan! I tillegg er forfatteren til mangaen (som filmen er basert på) fra Nagaoka!

Untitled

Tenk at jeg snart er framme i dette vakre landet!

 

#utveksling

Skoletur til 沖縄?

Hei! こんいちは!

Fikk mail fra skolen min om jeg hadde lyst til å være med på 4-dagers skoletur i september. Jeg har sett at skolen har vært på en del turer før, og gjerne flere ganger i løpet av året til litt nærmere steder. De har vært innom Saitama, Tokyo, prefekturhovedstaden Niigata-shi og Hokkaido en del ganger i løpet av årene som har gått. Leste til og med at de hadde vært på tur til Seoul i Sør-Korea! Det er mitt reisemål nr.2 etter Japan, så det hadde passet perfekt. Nå fikk jeg mail om at vi skal til:

TweetDeck

Pinterest / Home

sunset in Okinawa

Okinawa sea

OKINAWA 沖縄!

For de som ikke vet det (regner med at det er de fleste), så er dette en tropisk øy helt sør i Japan med subtropisk klima. Øya er den største av Ryukyu-øyene og i Okinawa-prefekturet. Her er det veldig varmt året rundt, og øya har også vakre sandstrender som kan minne om Tahiti sine. Rettere sagt: et tropisk paradis! Jeg er kjempefornøyd med at jeg kan få lov til å reise dit, vet at dette er et sted de fleste utvekslingselever ikke er innom (ganske langt å reise). Må betale ganske mye, men jeg vil jo selvfølgelig være med! Når jeg først har reist helt til Japan vil jeg helst oppleve så mye som mulig. Byen min i Japan er ganske kald og det snør der nesten hver dag i denne tiden (det har i hvert fall gjort det hver gang jeg har sjekket), så det kan bli fint med en slags "sydentur" om sommeren. 

I tillegg er det mye fint å se på Okinawa:

happy thingss Tumblelog

♥Verdens (nest) største akvarium

♥Shuri Castle

♥Korallrev

♥Strand

De har til og med en slags egen kimono med en veldig spesiell hatt! Tror de bruker den når de skal framføre en slags dans. Visste dere at Ryukyu en gang var en egen nasjon? Shuri-castle var bostedet til herskerne, og har nå blitt restaurert.Jeg har definitivt mye å se fram til og er veldig glad for at jeg sa ja. Dette er også en sjanse til å bli kjent med folk utenfor skolen, samt utforske en del av Japan jeg ellers ikke vil se så mye til. Jeg er så takknemlig for at jeg får sjansen til alt dette.

#utveksling

Mer om skolen og byen i Japan

Hei alle sammen! Har ennå ikke hørt noe mer om familien min, men regner med at noen har valgt meg og så har ikke informasjonen om dem blitt videresent. Har vært inne på skolens nettsider og sett på hvert eneste bilde og all informasjon jeg kunne finne. Fant til og med ut at en nåværende norsk utvekslingselev bor i samme by som jeg skal til! En av vennene hennes går til og med akkurat på denne skolen som jeg skal gå på, så jeg skal be henne spørre hvordan det er der. Trodde først det var en offentlig skole, men det visste seg at den er privat så det kan hende jeg må gå på skolen et par timer om lørdagen. Uansett ser det ut til at de har ca. like mange timer i uken som jeg har her hjemme i Norge. Vet ikke om jeg blir plassert i 2. eller 3.klasse, så jeg er litt usikker på hvilke fag jeg får. Tror likevel at jeg får velge i stor grad for jeg har hørt om tidligere utvekslingslever som noen ganger har hatt et par fag med 3.klasse, og andre fag med 2. Om jeg kommer i 2.klasse får jeg jo dra på skoletur, som blir mest sannsynlig til Kyoto (Japans fineste by med masse templer!!), men det kan jeg nok få til ellers også.


Vakre Kyoto! Vi får ikke velge hvor vi vil komme, men jeg ønsket å komme hit eller til et sted med snø (og det er rikelig med snø i Nagaoka)

Skolen min har flere forskjellige "courses", men jeg regner med jeg får gå på "Normal Course". I 2.klasse skal man ha: moderne(?) japansk, klassisk japansk, verdenshistorie, geografi, matte, kjemi (yay!), gym, helse, musikk (yay!), engelsk, selvstudie og homeroom. Som jeg sa, det er nok ikke nødvendig at jeg tar alt dette. I 3.klasse har man stort sett det samme, men her har man Japansk historie istedenfor, mer musikk og samt kunst, kalligrafi og to fag jeg tror har med engelsk historie å gjøre. Synes alle fagene virker veldig spennende og kjemi er det realfaget jeg liker best.

