Japansk nyttår - 正月 (Shōgatsu) (SiljeiJapan)

Japansk nyttår - 正月 (Shōgatsu)

Hei! Godt nyttår! 明けましておめでとう

Da har jeg fått opplevd en av Japans største høytider, noe som var en lettelse etter en noe laber jule"feiring". Nyttår er en av de viktigste feiringene her, og jeg fikk virkelig oppleve den japanske måten. Det er noe jeg definitivt vil gjøre igjen!

På nyttårsaften spiste vi mye tradisjonell japansk mat, som varierer fra familie til familie. Vi spiste sukiyaki, mens i andre familier spiser de kanskje soba eller sjømat. 

Det var utrolig godt! Mye grønnsaker og kjempegodt kjøtt, som man lager mer av etter hvert som man spiser. Dette er en typisk rett å spise om vinteren, for den serveres rett fra gryten og man lager mer etter hvert. Maten blir veldig fersk og varm! 

Etter maten ble det sjokoladekake og litt tradisjonelle japanske kaker, før vi så på "Kouhaku Uta Gassen". Det er et musikkshow som de har holdt på med i hele 65 år (i gamle dager gikk det på radio), og varer i over fire timer. De mest populære artistene i Japan samles og konkurrerer mot hverandre som to lag. Rødt lag er kvinnelige artister/grupper, mens hvitt er menn. Det hender også at utenlandske artister opptrer. Kostymer, sang og sceneoppsett er veldig viktig, og vi fikk se mye imponerende.

Arashi, programvertene. De er Japans mest populære gruppe

Enka, tradisjonell japansk musikk. Utrolig gøy å synge med på!

Mer enka

Vfamilien og jeg sang med av full hals

T.M. Revolution kledd i cosplay. tro det eller ei, han er 44 år nå!

Kana Nishino!

Litt snakking innimellom.. disse to er egentlig menn haha

Arashi og maskoter fra en populær anime

Jeg liker at showet er en stor smeltedigel av japansk musikk! Det er musikk for folk i alle aldersgrupper, og alltid gøy å synge med. Var også spennende å følge med på de morsomme kostymene. Tror dette hadde slått an i Norge, det er jo helt crazy.

Perfume

Ja.. vet ikke..

Som jeg har nevnt tidligere, er Frozen utrolig populær i Japan. Det går ikke en dag uten at jeg hører "Let it go"noe sted, og butikkene er fulle av ting med Frozen tema. Alle vet om det! Dessverre er det få som vet om at det er inspirert av Norge...

Så siden det er så populært deltok Idina Menzel også (live fra New York da..)

AKB48

Det høres kanskje litt merkelig ut og kjedelig i lengden å se på et sånt show, men det var det ikke! Man synger med og det er mye interessant å følge med på. Er glad jeg fikk sett det.

Det var ferdig 23:45, så da dro jeg og vertsfar i tempel. Har kanskje nevnt det tidligere, men i templene "gonger" de året inn! Man slår 108 ganger på en stor gonggong/bjelle, da det er 108 synder i buddhismen. De "renser" menneskene for syndene før det nye året. En stiller seg i kø og får slå en gang. Jeg var nummer 101

Så da klokken slo tolv stod jeg i kø og hørte på bjellen. Det er en utrolig mektig lyd, du kjenner det i hele kroppen.

Etter dette gikk vi for å be

Så var det rett hjem, sove i et par timer, før det var opp igjen for å se "hatsuhi", årets første soloppgang. Solen går jo oppi øst, så i Japan er det ekstra vakkert. Vertsfar og jeg tok monorail til Enoshima, der vi gikk for å se soloppgangen fra stranden. 

Ved stranden

Dessverre var det overskyet, så vi fikk ikke sett så mye. Jaja, fikk i hvert fall se litt av årets første soloppgang! Men vil gjerne se hele, så det kan hende vi drar inn en annen morgen også.