Ellers kan man være med i såkalte klubber etter skolen, noe jeg vet er vanlig i flere land som USA f.eks. Her var det utrolig mye å velge mellom, men valget ble litt lettere da jeg egentlig hadde bestemt meg for å ikke ta noe innenfor sport. Er usikker på hvor mange jeg kan bli med i, det kommer an på hvor ofte de møtes. Det som interesserte meg mest var; bueskyting (de har spesielle buer og egne klesdrakter kalt hakama), drama, blomsterkunst (ikebana), teseremoni (te er en av de store grunnene til at jeg vil til Japan), kalligrafi og kunst. Ikebana er en særegen form for japansk kunst der man setter sammen buketter med stor vekt på symmetri, harmoni og form. Har sett dette i en del jdrama og det virker spennende. Kalligrafi og kunst får jeg jo mest sannsynlig ha som fag, så kanskje det kunne være lurt å velge noe annet som teseremoni og ikebana. Begge er jo en stor del av japansk kultur!


Fyrverkeri i Nagaoka
Så litt mer om byen min. Den er dobbelt så stor som Oslo i areal, og det er fordi mange småbyer og landsbyer har blitt en del av den. Byen har flere festivaler i løpet av året og er spesielt kjent for Nagaoka Hanabi (花火 - fyrverki) Festivalen, som dere ser på bildet over. Jeg synes det er bra at den er såpass stor og moderne, men liker at man også kan få oppleve store deler av den japanske landsbygda. Det var faktisk derfor jeg ikke hadde så lyst til å komme til Tokyo; man får nesten bare se en side av Japan. Dessuten er Tokyo bare 80. min unna med lyntog (shinkansen), og man kan også dra videre til Niigata-prefekturets hovedstad som ikke ligger langt unna. Niigata-shi (byen, ikke prefekturet) har over 800 000 innbyggere og er en skikkelig storby. Mange arister (både japanske og utenlandske) holder konserter der  og byen har flere store bygninger. Den ligger bare to stopp unna byen min med lyntog, så det skal ikke ta så lang tid. Til gjengjeld har byen min mer natur og flotte templer, og den har til og med en liten festning: Nagaoka/Shoryuji Castle. Gleder meg allerede!!

#utveksling


 

Vertsby og -skole!

GODT NYTTÅR ALLE SAMMEN! ❤

Nå har jeg fått vite hvor jeg skal bo og gå på skole, men har IKKE fått vertsfamilie. Jeg skal bo i NAGAOKA i NIIGATA-PREFEKTUR, og skolen virker veldig interessant. De har utrolig fine uniformer og mange spennende fag, f.eks. mange kunstfag som musikk og kalligrafi. Håper på å få tatt mest mulig innen kunst fordi da kan jeg faktisk delta skikkelig! Skolen sendte mail og ville gjerne ha mål for å skaffe skoleuniform til meg, som går til både sommer og vinteruniform. Her ser dere hvor byen min ligger i forhold til Nagaoka:


Se så fine! Sommeruniformen er i hvert fall en sailor skole uniform, som jeg liker veldig godt. Ungdomsskolen som ligger i nærheten har visst like uniformer, det er derfor modellene ser litt små ut heheDette er helt utrolig..... ser jo ut som noe rett fra en anime!
Nagaoka har ca.likt klima som hjemme og snø, noe jeg trives med. Håper på få stått på ski, ser at det er litt skiheiser og sånt rundt i Niigata-prefekturet! Byen er den nest største i dette prefekturet med nesten 300 000 innbyggere. Man kan gså ta shinkansen (lytog) til Tokyo, og det tar bare 80 min! Drømmen var selvfølgelig Kyoto, men jeg vet at jeg uansett får dra dit i løpet av året. Synes byen virker koselig med passe størrelse, jeg skal være i Tokyo de første dagene uansett. Byen har også mange spennende museum og jeg håper på å finne et orkester der. Uansett kommer jeg til å ha musikk på skolen - det hjelper virkelig! Gleder meg og håper på å få familie snart, litt morsomt at jeg ikke har fått det ennå.

#utveksling

hits