På stranden var det til og med noen som badet! En fyr på min alder rev plutselig av seg klærne og løp uti vannet. Han var ganske kjapp opp igjen, hehe

Det lille jeg så var i hvert fall utrolig vakkert

Men på den andre siden var vi så heldige at vi så Fuji-san! Det skal bringe stor lykke å se den på første nyttårsdag, men du er aller heldigst om du ser det i en drøm. Så vi får håpe lykken og Fuji-san er med oss dette året!

Siden det var et tempel i nærheten bestemte vi oss for å dra dit og "ta en titt"! Det viste seg å ta lang tid, og vi ble stående i to-tre timer før vi kom inn. Det pleier ikke være mange folk i det tempelet, men munkene holdt på med en slags seremoni slik at det tok ekstra lang tid. Det var iskald vind og hadde kjempevondt i beina, men det var verdt det til slutt.

Vi måtte gå gjennom en del gater på veien opp

Måtte vente i evigheter i denne trappen.. det krydde av søte kjærestepar, heldige dem!

Vi gikk først for å be, før vi så på neste år sitt horoskop (omikuji). Jeg fikk den dårligste lykken man kan få! Ble skikkelig skuffet, men så kjøpte vi et annet horoskop (som kostet dobbelt så mye), og da fikk jeg den beste lykken! Så ja, gudene bryr seg om penger.

På omikuji står det litt om hvordan helse, karriere, skole, forhold, lykke og slikt skal bli i det nye året. Blir spennende å se om det "stemmer".

På veien tilbake kjøpte vi manju, japansk godteri. 

Det viste seg at MatsuJun fra Arashi hadde også vært der (min favoritt). Det må være skjebnen!

Vi var rimelig trøtte da vi endelig kom oss på monorail, men det hadde definitivt vært en begivenhetsrik morgen! Jeg liker at de begynner det på en så rolig måte, går i tempel, ber og ser soloppgangen. Mange par går sammen, så utrolig romantisk!

 

Slike oppsatser ser man overalt under 正月

Da jeg kom hjem var det tid for tradisjonell japansk lunsj, osechi. Det var egg, sjømat, skinke, svarte soyabønner, mochi, konbu og litt forskjellig. Mange av matrettene er symbolske for det nye året, f.eks. er noe av sjømaten formet som en sol (Japan er jo soloppgangens land), det japanske ordet for bønner kan også bety helse (ønske om god helse i det nye året) osv.

Noe av det vi spiste

Som nevnt tidligere er Japan et land der det er mange uskrevne regler. Det er kun en måte å gjøre ting på, noe som kan høres kjedelig ut, men det er som oftest en fin tanke bak. Selv nyttårsmaten har en mening (god helse, langt liv)! Jeg snakket med vertsfar om dette, og han sa at i bunn og grunn er det for å ikke være til bry for andre. Japan er jo på størrelse med Norge, men befolkningen er på 126 millioner! Da må man være forsiktig og tilpasse seg, siden man bor så tett. 

Oppe til venstre ser dere en omamori jeg kjøpte, den er for god helse. Nede ser dere min omikuji, horoskopet for det nye året. 

Jeg håper dere også har hatt en fin nyttårsfeiring, og får slappet skikkelig av før skole og jobb begynner igjen. Det skal i hvert fall jeg! Her i Japan er nyttårsfeiringen veldig lang, så de fleste har fri til 7.januar. Man må reflektere over det forrige året og samle opp energi til det nye.

Håper alle få et fint år!

#utveksling


  1 sommerfugler i "Japansk nyttår - 正月 (Shōgatsu)"

Postet av: mm
GODT NYTTÅR !! Masse god mat og flotte bilder .! Kjekt å lese om japanske nyttårsskikker :)

Flott at du fikk se fjellet denne dagen ,og LITT av soloppgangen :)Nyt resten av ferien , og resten av skoleåret ! :)
02.01.2015, 13:16

Send en sommerfugl

hits